Légzőszervi megbetegedések

Légzőszervi megbetegedések

A köhögés lehetséges okai

WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
2020-03-29 17:36

A köhögés célja a légutak megtisztítása a váladéktól, irritáló anyagoktól, mikrobáktól, idegentestektől. A tünet mögött nem kizárólag légzőszervi betegségek húzódhatnak meg.

Jövő áprilisban megszűnhet a tömeges tüdőszűrés rendszere

MTI
2013-01-17 12:55

A tervek szerint a területi alapon elrendelt kötelező tüdőszűrés megszűnik, 2014. március 31. után már sehol nem lehetne elrendelni ezt a fajta "tömeges" szűrést - mondta az egészségügyi államtitkárság főosztályvezetője szerdán Budapesten.

Influenza - ÁNTSZ: egyre több a beteg, de még nincs járvány

MTI
2013-01-17 09:21

Az elmúlt héten is jelentősen emelkedett az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók száma, de nem érte el az országos járványküszöböt. Az influenzavírust a szezonban országszerte négy ember szervezetében mutatták ki.

Influenza - ÁNTSZ: már tíz európai országban járvány van

MTI
2013-01-12 15:25

Már tíz európai országban van kiterjedt influenzajárvány - közölte Facebook-oldalán az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) szombaton. Ezek: Írország, Anglia, Izland, Norvégia, Svédország, Dánia, Hollandia, Belgium, Luxemburg és Franciaország.

A szmog olyan, mint a dohányzás

WEBBeteg - Kósa-Boda Veronika, újságíró
2013-01-07 09:41

A szmog a tél velejárója, bár egyáltalán nem olyan természetes dolog, mint a hóesés. A hóval ellentétben pedig számos egészségügyi kockázattal is jár az, ha valaki tartósan szmogos területen él, a füstködben ugyanis ugyanolyan anyagok találhatóak, mint a dohányfüstben.

Mindent az influenzáról és az oltásról

WEBBeteg - Kósa-Boda Veronika, újságíró
2012-11-29 13:21

Bár az influenza vírusa még sehol nem jelent meg az országban, botorság volna arra számítani, hogy ez hosszútávon így is marad. A vírus elleni legjobb védekezés a védőoltás, de minden évben akadnak olyanok, akik az éppen aktuális vakcinában látják az emberiség kiirtásának legbiztosabb módszerét. Lássuk, mi az igazság, és mi az alaptalan riogatás az influenzával és az oltással kapcsolatban!

Új vírust azonosítottak Nagy-Britanniában

MTI
2012-09-25 23:23

Az atípusos tüdőgyulladás (SARS) kórokozójához hasonló, de eddig nem ismert vírusfajtát azonosítottak egy londoni kórházban kezelt beteg szervezetében - közölte hétfőn a brit egészségvédelmi ügynökség (HPA).

Az asztma kezelésének irányelveit módosítani kell?

MTI
2012-09-22 13:21

Az asztma optimális kezelési eljárásának kidolgozása érdekében végeztek vizsgálatot amerikai kutatók, eredményeik nyomán valószínűleg módosítani kell a betegség kezelésének általános irányelveit.

Nemzeti dohányboltok: mit eredményezhet a szigorítás?

WEBBeteg - Tóth András, újságíró
2012-09-21 09:21

A dohányzás a legjelentősebb megelőzhető halálok a fejlett országokban, így Magyarországon is, ahol a lakosság 29 százaléka cigarettázik. A 13-15 év közötti korosztály közül minden második maga vásárol cigarettát az üzletekben, még soha nem utasították őket vissza. Jövő nyártól már csak a nemzeti dohányboltokban lehet cigarettát vásárolni. Lesz-e visszatartó ereje a változásnak? Ön mit gondol erről?

"Köhög a fiam, nagyon aggódom!" - Az orvos válaszol

WEBBeteg
2012-09-09 05:21

15 éves fiam kb. 2 hete elkezdett köhögni. Száraz, mélyről jövő, szinte ugató köhögése van, ami nem sűrűn és állandó jelleggel jön elő, de napi szinten. Nem dohányzik és nem alleriás. Mit tegyek? Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Az ötödik számú gyilkos: a COPD

Diamond Agency
2012-06-18 18:37

A COPD világviszonylatban is komoly népegészségügyi probléma, hiszen ma már ez a kór minősül az ötödik vezető haláloknak a világon. Európában minden órában meghal egy ember krónikus obstruktív tüdőbetegségben, hazánk sem kivétel.