Gyermekgyógyászati betegségek

Gyermekgyógyászati betegségek

Kancsalság - Tünetek és kezelés

WEBBeteg - Dr. Papp Júlia, szemész - 2022-09-04 21:03
A gyerekek körülbelül 4 százaléka kancsal, és közülük minden harmadik tompalátó. Három hónapos kortól ötéves korig jelentkezik a leggyakrabban, de később is megjelenhet. A kancsalság a fiúkat és a lányokat ugyanolyan arányban érinti.
Kiemelkedő jelentőségű eredményt értek el a Debreceni Egyetem kutatói az Ulmi és a Lipcsei Egyetem szakembereivel közös tudományos vizsgálatukban. Az általuk feltárt mechanizmus a gyermekkori elhízás megelőzését és a felnőttkori elhízás kezelését segítheti. A kutatók eredményeiket a világ egyik legrangosabb tudományos folyóiratában, a Nature Metabolism (IF 19.865) című lapban publikálták.

Ne hagyjuk annyiban! A gyermekkori ágybavizelés hatásai

WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter - 2022-11-28 05:21
Sok család életét keseríti meg a gyerek éjszakai bepisilése, orvosi szóval az enurézis nokturna (EN). Sokan szégyellik, igyekeznek titkolni, nem vagy nem időben kérnek segítséget. A titkolózás sokszor a családon belül is megvan, sőt maga a gyerek is szégyelli szülei előtt a dolgot. Pedig nem ritka problémáról van szó, mert a 4 és 15 év közötti gyerekek körülbelül 10 százalékát érinti.

A Behcet-kór kezelése

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos - 2022-11-21 15:03
Jelenleg nincs konkrét gyógymód a Behçet-kórra, de számos különféle kezelés, gyógyszeres terápia segíthet a tünetek enyhítésében és a súlyos szövődmények kockázatának csökkentésében. A kezelések közé tartozhatnak immunszuppresszív gyógyszerek, például kortikoszteroidok és életmódbeli változtatások egyaránt.

A koraszülött gyerekekről

WEBBeteg - Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász - 2022-11-17 17:33
A koraszülött babák éretlenségükből adódóan a külvilághoz nehezebben alkalmazkodnak, amely aztán több betegség kialakulásának a veszélyével járhat. Figyelem! A megelőzésnek már a terhesség előtt el kell kezdődnie!

A szem veleszületett rendellenességei

WEBBeteg - Dr. Cserháti Zoltán, szemész - 2022-11-07 17:33
Az alábbiakban felsoroljuk és összefoglaljuk a leggyakoribb és klinikailag legfontosabb szemészeti fejlődési rendellenességeket.

Hasmenés gyerekeknél – életkoronként eltérő kiváltó okok?

Budai Allergiaközpont - Dr. Balogh Ádám, gyermekgyógyász, allergológus - 2022-11-07 11:46
Hasmenés több okból is kialakulhat gyermekeknél, megjelenése kellemetlen, de nem jelent minden esetben komolyabb betegséget. Bizonyos életkorokban azonban jellemző egy-egy kiváltó ok az elhúzódó hasmenés hátterében, így amennyiben egyéb ok nélkül jelentkezik, erre is gondolni kell.

Mit kell tudni a tejfogakról?

WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin - 2022-10-31 04:36
Tejfogaknak nevezzük azokat a fogakat, melyek először bukkannak elő a csecsemő szájában. Az első fogak megjelenése általában 6-8 hónapos korban kezdődik, de előfordul, hogy 6 hónapos kor előtt, vagy csak később, 10-12 hónapos korban bújnak ki az első fogak.

Hasnyálmirigy-gyulladás csecsemőknél és gyerekeknél

WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász - 2022-10-26 12:00
A gyerekek sokkal ritkábban betegszenek meg hasnyálmirigy-gyulladásban (pancreatitis), mint a felnőttek, ám náluk is előfordulhat a betegség. Az esetek jelentős többsége enyhe lefolyású, csupán az esetek 10-15 százalékát alkotják a súlyos kórformák.

A probiotikumok jelentősége csecsemőkorban

WEBBeteg - Dr. Csáki Csilla, allergológus, klinikai immunológus - 2022-10-23 21:41
A baba megszületését követően a kezdetben steril, kórokozómentes bélcsatorna néhány óra leforgása alatt benépesül baktériumokkal. A természetes úton született és anyatejjel táplált csecsemők bélcsatornájában hasznos baktériumtörzsek fognak elszaporodni.

Cukorbeteg gyerekek - Speciális kérdések az életmódról

WEBBeteg - Dr. Felszeghy Enikő, gyermekgyógyász, endokrinológus - 2022-10-22 14:39
Az elmúlt években egyre gyakrabban és egyre fiatalabb életkorban kerül felismerésre az 1-es típusú, köznyelvben fiatalkori, diabetes mellitus. Speciális kérdések merülhetnek fel a betegek ellátását érintően.

Hasfájás gyermekeknél

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2022-10-21 18:00
A hasfájásnak számos különböző oka lehet, és sokféle formában nyilvánulhat meg. Mivel néhány hasfájással járó betegség sebészi kezelést igényel, akut hasfájás esetén mindig keressük fel gyermek háziorvosunkat.

Alagille-szindróma

WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász - 2022-10-20 11:03
Az Alagille-szindróma egy autoszóm domináns módon öröklődő betegség, amely elsősorban a májat és a szívet érinti, de egyéb jellegzetes megjelenési formái is ismertek. Tünetei már csecsemő- vagy kisgyermekkorban megjelenhetnek. Kezelés nélkül a betegség halálozási aránya elérheti a 10%-ot, de gyógyszeres vagy sebészi beavatkozással ez az arány javítható.

