• Nyelési nehézség - Milyen betegségre utalhat?

    Szerző: Ötvenenentul.hu

    Ha a nyelési nehézséget nem valamilyen étel iránt érzett undor, vagy nem egy torok-, netán tüszős mandulagyulladás okozza, akkor is érdemes jelentőséget tulajdonítani a tünetnek. A különféle pszichés zavarok közül a pánikbetegséggel is együtt járhatnak nyelési problémák.

    A negatív élethelyzetekben is jelentkezhetnek nyelési panaszok. Ezek nem károsítják ugyan a nyelőcsövet, de tovább ronthatják a közérzetünket, ezért jó, ha ismerjük mindazon stresszoldó technikákat, amelyeknek segítségével megszabadulhat a torokszorító érzésektől. Különösen indokolt, hogy orvoshoz forduljon, ha a nyelési zavar, nehézség gyakori vagy napokig, hetekig fennáll, ugyanis számos betegség tünete lehet a nyelés akadályozottsága, illetve a nyeléskor jelentkező fájdalom.

    Hirdetés

    A hátveregetés sem segít!

    Diszfágia (nyelési nehézség) - Veszélyes tünetek és okok

    A diszfágia nyelési nehézséget, míg az odinofágia fájdalmas nyelést jelent. Néha nem könnyű különbséget tenni a kettő között. Például a nyelőcsőbe ragadt étel fájdalmat okozhat. Ez most akkor diszfágia vagy odinofágia, esetleg mindkettő? A szó szoros értelmében ez diszfágia, de az ebben szenvedők fájdalmas nyelésről panaszkodhatnak (odinofágia). Azonban fontos különbséget tenni a kettő között, mivel a kiváltó okok különbözőek lehetnek.

    Diszfágia (nyelési nehézség) - Veszélyes tünetek és okok

    A szakorvosok különbséget tesznek nyelési zavar és nyelési nehézség között. Azt a jelenséget, amely a nyelési folyamat néhány másodperces vagy perces elakadásával jár, diszfágiának, míg a tartósan fennálló fájdalmas nyelést – amely a táplálkozást, sőt még a folyadékfogyasztást is megnehezíti – odinofágiának nevezik.

    Az alkalmanként jelentkező nyelési zavarokkal, azaz a diszfágiával nemcsak az a baj, hogy kellemetlenek, hanem az is, hogy alattomosak. A még csak ritkán fellépő zavarok is félrenyeléshez vezethetnek: ilyenkor az étel a tüdőbe jut, ahol kialakulhat az ún. aspirációs tüdőgyulladás. A félrenyelés egyébként jelentkezhet a nyelési reflex kiváltódása előtt, a nyelési folyamat közben és utána is. Fontos tudni, hogy a falat félrenyelése nem mindig jár együtt köhögéssel!
    A nagyon veszélyes, úgynevezett „csendes” félrenyelés gyakran idegi eredetű, de a garat-, gégeműtétek utáni első időszakban, illetve daganatos betegeknél a sugárkezelések után is gyakori.

    Már a nyál lenyelése is fáj!

    Az állandósult fájdalmas nyelés, azaz az odinofágia nemcsak kellemetlen, hanem az egészséget is alááshatja, mert a nyelési fájdalom miatt a beteg egyre kevesebb ételt fogyaszt. Ez táplálkozási elégtelenséghez vezethet, így a szervezet nem jut elég tápanyaghoz, kalóriához, vízhez. A nyelési zavarokat és a fájdalmas nyelést is – ritkán – a nyelőcső megbetegedései (ilyen lehet pl. a nyelőcsőgyulladás, -elzáródás, az izmok rendellenes működése miatti begörcsölés, illetve renyhe működés) okozzák.

    A teljes cikket az Otvenentul.hu weboldalán olvashatja: Súlyos betegséget jelezhet a nyelési nehézség

    Módosítva: 2018.11.25 13:33, Megjelenés: 2017.09.29 13:11
   • Cikkajánló

    Az alvási apnoe okai

    Az alvási apnoe okai

    Dr. Zsuga Judit

    Mi állhat az obstruktív, és mi a centrális alvási apnoe hátterében?

    Füstmentes jövő?

    Füstmentes jövő?

    Szponzorált tartalom

    Az ártalomcsökkentés a társadalom, és így végső soron mindannyiunk érdeke. (x)

    Orrsövényferdülés tünetei, kezelése

    Az orrsövény egy olyan fedett, az orrüreg középvonalában húzódó, porcból és csontból álló lemez, ami elválasztja a bal és jobb oldali orrüreget egymástól. Meglehetősen gyakori azonban, hogy az orr szilárd váza egyenetlenül fejlődik, az orrsövény növekedése pedig gyorsabb, mint az orr alapjáé és oldalsó részéé.

    Világújdonságnak számító hallásjavító implantátumot kapott két kisgyerek

    Magyarországon elsőként a Debreceni Egyetemen ültették be két kisgyerek belső fülébe azt a világújdonságnak számító hallásjavító implantátumot, amely akár zajos környezetben is elősegíti a hatékony beszédértést.

    A nyelési panaszok leggyakoribb okai és kezelése

    A nyelési panaszok (szaknyelven dysphagia) számos okra vezethetők vissza. Főleg télen gyakori panasz, meghűlés, torokfájás következtében. A nyelési panaszt azonban nem mindig kíséri fájdalom, előfordulhat, hogy a páciens a torkában gombócérzetet tapasztal.

    Gyermekkori reflux

    16 hónapos kisfiamnál refluxot állapítottak meg. Szeretném tudni, hogyan segíthetnék neki? – Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.