• Gyermekkori ágybavizelés - Mit kell tudnunk róla?

    Dr. Lesznyák Judit
    Szerző: WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit, csecsemő- és gyermekgyógyász

    Az éjszakai ágybavizelés (enurézis nokturna) egy viszonylag gyakori, főként a gyermekkorra jellemző kórkép. Az éjszakai, alvás alatti órákban fellépő időszakos akaratlan vizeletürítésről van szó, melynek hátterében több kiváltó ok is lehet.

    Tudjon meg többet a gyermekkori ágybavizelésről!

    3/1 Gyermekkori ágybavizelés - Mit kell tudnunk róla?
    3/2 A gyermekkori ágybavizelés kezelése
    3/3 A gyermekkori ágybavizelés hatásai

    Előfordulása 5 éves kor körül a leggyakoribb, a gyermekek mintegy 10-20 százalékát is érintheti. Az életkor előrehaladtával az enurézis nokturna előfordulási gyakorisága folyamatosan csökken, a 15 éves vagy annál idősebb korosztályban már csupán 1-2 százalékban van jelen. A nemek érintettsége közt megfigyelhető egy viszonylag markáns eltérés a fiúk javára, ugyanis szinte kétszer annyi fiúgyermeknél figyelhető meg a kórkép, mint leánynál.

    Melyek a hajlamosító tényezők?

    Az éjszakai ágybavizelés pontos kórlefolyása a mai napig kutatások tárgyát képezi, de mára szinte biztosra vehető, hogy a genetikai eredet jelentős szerepet játszik a kialakulásában. Bizonyos kromoszómákon fellelhető géneket ugyanis sikerült összefüggésbe hozni az enurézis kialakulásával. Sőt, a család-, és ikervizsgálatok eredményei is egyértelműen ebbe az irányba mutatnak (pl. egy kétpetéjű ikerpár esetén a kórkép mindkét félben történő kialakulásának kockázata csupán 36%, addig ez az érték akár a 66%-ot is elérheti egypetéjű ikertestvérek esetén). Nagyobb a kockázat az enurézis kialakulására akkor is, ha valamelyik szülő gyermekkorában szintén ebben szenvedett, és a kockázat tovább nő, ha esetleg annak idején mindkét szülő érintett volt.

    Hirdetés

    További hajlamosító körülményként tartják számon a rossz szociális környezetet, az alacsonyabb iskolázottságot, illetve a megfigyelések szerint nagycsaládos környezetben is nagyobb eséllyel alakulnak ki a panaszok.

    Főbb típusok és jellemzőik

    Amennyiben az ágybavizelés a születés óta fennáll, primer (elsődleges) enurézisről beszélünk. Az időszakosan már elért szobatisztaság után ismételten jelentkező éjjeli bepisilés a kórkép szekunder (másodlagos) formája.

    Ha kizárólag éjszaka, alvás közben jelentkezik az ágybavizelés, akkor monoszimptómás (egyéb tünettel nem járó) típusról van szó. Amennyiben a nappali órákban is jelentkeznek a tünetek, illetve ébrenlét alatt egyéb panaszokkal társul az állapot, nem monoszimptómás enurézisről beszélhetünk. Ez utóbbi tünetei lehetnek többek között a húgyúti fertőzés jellegzetes jelzői (gyakori, csípő, fájdalmas vizelés, láz, hasi fájdalom), az akaratlan vizeletürítés egyéb formái, a kis húgyhólyag kapacitás (napközben is gyakran jelentkező vizelési inger), a bélférgesség vagy a székrekedés.

    A gyermekkori ágybavizelés okait áttekintve elmondható, hogy jellemzően:

    • vagy a vesében van a probléma forrása (felső húgyúti probléma),
    • vagy a húgyhólyagban keresendő a kiváltó ok (alsó húgyúti probléma, kis hólyagkapacitás, a hólyag beidegzési zavara, fertőzés stb.),
    • vagy a központi idegrendszer valamilyen eltérése áll fenn (alacsony vazopresszintermelődés, pszichés tényezők, alvásból történő nehéz ébreszthetőség, túlivás stb.).

    Minél több fennáll ezen tényezők közül, annál nagyobb az enurézis nokturna kialakulásának kockázata.

    Az éjszakai ágybavizelés okai

    A kellemetlen panaszokkal járó állapot egyik oka lehet a fokozott vizeletkiválasztás. Ennek hátterében állhat az átlagostól bőségesebb folyadékfogyasztás (polydipszia), az éjjeli órákban csökkent vazopresszintermelődés, cukorbetegség (diabetes mellitus), vesebetegség, továbbá még jó néhány ritkább kórkép.

    Enurézis nokturnához vezethet a mély alvásból történő felébredés nehezítettsége. Ilyen esetben hiába jelez a feszülő, telt hólyag a központi idegrendszernek, a gyermek mégsem képes felébredni és vizeletét kiüríteni. Érdekes megfigyelés, hogy azokban a családokban, ahol egyik vagy mindkét szülő horkol, vagy alvási apnoe betegségben (éjszakai légzéskimaradás) szenved, ott a gyermekeknél is nagyobb arányban figyelhető meg az alvási rendellenesség talaján kialakult éjszakai ágybavizelés.

