Az ultrafeldolgozott élelmiszerek a pszoriázis trigger faktorai?

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
megjelent:

Az ultrafeldolgozott ételek nagy mennyiségben történő fogyasztása a pikkelysömör fellángolását okozhatja, vagyis a betegségre jellemző piros, erősen viszkető foltok megjelenését. Erre engednek következtetni egy friss, Franciaországban végzett kutatás eredményei.

Az ultrafeldolgozott ételek gyorsan elérhetőek, de egészségtelenek

Praktikusak, hosszan eltarthatóak és az áruk is kedvező. Emiatt sokan rendszeresen fogyasztanak ultrafeldolgozott ételeket, kezdve a kukoricapehelytől, a müzliszeleteken és kész müzlikeverékeken, cukrozott gyümölcsjoghurtokon, csirkenuggets-eken, virslin és kolbászon, gyorsfagyasztott pizzákon, chips-eken, kekszeken át az üdítőitalokig (pl. cola).

A feldolgozottság magas mértéke és a hozzáadott adalékanyagok hosszú sora teszi egészségtelenné ezeket az ételeket: vizsgálatok szerint az ultrafeldolgozott élelmiszerek fogyasztása különböző betegségekkel áll összefüggésben, többek között a 2-es típusú cukorbetegséggel, daganatokkal, krónikus gyulladásos bélbetegségekkel és szív-érrendszeri megbetegedésekkel.

Azt, hogy a pikkelysömörrel is fennáll-e összefüggés, most a Université Paris-Est Créteil kutatócsapata vizsgálata Laetitia Penso vezetésével.

A kutatásról

A tudósok a Nutri-Net-Santé tanulmány adatait elemezték, melyeket 2021 novembere és 2022 júniusa között gyűjtöttek kérdőívek kitöltetésével, összesen 18530 személytől, akik életkoruk szerint 15 éves vagy annál idősebbek voltak.

A megkérdezettek 10%-a közölte, hogy pikkelysömörben szenved. 4% épp a betegség fellángolását tapasztalta a kérdőív kitöltésekor, míg 6%-nál a pszoriázis nyugalmi (inaktív) fázisban volt. A résztvevők többi 90%-a azt válaszolta, hogy sosem voltak pikkelysömörös tüneteik.

A táplálkozási szokásokra vonatkozó kérdésekre adott válaszokból a kutatócsapat meg tudta becsülni, hogy az egyes kitöltők naponta hány gramm ultrafeldolgozott ételt fogyasztanak. Ezek alapján három csoportra osztották az alanyokat aszerint, hogy ki fogyaszt kevés, ki közepes mennyiségű és ki sok ultrafeldolgozott ételt.

Több ultrafeldolgozott étel, gyakoribb belobbanások

Az adatok kiértékeléséből megmutatkozott, hogy a gyakrabban fellángolásokat tapasztaló pikkelysömörös betegek többségének étrendjében nagy arányban szerepelnek ultrafeldolgozott élelmiszerek. Ez az összefüggés akkor is fennállt, amikor a kutatók más tényezőket is figyelembe vettek, úgymint az életkort, a testtömeg indexet (BMI), az alkoholfogyasztást és az esetleges kísérőbetegségeket (depresszió, reuma, cukorbetegség).

Az ultrafeldolgozott élelmiszereket legnagyobb mennyiségben fogyasztó alanyok 36%-kal nagyobb valószínűséggel számíthattak gyakoribb belobbanásokra, mint akik a legkevesebb ilyen ételt ettek.

A kutatók ebből arra következtettek, hogy az ultrafeldolgozott élelmiszerek fogyasztása – függetlenül az egyén testtömegétől – gyulladást idéz elő a szervezetben. Ahhoz azonban további kutatásokra lenne szükség, hogy az ultrafeldolgozott élelmiszerek pszoriázisra gyakorolt hatásainak pontos mechanizmusát megismerjék.

A pikkelysömör rosszabbodása ok vagy következmény?

A kutatásnak van néhány korlátja: az egyik, hogy a pszoriázisra vonatkozó adatokat a résztvevők önbevallásos módon adták meg, bár egy másik, kislétszámú tanulmányból tudjuk, hogy az ilyen jellegű, pikkelysömörre vonatkozó kérdőívek nagyon informatívak és relevánsak.

A másik korlátja, hogy a tanulmány formájából adódóan arra vonatkozóan nem tudott megállapításokat tenni, hogy az ultrafeldolgozott ételek nagy mennyiségű fogyasztása valóban az oka-e a pszoriázis bellobbanásának, vagy éppen annak a következménye, hiszen a romló állapot, a tünetek fellángolása pszichésen annyira megterhelheti a betegeket, hogy gyakrabban kívánnak meg ilyen jellegű ételeket.

Az összefüggés minden bizonnyal alulértékelt és nem is közismert

Függetlenül attól, hogy melyik az ok és melyik az okozat, az összefüggés fennáll, és minden bizonnyal szorosabban, illetve nagyobb gyakorisággal, mint az a szóban forgó vizsgálatból látszik, hiszen az átlagnépességhez viszonyítva a teszt kitöltői közt a kutatók megítélése szerint nagyobb arányban voltak, akik alapvetően egészséges táplálkozást folytattak.

Tovább Az ultrafeldolgozott élelmiszerek ártanak a gyerekek szívének?

WEBBeteg logóWEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Forrás: Toastbrot, Fertigpizza & Co.: Trigger für Psoriasis? (NetDoktor.de)

Segítség

Cikkajánló

Pikkelysömör
A pikkelysömör (psoriasis) a bőr fokozott elszarusodásával járó nem fertőző betegség, amely leggyakrabban 20-30 éves kor körül jelentkezik. A betegségben szenvedők számára sajnos jelenleg nem létezik végleges gyógyulást elérő szer vagy eljárás, ám a rendelkezésre álló terápiás módszerek sokat javítanak a betegek állapotán.