• A tüdőgyulladás kezelése

    Szerző: WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus

    A tüdőgyulladás kezelése és annak sikeressége függ annak típusától, a beteg korától és életkörülményeitől. Összeállításunkból mindent megtudhat.

    Mi történik az orvosnál?

    A téma cikkei - Tüdőgyulladás

    5/1 A tüdőgyulladás tünetei
    5/2 A tüdőgyulladás kialakulása és rizikófaktorai
    5/3 Amit mi is megtehetünk tüdőgyulladás esetén
    5/4 A tüdőgyulladás kezelési lehetőségei
    5/5 Hogyan előzzük meg a tüdőgyulladást?

    Orvosában a tüdőgyulladás gyanúja, már a kórtörténet áttekintésekor és a fizikális vizsgálat alatt felmerülhet. A vizsgálat során orvosa meghallgatja a tüdőket fonendoszkópja segítségével, figyelni fogja vannak-e sípoló, búgó hangok, amelyek váladék és gyulladás jelenlétére utalnak. Nagy valószínűséggel mellkasröntgen is készülni fog a tüdőgyulladás igazolása, illetve helyének meghatározására.

    Előfordulhat, hogy vérvizsgálatra is szükség lesz, meghatározzák a fehérvérsejt-számot, vírus, baktérium, illetve más mikroorganizmus jelenlétét. Néha az orvos a köpetet is megvizsgálja a kórokozó kimutatása érdekében. A vizsgálatok széleskörűsége attól függ, Ön mennyire beteg, milyen rizikófaktorai vannak és hogy reagál a terápiára.

    Hogyan kezelhető a tüdőgyulladás?

    A tüdőgyulladás kezelése a tünetek súlyosságától és a tüdőgyulladás típusától függ:

    Vírusos tüdőgyulladás: általánosságban a vírusos tüdőgyulladás kezelése az influenza kezeléséhez hasonló, azaz vitamindús diétát és pihenést jelent. Bár az antibiotikumok nem hatnak a vírusos tüdőgyulladásra, a bakteriális felülfertőződés kivédésére gyakran alkalmazzák őket.

    Hirdetés

    Gennykeltő baktérium által okozott tüdőgyulladás: a bakteriális tüdőgyulladást elsősorban antibiotikumokkal kezelik. Ha rövid idő után jobban is érzi magát a gyógyszeres kezelés elkezdése után, mindenképpen fejezze be a teljes antibiotikus kúrát. A gyógyszer korai elhagyása a tüdőgyulladás kiújulását, illetve az adott antibiotikumra rezisztens baktériumtörzsek kialakulását eredményezheti.

    A tüdőgyulladást okozó baktériumok egy részére hatnak a penicillinszármazékok, az úgynevezett atípusos baktériumokra azonban nem. A biztosabb és gyorsabb hatás érdekében ezért időnként két típusú antibiotikumot is felírhat az orvos a tüdőgyulladás kezelésére.

    Tüdőgyulladás tudástár

    Tudástár Tudjon meg többet a tüdőgyulladásról és a tüdő egészségéről!
    Ismerje meg a pneumococcus baktériumot!
    Tüdőnk egészsége: mellkasröntgen, CT vagy MR?
    Az atípusos tüdőgyulladás bakteriális kórokozói
    Az influenza szövődményei: tüdőgyulladás és más betegségek

    Mikoplazma okozta tüdőgyulladás: noha a mikoplazmás pneumóniát is antibiotikumokkal kezelik, a javulás rendszerint nem gyors, a fertőzést követően huzamosabb ideig fennállhat fáradtság. Sok esetben a mikoplazmás tüdőgyulladást nem diagnosztizálják és nem kezelik.

    Gomba okozta tüdőgyulladás ha a tüdőgyulladást gombafertőzés okozza, nagy valószínűséggel antifungális (gomba elleni) gyógyszert fog kapni. Ezekre több és komolyabb mellékhatás jellemző, mint az antibiotikumokra.

    Az általános panaszokra: A fentieken túl orvosa vény nélkül kapható készítményeket is javasolhat a láz- és a fájdalom csillapítására, illetve a köhögés enyhítésére. Fontos, hogy ne szüntesse meg teljesen a köhögést, mert az hozzájárul a tüdő tisztulásához.

    Súlyos tüdőgyulladás, legyengült immunrendszerű beteg esetén kórházi ápolás lehet szükség, ahol intravénás antibiotikumok és oxigénterápia is szóba jöhet.

    A tüdőgyulladás szövődményei

    Ha Ön fiatal és egészséges, tüdőgyulladását minden bizonnyal sikeresen tudják kezelni. Orvosa nagy valószínűséggel egy későbbi időpontra mellkasröntgent és ismételt vizsgálatot irányoz elő. Ekkorra már feltehetően meggyógyul, azonban fontos erről megbizonyosodni. A tünetek megszűnése még nem feltétlenül jelenti a teljes gyógyulást, továbbá megfelelő kezelés mellett is a betegek negyedénél mutatkozhat maradvány a tüdőben.