    Látható, hogy az éjszakai ágybavizelés egy meglehetősen összetett, sokféle ok-okozati összefüggéssel rendelkező kórkép. A sikeres kezelés egyik alapfeltétele tehát a lehetséges okok minél pontosabb meghatározása, ezért fontos a panaszok alapos kivizsgálása. Ne gondoljuk azt, hogy egy múló állapotról van szó, amely nem igényel segítséget! Az éjszakai ágybavizelés manapság sikeresen kezelhető és kezelendő állapot.

    Dr. Lesznyák Judit, csecsemő- és gyermekgyógyászForrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Dr. Lesznyák Judit, csecsemő- és gyermekgyógyász

    Felhasznált irodalom

    - Dr. Kelen Kata és mtsai: Az enuresis nocturna, az egyik leggyakoribb krónikus gyermekbetegség. Gyermekgyógyászati Továbbképző Szemle, 2011;16 (4):149-152
    - Paul F. Austin: Advancements and update sin the field of enuresis. EMJ Urol. 2014;1(Suppl 1):2-8.
    - A.G. Kilicoglu, C. Mutlu, M.K. Bahali, H. Adaletli, H. Gunes, H. Metin Duman, H. Ipek Toz, O.S. Uneri: Impact of enuresis nocturna on healthrelated quality of life in children and their mothers. Journal of Pediatric Urology 2014 Dec;10 (6):1261-6.
    - Charlotte Van Herzeele, Karlien Dhondt, Sanne P. Roels, Ann Raes, Piet Hoebeke, Luitzen-Albert Groen, Johan Vande Walle: Desmopressin (melt) therapy in children with monosymptomatic nocturnal enuresis and nocturnal polyuria results in improved neuropsychological functioning and sleep. Pediatr Nephrol, 2016 Sep;31 (9):1477-84.

    Módosítva: 2019.06.11 13:04, Megjelenés: 2017.05.29 15:41
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Tudásteszt

    Tudásteszt

    WEBBeteg

    Ön mennyit tud a vitaminhiány tüneteiről? Tesztelje tudását!

    Szürkehályog-műtét

    Szürkehályog-műtét

    Szponzorált tartalom

    Fájdalommentesen kezelhető a szürke hályog és visszaállítható a látásélesség. (x)

    Mi okozhatja, ha a csecsemőm súlya nem a várt ütemben fejlődik?

    Az elégtelen súlygyarapodás az egyik leggyakoribb panasz, amivel a szülők a csecsemőgyógyászatban gyermekorvoshoz fordulnak. Előző cikkünkben a kivizsgálás lépéseire tértünk ki, jelenleg a legfontosabb szóba jövő okokat vesszük sorba életkor szerint összefoglalva, majd a leggyakoribb lehetséges kórképekre részletesebben is kitérünk.

    Csecsemő- és gyermekkori sérvek gyermeksebészeti vonatkozásai

    Ebben a cikkben a leggyakoribb gyermekkori sérvekkel kapcsolatos tudnivalókat szeretném összefoglalni, megmagyarázni kialakulásuk hátterét és felvázolni kezelési lehetőségeiket. Nem minden sérvet kell operálni, van, ami sürgős, és van, ami bizony ráér.

    Ne hagyjuk annyiban! A gyermekkori ágybavizelés hatásai

    Sok család életét keseríti meg a gyerek éjszakai bepisilése, orvosi szóval az enurézis nokturna (EN). Sokan szégyellik, igyekeznek titkolni, nem vagy nem időben kérnek segítséget. A titkolózás sokszor a családon belül is megvan, sőt maga a gyerek is szégyelli szülei előtt a dolgot. Pedig nem ritka problémáról van szó, mert a 4 és 15 év közötti gyerekek körülbelül 10 százalékát érinti.

    Van megoldás a gyermekkori ágybavizelésre

    A gyermekkori ágybavizelés sok szülő számára ismert probléma, hiszen a 15 év alatti korosztály körülbelül egytizedét érintő állapotról van szó. A panaszok okára sajnos az esetek nagy részében nem derül fény, mert az a nézet él a köztudatban, hogy az éjszakai bepisilés bármelyik gyermekkel előfordulhat, ezért nem szükséges sem a kivizsgálás, sem pedig a kezelés. Holott a visszatérő panaszokkal javasolt orvoshoz fordulni, hiszen nemcsak a szülők számára, hanem a gyermeknek is megterhelő ez az állapot, amelyre létezik hatékony megoldás.

    A felnőttkori éjszakai ágybavizelés

    Az idegrendszer fejlődésének egyik mérföldköve a szobatisztává válás. Ez egészséges körülmények között legkésőbb 6 éves korra bekövetkezik, néha azonban később is megmarad. Ilyen esetekben a nappali órákban a betegek jól tudják kontrollálni a vizeletürítést, éjszaka viszont gyakran akaratuktól függetlenül bevizelnek.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA