D-vitaminnal a légúti megbetegedések ellen

Medipress
megjelent: 2011.09.05.

„Adataink szerint a D-vitamin szintek, és az asztmás jellegű légzés, mely számos légzési megbetegedés tünete lehet, összefügg a légzőrendszeri fertőzésekkel” nyilatkozta Carlos Camargo, aki a Massachusetts General Hospital-ban dolgozó vezető kutató.

Az akut légzési fertőzések a leggyakoribb gyerekkori megbetegedésnek számítanak. Például a bronchiolitis, mely a tüdő kis légútjainak vírusfertőzése, a leggyakoribb kórházi felvételi ok a gyermekek között az Egyesült Államokban. Az új kutatások szerint a D-vitamin az immunrendszer működéséhez is nélkülözhetetlen. A szervezetben a napfény hatására termelődik, a napsütéses órák számának csökkenésével (télen illetve az északi területeken) szintje alacsony lehet.

A szerző korábbi kutatásai szerint, azoknak a gyermekeknek, akiknek édesanyja terhessége során D-vitamint is szedett, kisebb valószínűséggel lesz gyermekkorukban asztmás jellegű légzésük.

Az új kutatás az újszülöttkori D-vitamin szintek és a légzési fertőzések, az asztmás jellegű légzés és az asztma összefüggését vizsgálta. A vizsgálatban 1000, Új-Zélandon lakó gyerek adatait vizsgálták, akik Wellington és Christchurch városaiban laktak. A védőnők több adatot gyűjtöttek, vért vettek az újszülöttek köldökéből.

Az édesanyák kérdőíveket töltöttek ki, melyekben kitértek a légzőszervi és egyéb fertőzésekre, az asztmás jellegű légzés előfordulására és az asztmás tünetekre, megszületéskor, három, majd 15 hónappal később, majd évente a gyerekek 5 éves koráig.

A köldökzsinórvérben megmérték a 25-hidroxivitamin D (25OHD) szintjét, mely a legjobban jellemzi a D-vitamin aktivitását. A 25OHD szintjét 922 újszülöttnek ismerték.

Több mint 20 százalékuknak, vitaminszintje alacsonyabb volt 25 nmol/L-nél, az átlag 44 nmol/L volt. Az ideális D-vitamin szint legalább 100 nmol/L. Az ennél alacsonyabb szintek, a télen született gyerekek között, az alacsonyabb szociális, illetve gazdasági körülmények között élők között, illetve azokban a családokban gyakoriak, ahol asztmások, illetve dohányosok élnek. Három hónapos korukra a 25 nmol/L alatti 25OHD szintekkel rendelkező újszülöttek között, kétszer gyakoribb volt a légzőrendszeri fertőzések gyakoriság, mint a 75 nmol/L illetve magasabb D-vitamin szintekkel rendelkezők között.

Az első öt életév követéses vizsgálatai szerint, minél alacsonyabb a születéskori 25OHD szint, annál nagyobb az asztmás jellegű légzés valószínűsége. Nincs összefüggés az asztmás megbetegedés diagnózisa, és a születéskori D-vitamin szintje között. Korábbi vizsgálatok a magasabb D-vitamin szinteket, az allergiás betegségekkel hozták összefüggésbe, ám jelen vizsgálat nem igazolt ilyen összefüggést.

A vizsgálatba bevont gyerekek közül nagyon kevesen részesültek D-vitamin pótlásban, hormonszintjüket döntően a napfény befolyásolta. Camargo, a Harvard Medical School orvos-docense szerint, „a légúti fertőzések a leggyakoribb okai az asztmás rohamoknak, a D-vitamin pótlás segíthet a fertőzések megelőzésében.

Főleg az őszi és téli időszakban, amikor a D-vitamin szintek amúgy is alacsonyabbak és a fertőzések gyakoribbak. Feltételezésünket jövőre klinikai vizsgálatokkal fogjuk ellenőrizni.”

(Medipress)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Bőrbetegségek a lábon Bőrbetegségek a lábon

Atlétaláb, lábgomba, körömgomba, tyúkszem mitől alakul ki?

Prosztatamegnagyobbodás Prosztatamegnagyobbodás

Mikor jelentkezhet? Milyen tünetek esetén keresse fel orvosát?

Már fiatalkorban tennünk kell a csontritkulás megelőzéséért!

A csontritkulás megelőzéséért egész életünkben tennünk kell. A kiegyensúlyozott és teljes értékű táplálkozásnak, az egészséges életmódnak...

A D-vitamin túladagolásáról

Ma már egyre szélesebb körben ismert, hogy a D-vitaminnak milyen fontos szerepe van a betegségek megelőzésében, és számos pozitív hatása ismert....

Hogyan pótolható a D-vitamin?

A D-vitamin (D-hormon) zsírban oldódó vitamin, melynek legfőbb előnye, hogy lassan ürül ki a szervezetből, vagyis a pótlásáról nem szükséges napi...

Asztma diéta

Noha bizonyítottan nincs olyan diéta, mely megszünteti az asztma tüneteit, bizonyos élelmiszerek fogyasztásával csökkenthetők a kellemetlen panaszok.

A D-vitamin típusai, forrásai és hatásai

A D-vitamin (D-hormon) elnevezés több, zsírban oldódó vitamint foglal magába. Legfontosabb feladata a kalciumháztartás szabályozása, valamint a...

Kóros D-vitamin-hiány: az angolkór

A szervezet számára nélkülözhetetlen D-vitamin felelős a csontok szilárdságáért. Ha ez nincs vagy nagyon alacsony a szintje, akkor különböző...

Amit tudni kell a kalciumról

A kalcium rendkívül fontos ásványi anyag, minden sejtnek, szövetnek szüksége van rá. A kalciumnak a csontok szilárdságának biztosításán kívül...

D-vitamin-hiánnyal összefüggő betegségek és állapotok

A D-vitamin leginkább a csontanyagcserében betöltött szerepéről ismert. A napjainkban is folyó tudományos kutatások azonban számos olyan jelentős...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.