A rostdús táplálkozással sok betegség megelőzhető

Szerző: MTI

A Sydneyben működő Garvan kutatóintézet munkatársai szerint, a nagy rosttartalmú ételeket - például az aszalt gyümölcsöket és a babot - a belekben lévő baktériumok rövid láncú zsírsavakká alakítják át, melyek enyhítik a gyulladásokat.

A sok rostot tartalmazó ételek fogyasztása, javítja az immunrendszert, segíti a szervezetet a gyulladásos betegségekkel való küzdelemben - állítják ausztrál kutatók a Nature tudományos magazinban csütörtökön közzétett tanulmányukban.

A Sydneyben működő Garvan kutatóintézet munkatársai szerint, a nagy rosttartalmú ételeket - például az aszalt gyümölcsöket és a babot - a belekben lévő baktériumok rövid láncú zsírsavakká alakítják át, melyek enyhítik a gyulladásokat.

Gyulladásgátló hatás és immunerősítő

Charles Mackay vezetésével ausztrál kutatók amerikai és brazil kollégáikkal együttműködve megállapították, hogy az immunsejtek által használt egyik molekulának - melyről korábban kimutatták, hogy a rövid láncú zsírsavakhoz kapcsolódik - szintén gyulladásgátló hatása van.

"Munkánk fontos pontja, hogy megadjuk a molekuláris magyarázatot, amely összeköti az étrend rosttartalmát az emésztőrendszerben található baktériumokkal, és az immunválaszra gyakorolt hatással" - mondta Mackay.

A tanulmány jelzi, hogy az étrend jelentős hatással van az immunválaszra és a gyulladásos betegségekre. "Úgy véljük, a nyugati életmódhoz kapcsolódó étrendi változások, hozzájárulnak az asztma, az 1-es típusú diabétesz és más autoimmun betegségek növekvő előfordulásához" - tette hozzá.

Olvasson tovább! Miért fontos kiemelten figyelni a folyadékfogyasztásra magas rostbevitel mellett?

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Méhnyakrák Méhnyakrák

Az esetek több mint 90%-a HPV vírus hordozásával áll kapcsolatban.

Fogamzásgátlás Fogamzásgátlás

Melyek az ösztrogénmentes tabletta előnyei? (x)

Mik azok a polifenolok?

Mik is azok a polifenolok? Milyen hatásaik vannak? Miben van sok polifenol? Cikkünkből megtudhatja a válaszokat.

A leves szerepe az étrendben

Mind hazánkban, mind a világ számos országában népszerű fogás a leves, mely évszázadok óta az emberi táplálkozás egyik legmeghatározóbb eleme....

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.