• D-vitaminnal a légúti megbetegedések ellen

    Szerző: Medipress

    „Adataink szerint a D-vitamin szintek, és az asztmás jellegű légzés, mely számos légzési megbetegedés tünete lehet, összefügg a légzőrendszeri fertőzésekkel” nyilatkozta Carlos Camargo, aki a Massachusetts General Hospital-ban dolgozó vezető kutató.

    Az akut légzési fertőzések a leggyakoribb gyerekkori megbetegedésnek számítanak. Például a bronchiolitis, mely a tüdő kis légútjainak vírusfertőzése, a leggyakoribb kórházi felvételi ok a gyermekek között az Egyesült Államokban. Az új kutatások szerint a D-vitamin az immunrendszer működéséhez is nélkülözhetetlen. A szervezetben a napfény hatására termelődik, a napsütéses órák számának csökkenésével (télen illetve az északi területeken) szintje alacsony lehet.

    Hirdetés

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A szerző korábbi kutatásai szerint, azoknak a gyermekeknek, akiknek édesanyja terhessége során D-vitamint is szedett, kisebb valószínűséggel lesz gyermekkorukban asztmás jellegű légzésük.

    Az új kutatás az újszülöttkori D-vitamin szintek és a légzési fertőzések, az asztmás jellegű légzés és az asztma összefüggését vizsgálta. A vizsgálatban 1000, Új-Zélandon lakó gyerek adatait vizsgálták, akik Wellington és Christchurch városaiban laktak. A védőnők több adatot gyűjtöttek, vért vettek az újszülöttek köldökéből.

    Az édesanyák kérdőíveket töltöttek ki, melyekben kitértek a légzőszervi és egyéb fertőzésekre, az asztmás jellegű légzés előfordulására és az asztmás tünetekre, megszületéskor, három, majd 15 hónappal később, majd évente a gyerekek 5 éves koráig.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A köldökzsinórvérben megmérték a 25-hidroxivitamin D (25OHD) szintjét, mely a legjobban jellemzi a D-vitamin aktivitását. A 25OHD szintjét 922 újszülöttnek ismerték.

    Több mint 20 százalékuknak, vitaminszintje alacsonyabb volt 25 nmol/L-nél, az átlag 44 nmol/L volt. Az ideális D-vitamin szint legalább 100 nmol/L. Az ennél alacsonyabb szintek, a télen született gyerekek között, az alacsonyabb szociális, illetve gazdasági körülmények között élők között, illetve azokban a családokban gyakoriak, ahol asztmások, illetve dohányosok élnek. Három hónapos korukra a 25 nmol/L alatti 25OHD szintekkel rendelkező újszülöttek között, kétszer gyakoribb volt a légzőrendszeri fertőzések gyakoriság, mint a 75 nmol/L illetve magasabb D-vitamin szintekkel rendelkezők között.

    Az első öt életév követéses vizsgálatai szerint, minél alacsonyabb a születéskori 25OHD szint, annál nagyobb az asztmás jellegű légzés valószínűsége. Nincs összefüggés az asztmás megbetegedés diagnózisa, és a születéskori D-vitamin szintje között. Korábbi vizsgálatok a magasabb D-vitamin szinteket, az allergiás betegségekkel hozták összefüggésbe, ám jelen vizsgálat nem igazolt ilyen összefüggést.

    A vizsgálatba bevont gyerekek közül nagyon kevesen részesültek D-vitamin pótlásban, hormonszintjüket döntően a napfény befolyásolta. Camargo, a Harvard Medical School orvos-docense szerint, „a légúti fertőzések a leggyakoribb okai az asztmás rohamoknak, a D-vitamin pótlás segíthet a fertőzések megelőzésében.

    Főleg az őszi és téli időszakban, amikor a D-vitamin szintek amúgy is alacsonyabbak és a fertőzések gyakoribbak. Feltételezésünket jövőre klinikai vizsgálatokkal fogjuk ellenőrizni.”

    (Medipress)

    Legutóbb frissült: 2011.09.05 00:54
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mellhártyagyulladás

    Mellhártyagyulladás

    Dr. Brugós László

    A betegség tünetei a fájdalmon és nehézlégzésen kívül lehet a láz.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Gyenge csontozat - Rizikófaktorok és megelőzés

    Vékony csontról vagy osteoporozisról, csontritkulásról akkor beszélünk, amikor a csont könnyebb lesz és gyengébb. Csontritkulásban a csont rostjai vékonyabbá, törékenyebbé válnak és elvesztik az erejüket.

    A csontritkulás növeli a halálozási kockázatot

    A csontritkulás férfiaknál és fiataloknál is kialakulhat. Dr. Pál Mónika, reumatológus a megelőzési és kezelési lehetőségekre hívta fel a figyelmét.

    A D-vitamin pótlásának jelentősége krónikus betegségekben

    A D-vitamin-hiány okozta népegészségügyi probléma az elmúlt évtizedben a kutatások középpontjába került, és napjainkra egyértelműen igazolódott, hogy a civilizációs betegségeknek tartott kórképekben a betegség előfordulása és a D-vitamin-hiány között összefüggés van.

    A kalcium hiányának tünetei és veszélyei

    A kalciummal kapcsolatban leginkább a csontok egészségére gondolunk, holott ez az ásványi anyag csontrendszerünk mellett számos egyéb szervünk működése szempontjából is létfontosságú.

    A D-vitamin túladagolásáról

    Ma már egyre szélesebb körben ismert, hogy a D-vitaminnak milyen fontos szerepe van a betegségek megelőzésében, és számos pozitív hatása ismert. Szedését azonban nem ajánlott előzetes tájékozódás nélkül elkezdeni, hiszen zsírban oldódó vitaminként a D-vitamint is túl lehet adagolni!

    Hogyan pótolható a D-vitamin?

    A D-vitamin (D-hormon) zsírban oldódó vitamin, melynek legfőbb előnye, hogy lassan ürül ki a szervezetből, vagyis a pótlásáról nem szükséges napi rendszerességgel gondoskodni, így akár a heti vagy havi bevitel is elegendő lehet.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.