• Nyelési nehézség - Milyen betegségre utalhat?

    Szerző: Ötvenenentul.hu

    Ha a nyelési nehézséget nem valamilyen étel iránt érzett undor, vagy nem egy torok-, netán tüszős mandulagyulladás okozza, akkor is érdemes jelentőséget tulajdonítani a tünetnek. A különféle pszichés zavarok közül a pánikbetegséggel is együtt járhatnak nyelési problémák.

    A negatív élethelyzetekben is jelentkezhetnek nyelési panaszok. Ezek nem károsítják ugyan a nyelőcsövet, de tovább ronthatják a közérzetünket, ezért jó, ha ismerjük mindazon stresszoldó technikákat, amelyeknek segítségével megszabadulhat a torokszorító érzésektől. Különösen indokolt, hogy orvoshoz forduljon, ha a nyelési zavar, nehézség gyakori vagy napokig, hetekig fennáll, ugyanis számos betegség tünete lehet a nyelés akadályozottsága, illetve a nyeléskor jelentkező fájdalom.

    Hirdetés

    A hátveregetés sem segít!

    Diszfágia (nyelési nehézség) - Veszélyes tünetek és okok

    A diszfágia nyelési nehézséget, míg az odinofágia fájdalmas nyelést jelent. Néha nem könnyű különbséget tenni a kettő között. Például a nyelőcsőbe ragadt étel fájdalmat okozhat. Ez most akkor diszfágia vagy odinofágia, esetleg mindkettő? A szó szoros értelmében ez diszfágia, de az ebben szenvedők fájdalmas nyelésről panaszkodhatnak (odinofágia). Azonban fontos különbséget tenni a kettő között, mivel a kiváltó okok különbözőek lehetnek.

    Diszfágia (nyelési nehézség) - Veszélyes tünetek és okok

    A szakorvosok különbséget tesznek nyelési zavar és nyelési nehézség között. Azt a jelenséget, amely a nyelési folyamat néhány másodperces vagy perces elakadásával jár, diszfágiának, míg a tartósan fennálló fájdalmas nyelést – amely a táplálkozást, sőt még a folyadékfogyasztást is megnehezíti – odinofágiának nevezik.

    Az alkalmanként jelentkező nyelési zavarokkal, azaz a diszfágiával nemcsak az a baj, hogy kellemetlenek, hanem az is, hogy alattomosak. A még csak ritkán fellépő zavarok is félrenyeléshez vezethetnek: ilyenkor az étel a tüdőbe jut, ahol kialakulhat az ún. aspirációs tüdőgyulladás. A félrenyelés egyébként jelentkezhet a nyelési reflex kiváltódása előtt, a nyelési folyamat közben és utána is. Fontos tudni, hogy a falat félrenyelése nem mindig jár együtt köhögéssel!
    A nagyon veszélyes, úgynevezett „csendes” félrenyelés gyakran idegi eredetű, de a garat-, gégeműtétek utáni első időszakban, illetve daganatos betegeknél a sugárkezelések után is gyakori.

    Már a nyál lenyelése is fáj!

    Az állandósult fájdalmas nyelés, azaz az odinofágia nemcsak kellemetlen, hanem az egészséget is alááshatja, mert a nyelési fájdalom miatt a beteg egyre kevesebb ételt fogyaszt. Ez táplálkozási elégtelenséghez vezethet, így a szervezet nem jut elég tápanyaghoz, kalóriához, vízhez. A nyelési zavarokat és a fájdalmas nyelést is – ritkán – a nyelőcső megbetegedései (ilyen lehet pl. a nyelőcsőgyulladás, -elzáródás, az izmok rendellenes működése miatti begörcsölés, illetve renyhe működés) okozzák.

    A teljes cikket az Otvenentul.hu weboldalán olvashatja: Súlyos betegséget jelezhet a nyelési nehézség

    Legutóbb frissült: 2017.09.29 13:11
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mellhártyagyulladás

    Mellhártyagyulladás

    Dr. Brugós László

    A betegség tünetei a fájdalmon és nehézlégzésen kívül lehet a láz.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Hátfájás, nyaki panaszok, ízületek - Tíz gyakori kérdés a reumatológusnál

    Csokorba szedtük a leggyakrabban előforduló kérdéseket a reumatológia témakörében. Milyen kérdéseket intéznek a betegek a leggyakrabban a reumatológushoz?

    Mellkasi fájdalom? Ezek a szükséges vizsgálatok!

    Szorító, szúró vagy bizonytalan fájdalom a mellkasban? Számos betegségre utalhat az ilyen jellegű tünet, amelynek kivizsgálási lehetőségeiről Dr. Vaskó Péter, a Budai Kardioközpont szakorvosa beszélt.

    Fájó ízületek - Amikor a légkondicionáló a hibás

    A nyári meleg az utóbbi időben akár szeptemberben is meghatározza az időjárást, így egyre tovább működnek a légkondicionáló berendezések. Ezek azonban bizonyos problémákat is okozhatnak, a gyakoribb fej- és torokfájás mellett akár ízületi gyulladást is.

    A bordaközi idegzsába és a neuralgiás fájdalom

    A bordaközi idegzsába sokszor hónapokig is kínozhatja a betegeket. A hatékony kezelés érdekében fontos, hogy már az első panaszok jelentkezésekor orvoshoz forduljon. Mi okozza, mik a betegség tünetei, és hogyan kezelhető?

    Az öt leggyakoribb lábfejfájdalom

    A láb fájdalma egy nagyon gyakori probléma. A lábfejben 26 csont és 33 ízület, emellett több mint 120 izom, szalagok és idegek találhatók. Minden egyes lépés olyan erőkifejtést jelent a lábfejünkre, amely testsúlyunk két-háromszorosának felel meg.

    A derékfájás (lumbágó) - Hogyan előzheti meg és mit tehet ellene?

    A lumbágó, azaz köznapi nevén a derékfájás, a 20-50 éves korosztályban minden harmadik-negyedik embert érintő betegség, ezáltal a leggyakoribb mozgásszervi megbetegedésnek számít.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.