• Kanyaró - Válaszok a leggyakrabban feltett kérdésekre

    Szerző: WEBBeteg - Cs. K., fordító, Lektorálta: Dr. Lesznyák Judit, csecsemő- és gyermekgyógyász

    Összegyűjtöttük a leggyakrabban felmerülő kérdéseket kanyarótémában. Tünetek, lappangási idő, komplikációk, megelőzés.

    Mi a kanyaró?

    A kanyaró egy vírus okozta légúti megbetegedés, melyet lehetséges életveszélyes szövődményei miatt az egyik legsúlyosabb gyermekkori kiütéses megbetegedésnek tartanak. A betegség gyorsan terjed, de a kanyaró-mumpsz-rubeola elleni kombinált MMR oltással megelőzhető.

    Bővebben Kanyaró - Tünetek és szövődmények

    Mik az első tünetek és milyen gyorsan jelentkeznek?

    A betegség általában lázzal, köhögéssel, orrfolyással és a szemek kivörösödésével kezdődik. Néhány napon belül vörös kiütések jelentkeznek az arcon, melyek folyamatosan átterjednek a test többi részére is. Amennyiben a tüneteket észleli magán, azonnal keresse fel orvosát!

    Hirdetés

    Melyek a lehetséges komplikációk?

    A kanyaró lehetséges komplikációi közé tartozik a hasmenés és a fülgyulladás, mely akár halláskárosodáshoz is vezethet.

    A tüdőgyulladás és az agyvelőgyulladás szintén a kanyaró lehetséges komplikációja. Becslések szerint minden 1000 kanyarós gyerekből 1-2 sajnálatos módon meghal.

    Hogyan és milyen könnyen terjed?

    A kanyarót bárkitől el lehet kapni, aki fertőzött. Amennyiben nem védett a betegséggel szemben, nagy valószínűséggel elkapja, ha kanyarós beteg környezetében van, mivel a vírus könnyen terjed. A kanyaró olyannyira fertőző, hogy a nem védett személyek 90%-a elkapja, ha fertőzött beteg közelében van.

    Egyetlen köhögés vagy tüsszentés a fertőzött betegtől elegendő vírust juttat a levegőbe ahhoz, hogy elkaphassa a betegséget! Ráadásul a betegek már 4 nappal a kiütések megjelenése előtt, és még 4 nappal a kiütések megjelenése után is fertőzőek! A vírus 2 órán át életképes bármilyen felületen vagy a levegőben. A betegséget könnyen elkaphatja, ha a vírussal fertőzött felület érintése után a szájához, orrához vagy szeméhez nyúl.

    Hogyan előzhető meg?

    A válasz egyszerű: védőoltással, mely 2 dózisból áll. A gyerekek általában az első dózist 15 hónapos korban, a másodikat 11 évesen, az általános iskola 6. osztályában kapják meg. A vakcina nagyon hatásos, az első dózis 93%-os, a második 97%-os védettséget nyújt!

    Szükséges-e a felnőtteknek az MMR oltás?

    Amennyiben gyermekkorában megkapta mindkét dózist, egész életére védett, nincs szüksége emlékeztető oltásra.

    Ha nem kapott oltást, azt érdemes pótolni! Kismamáknál az oltás pótlása nem lehetséges mindaddig, míg a baba meg nem születik. Ugyancsak nem kaphatnak oltást azok, akik allergiásak annak összetevőire.

    Bővebben MMR-oltás felnőtteknek - Amikor ajánlott, és amikor tilos

    Ha valaki úgy véli, ki van téve a kanyarónak és még nem volt beoltva ellene, kaphat-e még oltást?

    Igen, de ezt célszerű minél hamarabb beadatni, mert a vakcinának is idő kell, míg aktivizálja az immunrendszert.

    Tovább További kiütéses gyermekkori betegségek

    Forrás: WEBBeteg
    Cs. K., fordító; webmd.com
    Lektorálta: Dr. Lesznyák Judit, csecsemő- és gyermekgyógyász

    Módosítva: 2017.03.20 11:25, Megjelenés: 2017.03.20 11:25
   • Cikkajánló

    Táplálkozás

    Táplálkozás

    Dr. Zsuga Judit

    Ételallergia vagy ételintolerancia? Ön tudja, hogy mi a különbség?

    Elsősegély

    Elsősegély

    WEBBeteg

    Elsősegélytippek háztartási balesetek esetére. Mit tehetünk?

    AIDS, HIV és a pornót néző gyerekek

    Az AIDS-szel összefüggő okok miatt 2018-ban 770 ezer HIV-fertőzött halt meg a világon. Az ENSZ AIDS-ellenes programjának (UNAIDS) adatai szerint ez jó hír. A 2004-es tetőzés (1,7 millió áldozat) óta tartósan csökken az AIDS-hez kapcsolódó halálesetek száma, de a világ különböző tájain nem arányosan. Kelet-Európában egyre többeket érint a járvány.

    Kötelezővé teszik a kanyaróoltást a gyermekek számára Németországban

    2020 márciusától a kisgyermekek óvodai felvételének egyik feltétele a kanyaróoltás beadásáról szóló igazolás. A védőoltással nem rendelkező gyermekeket valamennyi óvodából, köztük a magánóvodákból is ki lehet zárni.

    Kanyaró - Tünetek és szövődmények

    A kanyaró (morbilli) lázzal és kiütéssel járó, rendkívül fertőzőképes és súlyos megbetegedés, amely a hazai oltási rendszernek köszönhetően döntően külföldről behurcolt esetekben fordul elő. A betegség elleni védőoltást először 12-15 hónapos korban kapják a gyermekek kötelezően, majd az emlékeztető oltást 11 éves korban.

    Beigazolódott, hogy kanyaróval fertőződött a betegszállító

    Beigazolódott, hogy kanyaróval fertőződött meg az a betegszállító, aki korábban egy valószínűleg Kazahsztánban megbetegedett - azóta már gyógyultan távozott - beteggel érintkezett munkája során a Markusovszky Kórházban - közölte Káldy Zoltán, az intézmény orvosigazgatója.

    Kanyaróval fertőződött meg Budapesten egy 14 hónapos magyar kislány

    Nagy kérdés, kiket fertőzhetett még meg: ez a betegség ugyanis már a tünetek megjelenése előtti napokban fertőz. Legyőzöttnek hitt betegség tért újra vissza, ezúttal nem a román határ mentén, hanem Magyarország szívében.

    Kanyaróveszély és terhesség

    A kanyaró egy erősen fertőző, ám nem gyakori gyermekkori betegség, amely terhes nők számára igen veszélyes lehet. A paramyxovirus okozta kanyaró leggyakoribb tünetei a láz, az orrfolyás, a köhögés, a szemek vörösödése és a bőrkiütés.

    Tanácsok, ha kanyarójárvány által érintett területre utazik

    Az elmúlt években Európa több országában is jelentettek kanyarójárványokat, de mivel ezek nem közvetlen szomszédságban voltak hazánkkal, kevésbé keltették fel a közvélemény és a járványügyi szakemberek érdeklődését.

    Az 1969 előtt születettek nem védettek a kanyaró ellen

    Az 1969 előtt születettek egyáltalán nem, a későbbi generációk is csak részlegesen védettek a kanyaró ellen, mivel 1990-ben lecserélték azt a vakcinát, amelyet addig használtak - mondta Almási István, a szekszárdi Balassa János Megyei Kórház infektológus főorvosa az M1 aktuális csatorna szombati híradójában.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.