Gyermekgyógyászati betegségek

Gyermekgyógyászati betegségek

A leggyakoribb gyermekbetegségek

WEBBeteg - Dr. Árki Ildikó
2021-03-13 11:09

Sok esetben nem a fertőzés maga veszélyes, hanem a lehetséges szövődmények kialakulása. Szerencsére ezen betegségek jó része védőoltással megelőzhető.

Kevés szülő ismeri a gyermekkori diabétesz jeleit

Budai Endokrinközpont - Dr. Bibok György, diabetológus főorvos
2021-04-08 20:35

A cukorbetegek száma évről évre nő, ezt azonban nem feltétlenül követi a betegség korai jobb felismerése. Az Egyesült Királyság területén készült felmérés szerint a szülők mindössze 14 százaléka képes beazonosítani a betegség tüneteit.

Látásromlás gyermekkorban - Miért gyorsítja a folyamatot, ha kütyüket néz a gyermek?

Svábhegyi Gyermekgyógyintézet - Dr. Hangyál Éva, szemész főorvos
2021-04-03 19:03

Mobiltelefon, táblagép, asztali számítógépek. Azonkívül, hogy vonzóak a gyermekek számára, olykor szülőként is egyszerűbbnek tűnik kölcsönadni egy kis időre, hogy megnézzen rajta egy mesét, mint holt fáradtan egy közös játékkal lekötni a gyermeket. Igen, a világunk átalakult.

A füstölt és sózott hús növeli a leukémia kockázatát

WEBBeteg - Cs. K., fordító, Lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos
2021-04-01 22:03

Egy kutatási eredmény szerint a füstöléssel és sózással tartósított húskészítmények növelik a gyermekek leukémiás megbetegedésének kockázatát. Jó hír azonban, hogy a zöldségfogyasztás segít a káros anyagok semlegesítésében.

Veleszületett ferdenyak

WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
2021-04-01 03:06

A ferdenyak, vagy ahogy orvosi nyelven hívják congenitalis torticollis, a csípőficam és dongaláb után a harmadik leggyakrabban előforduló születési rendellenesség. Ezt okozhatja izomsérülés, nyaki gerincferdülés vagy a csigolyák fejlődési rendellenessége is.

Labor a betegágy mellett

WEBBeteg.hu - Fazekas Erzsébet, újságíró
2021-03-29 13:03

Az orvosi ellátásban elengedhetetlen a gyors döntés, ami különös hangsúlyt kap a sürgősségi osztály munkájában. Ebben segítenek az ágy mellett használható eszközök - hallottuk dr. Krivácsy Péter osztályvezetőtől, amikor online hallgatóságának bemutatott hármat az I. Gyermekgyógyászati Klinikán napjainkban is használt berendezések közül.

A gyermekkori diabétesz incidenciájának növekedése

Diabetes - Dr. Niederland Tamás, vezető főorvos
2021-03-26 18:33

Mit jelent a diabéteszincidencia? Milyenek a hazai adatok? Cikkünkből kiderül, továbbá a kisgyermekkori inzulinkezelés nehézségeiről és módjairól is olvashat.

Apert-szindróma

WEBBeteg - B. M., szakfordító, Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos
2021-03-24 16:05

Az Apert-szindróma egy ritka genetikai betegség. Az egész szervezetre kiterjedő, súlyos, krónikus funkcióvesztéssel járó fejlődési rendellenesség. A betegség előfordulási gyakoriságát tekintve a nemek közt nincs különbség.

Epilepszia gyermekkorban

WEBBeteg - Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász
2021-03-23 05:04

Mivel az agy gyermekkorban még fejlődik, az epilepszia tünetei az idő előrehaladtával változhatnak, átalakulhatnak, a különböző életkorok szerint eltérő típusai fordulnak elő.

Székrekedés gyermekeknél: hogyan oldhatja meg a problémát?

WEBBeteg - Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász
2021-03-21 20:36

A mozgásszegény életmód, az egyoldalú, rostszegény táplálkozás, a kevés folyadékfogyasztás illetve bizonyos alapbetegségek megléte mind-mind hozzájárulhat a székrekedés kialakulásához. Kellő odafigyeléssel megelőzhető és kezelhető.