    Ha Önnek szívelégtelensége vagy valamilyen tüdőbetegsége van, ha Ön idősebb, akkor lehet, hogy tüdőgyulladását nehezebb meggyógyítani és valószínűbb a szövődmények kialakulása is:

    • Baktérium a véráramban. Bizonyos esetekben a fertőzés behatolhat a véráramba és utána innen más szervekre is átterjedhet. Ezt vérkultúra vizsgálattal lehet kimutatni.
    • Folyadékgyülem és fertőzés a tüdők körül. Néha folyadék halmozódik fel a tüdőt és a mellkasfalat borító mellhártya (pleura) között, amit pleurális folyadékgyülemnek neveznek. A mellhártya folyadéka el is gennyesedhet (pleurális empiéma). Ilyenkor a bordák között bevezetett cső segítségével lebocsátják a folyadékot, elhanyagolt esetben pedig műtéttel távolítják el a gennyes szövetszaporulatot.
    • Tüdőtályog. Ez egy a tüdőgyulladás által érintett területen kialakuló, gennyel teli üreg. A tüdőtályogot általában antibiotikumokkal kezelik, sokszor azonban műtéti eltávolításra van szükség.
    • Ha Önnek mind a két tüdőt érintő tüdőgyulladása van, mesterséges lélegeztetésre szorulhat.

    Életviteli tanácsok

    Ha Önnek tüdőgyulladása van, az alábbiak segítségével gyorsabban meggyógyulhat, és csökkentheti a szövődmények kialakulásának kockázatát is:

    • pihenjen sokat, még akkor is, amikor úgy érzi, jobban van;
    • igyon sok folyadékot, különösen vizet. A folyadék védi a kiszáradástól és hígítja a légutakban keletkező váladékot. A teljes gyógyszeres kúrát szedje be;
    • menjen vissza minden kontrollvizsgálatra, még akkor is, ha már jobban érzi magát.

    Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus

    Forrás: WEBBeteg
    Orvos szerző: Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus

     

    Lapozzon! Védőoltás? Immunrendszer? Hogyan előzhető meg a tüdőgyulladás?

    Hozzászólás Önnek is van tapasztalata a tüdőgyulladásról? Ossza meg másokkal!

    Módosítva: 2019.01.30 17:05, Megjelenés: 2017.10.22 07:38
   • Cikkajánló

    Koronavírus

    Koronavírus

    Semmelweis Egyetem

    Nő a 40 év alattiak aránya a fertőzöttek között. Júliusban 44%-ot tett ki ez a korosztály.

    Inkontinencia

    Inkontinencia

    Cs. K., fordító

    Bőrápolási tippek inkontinenciában szenvedőknek.

    Az immunrendszer a B12-vitaminnal gátolja a tuberkulózis kifejlődését

    Azt eddig is tudtuk, hogy a B6 és a B12-vitaminok a vörösvértestek képződéséhez és az immunrendszer működéséhez szükségesek. Ennél most egy lépéssel közelebb kerültünk az “igazsághoz”. Kiderült ugyanis, hogy az immunrendszer a B12 segítségével gátolja a tuberkulózis baktérium kifejlődését és növekedését.

    Koronavírus - nem lehet még fellélegezni

    A koronavírus-járvány még nem zajlott le, egyelőre nem lehet fellélegezni - hangsúlyozta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs csütörtöki online sajtótájékoztatóján.

    Hogyan előzzük meg a tüdőgyulladást?

    A tüdőgyulladás leggyakrabban azért alakul ki, mert immunrendszere valami miatt (átmenetileg vagy tartósan) gyengébb. Egészsége megőrzésével vagy akár védőoltással sokat tehet azért, hogy megelőzze a betegség kialakulását.

    A tüdőgyulladás és tünetei

    A tüdőgyulladás világszinten a gyerekek vezető haláloka, ám a gyerekek, idősek és legyengült emberek mellett lecsaphat az egyébként egészséges fiatal felnőttekre is. A tizedik leggyakoribb halálhoz vezető ok még napjainkban is a tüdőgyulladás.

    Az atípusos tüdőgyulladás és bakteriális kórokozói

    Az otthon szerzett pneumóniákat (tüdőgyulladásokat) klinikai lefolyásuk alapján két csoportra, típusos és atípusos pneumóniákra oszthatjuk.

    Legionella - A légiós baktérium

    Megisszuk, fürdünk benne, mégsem betegszünk meg. Ha azonban a vízpermetet belélegezzük, akár bele is halhatunk a Legionella baktérium által okozott kórba. Mi mindent érdemes tudni a legionellosisról?

    Tüdőgyulladás: okok, tünetek, kezelés

    A tüdőgyulladás a tüdő szöveteinek gyulladása fertőzés, allergia vagy fizikai-kémiai okok következtében. Néhány ipari országban a tüdőgyulladás a leggyakoribb halálok a fertőző betegségek közül.

    Amit mi is megtehetünk tüdőgyulladás esetén

    Mivel a tüdőgyulladásnak több típusa van (és valamilyen alapbetegség talaján alakul ki), ezeknek a tünetei is különbözhetnek egymástól, sokszor nehéz felismerni a betegséget. Mit tehetünk, mielőtt orvoshoz fordulnánk? Mit kérdezhet tőlünk az orvos? Hasznos tanácsok.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    Hüvelygomba és fogamzásgátló
    Sok nő küzd visszatérő hüvelyfertőzéssel, melyek között gyakori a gombás eredetű.
    Online konzultáció
    Milyen az online konzultáció megítélése itthon? Bíznak benne az emberek?
    Allergiás?
    Nem az orrunk az egyetlen testrész, amely allergia esetén érintett lehet.
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások