Kanyaró - Válaszok a leggyakrabban feltett kérdésekre

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Lesznyák Judit gyermekgyógyász megjelent:

Összegyűjtöttük a leggyakrabban felmerülő kérdéseket kanyarótémában. Tünetek, lappangási idő, komplikációk, megelőzés.

Mi a kanyaró?

A kanyaró egy vírus okozta légúti megbetegedés, melyet lehetséges életveszélyes szövődményei miatt az egyik legsúlyosabb gyermekkori kiütéses megbetegedésnek tartanak. A betegség gyorsan terjed, de a kanyaró-mumpsz-rubeola elleni kombinált MMR oltással megelőzhető.

Bővebben Kanyaró - Tünetek és szövődmények

Mik az első tünetek és milyen gyorsan jelentkeznek?

A betegség általában lázzal, köhögéssel, orrfolyással és a szemek kivörösödésével kezdődik. Néhány napon belül vörös kiütések jelentkeznek az arcon, melyek folyamatosan átterjednek a test többi részére is. Amennyiben a tüneteket észleli magán, azonnal keresse fel orvosát!

Melyek a lehetséges komplikációk?

A kanyaró lehetséges komplikációi közé tartozik a hasmenés és a fülgyulladás, mely akár halláskárosodáshoz is vezethet.

A tüdőgyulladás és az agyvelőgyulladás szintén a kanyaró lehetséges komplikációja. Becslések szerint minden 1000 kanyarós gyerekből 1-2 sajnálatos módon meghal.

Hogyan és milyen könnyen terjed?

A kanyarót bárkitől el lehet kapni, aki fertőzött. Amennyiben nem védett a betegséggel szemben, nagy valószínűséggel elkapja, ha kanyarós beteg környezetében van, mivel a vírus könnyen terjed. A kanyaró olyannyira fertőző, hogy a nem védett személyek 90%-a elkapja, ha fertőzött beteg közelében van.

Egyetlen köhögés vagy tüsszentés a fertőzött betegtől elegendő vírust juttat a levegőbe ahhoz, hogy elkaphassa a betegséget! Ráadásul a betegek már 4 nappal a kiütések megjelenése előtt, és még 4 nappal a kiütések megjelenése után is fertőzőek! A vírus 2 órán át életképes bármilyen felületen vagy a levegőben. A betegséget könnyen elkaphatja, ha a vírussal fertőzött felület érintése után a szájához, orrához vagy szeméhez nyúl.

Hogyan előzhető meg?

A válasz egyszerű: védőoltással, mely 2 dózisból áll. A gyerekek általában az első dózist 15 hónapos korban, a másodikat 11 évesen, az általános iskola 6. osztályában kapják meg. A vakcina nagyon hatásos, az első dózis 93%-os, a második 97%-os védettséget nyújt!

Szükséges-e a felnőtteknek az MMR oltás?

Amennyiben gyermekkorában megkapta mindkét dózist, egész életére védett, nincs szüksége emlékeztető oltásra.

Ha nem kapott oltást, azt érdemes pótolni! Kismamáknál az oltás pótlása nem lehetséges mindaddig, míg a baba meg nem születik. Ugyancsak nem kaphatnak oltást azok, akik allergiásak annak összetevőire.

Bővebben MMR-oltás felnőtteknek - Amikor ajánlott, és amikor tilos

Ha valaki úgy véli, ki van téve a kanyarónak és még nem volt beoltva ellene, kaphat-e még oltást?

Igen, de ezt célszerű minél hamarabb beadatni, mert a vakcinának is idő kell, míg aktivizálja az immunrendszert.

Tovább További kiütéses gyermekkori betegségek

WEBBeteg.hu logóForrás: WEBBeteg
Cs. K., fordító; webmd.com
Lektorálta: Dr. Lesznyák Judit, csecsemő- és gyermekgyógyász

Cikkajánló

Kanyaró - Tünetek és szövődmények

Dr. Árki Ildikó, háziorvos
Kanyaró
A kanyaró (morbilli) lázzal és kiütéssel járó, rendkívül fertőzőképes és súlyos megbetegedés, amely a hazai oltási rendszernek köszönhetően döntően külföldről behurcolt esetekben fordul elő. A betegség elleni védőoltást először 12-15 hónapos korban kapják a gyermekek kötelezően, majd az emlékeztető oltást 11 éves korban.
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.