Vérszegénység gyermekkorban

WEBBeteg - Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász - 2022-10-13 17:33
A gyermek vizsgálatakor a bőr, a látható nyálkahártyák sápadtak, a fül, a tenyér, a talp, a köröm alatti rész fehérebb. Némely esetben szaporább szívverés és szívzörej is hallható.

A szezonális influenza és megelőzése gyermekeknél

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró - 2022-10-11 21:03
A 2022/23-as évi influenzaszezonnal és a jelentkező betegség megelőzésével kapcsolatos fontos tudnivalókat ismerteti - nemcsak a körzetébe tartozók szüleivel, nevelőikkel, hanem minden aktuális őszi egészségügyi, védőoltási információra kíváncsi érdeklődővel - dr. Bogdányi Katalin gyermekorvos, neonatológus (Normafa Gyermekrendelő).

A szem daganatos betegségei

WEBBeteg - Dr. Cserháti Zoltán, szemész - 2022-10-11 14:03
Cikkünkben összefoglaljuk azokat az általános tudnivalókat, amelyek a szemgolyó daganataival kapcsolatban fontosak. Kitérünk a leggyakrabban előforduló tumorok sajátosságaira, jellemzőire, kiemeljük a kezelési lehetőségeket. Összefoglaló cikkünk a teljesség igénye nélkül készült és a daganatok szemen belüli előfordulási helye szerinti csoportosítást követi.

Biliaris atresia

WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász - 2022-10-10 15:33
A kórképpel a gyakorlatban gyermekgyógyászok, neonatológusok találkozhatnak, hiszen a tünetek néhány napos-hetes életkorban jelentkeznek. A korai felismerés és sebészi kezelés hiányában a betegség halálos kimenetelű, azonban még kezelés ellenére is gyakran alakul ki májcirrózis, ami májtranszplantációt tesz szükségessé.

Amerikai szupercsapattal műtöttek Pécsen

Pécsi Tudományegyetem - 2022-09-27 14:56
Prof. Mark Levitt a gyermek colorectalis sebészet világszerte elismert szakértője vállalta, hogy egy orvosokból és szakemberekből álló csapattal érkezik a PTE-re, hogy bonyolult gyermek bélrendszeri fejlődési rendellenességek műtéti ellátását végezze.

A lepkehimlő tünetei, okai, kezelése

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2022-09-27 09:33
A hétköznapi nyelvben lepkehimlő nevet viselő erythema infectiosum (ötödik betegség, megalerythema) a Parvovírus B19 okozta fertőzés talaján kialakult jellegzetes megjelenésű kórkép. A fertőzés előfordulása télen és tavasszal jellemző, elsősorban az 5 és 15 év közötti gyermekek körében jár tünetekkel.

Gyermekbetegségek - Mikor forduljunk orvoshoz?

WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus - 2022-09-19 04:36
Néha nehéz eldönteni főként egy kezdő szülőnek, hogy a gyermekével feltétlenül azonnal orvoshoz kell fordulni, vagy lehet várni néhány napot amíg magától is elmúlik a betegség. Fontos a tünetek pontos megfigyelése, hiszen ez segíthet a döntéshozatalban.

A kötelező MMR oltás csecsemőkorban - Kérdések és válaszok

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna - 2022-09-14 17:03
Az MMR háromkomponensű vakcina: a kanyaró, a mumpsz és a rubeola (rózsahimlő) elleni oltóanyagot tartalmazza. Magyarországon kötelező gyermekkori védőoltás, 15 hónaposan kapják meg a csecsemők, tizenegy éves korban pedig ismétlő oltás szükséges.

Rotavírus-fertőzés: Előzze meg idejében oltóanyaggal!

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2022-09-08 14:33
A csecsemők és kisgyerekek vírusos bélfertőzésének egyik leggyakoribb oka a rotavírus-fertőzés. A vírusok erősen fertőzőképesek, és könnyen terjednek, a kisgyerekek pedig általában hajlamosak a gyomor-bélrendszeri fertőzésekre. De lehet ellene védekezni!

Az autista gyermekeknek felnőttkorukban is boldogulniuk kellene

WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró - 2022-09-04 13:03
A magyar oktatásban sajnos nincs egységes, kidolgozott integrációs és oktatási-nevelési terv egyes, sajátos nevelési igényű gyerekek fejlesztésére. Így minden iskola úgy integrálja például az autista tanulóit, ahogyan tudja és ahogyan akarja.

Migrén: már gyermekkorban is

WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus - 2022-08-28 17:42
A migrén jellegzetes módon gyerekkorban, kamaszkorban vagy fiatal felnőttkorban kezdődik, és az öregedés során egyre ritkábban és egyre kisebb intenzitással jelentkezik. A fizikai szenvedés mellett gyakori az iskolai hiányzás és a rendszeres kórházlátogatás, ehhez jön még hozzá az aggódó szülők által kivett táppénz is.

A majomhimlő és a gyerekek

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró - 2022-08-23 09:33
Tévhit, hogy a majomhimlő kizárólag szexuális úton terjedő betegség. A vírus terjedése során - ha nem is a felnőtt esetek növekedésével arányosan, de azzal párhuzamosan - a megfertőződött gyerekek száma is nő, sőt esetükben nagyobb a súlyos lefolyású megbetegedés kialakulásának esélye.