A tüdőgyulladás kezelése

szerző: Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus - WEBBeteg
frissítve:

A tüdőgyulladás kezelése és annak sikeressége függ annak típusától, a beteg korától és életkörülményeitől. Összeállításunkból mindent megtudhat.

A téma cikkei - Tüdőgyulladás

5/1 A tüdőgyulladás tünetei
5/2 A tüdőgyulladás kialakulása és rizikófaktorai
5/3 Amit mi is megtehetünk tüdőgyulladás esetén
5/4 A tüdőgyulladás kezelési lehetőségei
5/5 Hogyan előzzük meg a tüdőgyulladást?

Mi történik az orvosnál?

Orvosában a tüdőgyulladás gyanúja, már a kórtörténet áttekintésekor és a fizikális vizsgálat alatt felmerülhet. A vizsgálat során orvosa meghallgatja a tüdőket fonendoszkópja segítségével, figyelni fogja vannak-e sípoló, búgó hangok, amelyek váladék és gyulladás jelenlétére utalnak. Nagy valószínűséggel mellkasröntgen is készülni fog a tüdőgyulladás igazolása, illetve helyének meghatározására.

Előfordulhat, hogy vérvizsgálatra is szükség lesz, meghatározzák a fehérvérsejt-számot, vírus, baktérium, illetve más mikroorganizmus jelenlétét. Néha az orvos a köpetet is megvizsgálja a kórokozó kimutatása érdekében. A vizsgálatok széleskörűsége attól függ, Ön mennyire beteg, milyen rizikófaktorai vannak és hogy reagál a terápiára.

Hogyan kezelhető a tüdőgyulladás?

A tüdőgyulladás kezelése a tünetek súlyosságától és a tüdőgyulladás típusától függ:

Vírusos tüdőgyulladás: általánosságban a vírusos tüdőgyulladás kezelése az influenza kezeléséhez hasonló, azaz vitamindús diétát és pihenést jelent. Bár az antibiotikumok nem hatnak a vírusos tüdőgyulladásra, a bakteriális felülfertőződés kivédésére gyakran alkalmazzák őket.

Gennykeltő baktérium által okozott tüdőgyulladás: a bakteriális tüdőgyulladást elsősorban antibiotikumokkal kezelik. Ha rövid idő után jobban is érzi magát a gyógyszeres kezelés elkezdése után, mindenképpen fejezze be a teljes antibiotikus kúrát. A gyógyszer korai elhagyása a tüdőgyulladás kiújulását, illetve az adott antibiotikumra rezisztens baktériumtörzsek kialakulását eredményezheti.

A tüdőgyulladást okozó baktériumok egy részére hatnak a penicillinszármazékok, az úgynevezett atípusos baktériumokra azonban nem. A biztosabb és gyorsabb hatás érdekében ezért időnként két típusú antibiotikumot is felírhat az orvos a tüdőgyulladás kezelésére.

Mikoplazma okozta tüdőgyulladás: noha a mikoplazmás pneumóniát is antibiotikumokkal kezelik, a javulás rendszerint nem gyors, a fertőzést követően huzamosabb ideig fennállhat fáradtság. Sok esetben a mikoplazmás tüdőgyulladást nem diagnosztizálják és nem kezelik.

Gomba okozta tüdőgyulladás ha a tüdőgyulladást gombafertőzés okozza, nagy valószínűséggel antifungális (gomba elleni) gyógyszert fog kapni. Ezekre több és komolyabb mellékhatás jellemző, mint az antibiotikumokra.

Az általános panaszokra: A fentieken túl orvosa vény nélkül kapható készítményeket is javasolhat a láz- és a fájdalom csillapítására, illetve a köhögés enyhítésére. Fontos, hogy ne szüntesse meg teljesen a köhögést, mert az hozzájárul a tüdő tisztulásához.

Súlyos tüdőgyulladás, legyengült immunrendszerű beteg esetén kórházi ápolás lehet szükség, ahol intravénás antibiotikumok és oxigénterápia is szóba jöhet.

Tüdőgyulladás tudástár

A tüdőgyulladás szövődményei

Ha Ön fiatal és egészséges, tüdőgyulladását minden bizonnyal sikeresen tudják kezelni. Orvosa nagy valószínűséggel egy későbbi időpontra mellkasröntgent és ismételt vizsgálatot irányoz elő. Ekkorra már feltehetően meggyógyul, azonban fontos erről megbizonyosodni. A tünetek megszűnése még nem feltétlenül jelenti a teljes gyógyulást, továbbá megfelelő kezelés mellett is a betegek negyedénél mutatkozhat maradvány a tüdőben.

Ha Önnek szívelégtelensége vagy valamilyen tüdőbetegsége van, ha Ön idősebb, akkor lehet, hogy tüdőgyulladását nehezebb meggyógyítani és valószínűbb a szövődmények kialakulása is:

  • Baktérium a véráramban. Bizonyos esetekben a fertőzés behatolhat a véráramba és utána innen más szervekre is átterjedhet. Ezt vérkultúra vizsgálattal lehet kimutatni.
  • Folyadékgyülem és fertőzés a tüdők körül. Néha folyadék halmozódik fel a tüdőt és a mellkasfalat borító mellhártya (pleura) között, amit pleurális folyadékgyülemnek neveznek. A mellhártya folyadéka el is gennyesedhet (pleurális empiéma). Ilyenkor a bordák között bevezetett cső segítségével lebocsátják a folyadékot, elhanyagolt esetben pedig műtéttel távolítják el a gennyes szövetszaporulatot.
  • Tüdőtályog. Ez egy a tüdőgyulladás által érintett területen kialakuló, gennyel teli üreg. A tüdőtályogot általában antibiotikumokkal kezelik, sokszor azonban műtéti eltávolításra van szükség.
  • Ha Önnek mind a két tüdőt érintő tüdőgyulladása van, mesterséges lélegeztetésre szorulhat.

Életviteli tanácsok

Ha Önnek tüdőgyulladása van, az alábbiak segítségével gyorsabban meggyógyulhat, és csökkentheti a szövődmények kialakulásának kockázatát is:

  • pihenjen sokat, még akkor is, amikor úgy érzi, jobban van;
  • igyon sok folyadékot, különösen vizet. A folyadék védi a kiszáradástól és hígítja a légutakban keletkező váladékot. A teljes gyógyszeres kúrát szedje be;
  • menjen vissza minden kontrollvizsgálatra, még akkor is, ha már jobban érzi magát.

Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus

Forrás: WEBBeteg
Orvos szerző: Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus

Cikkajánló

A tüdőgyulladás és tünetei

Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
Tüdőgyulladás
A tüdőgyulladás világszinten a gyerekek vezető haláloka, ám a gyerekek, idősek és legyengült emberek mellett lecsaphat az egyébként egészséges fiatal felnőttekre is. A tizedik leggyakoribb halálhoz vezető ok még napjainkban is a tüdőgyulladás.
Töredezett haj
Töredezett haj

Hogyan kezelhető a hajtöredezettség?

A penészgomba
A penészgomba

Hogyan előzhetjük meg a megtelepedését?

WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Árki Ildikó, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
Svábhegyi Gyermekgyógyintézet - Dr. Kovács Tibor, csecsemő- és gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.