A csokoládé: hasznos vagy káros?

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos frissítve: 2022.12.05.

Tejcsokoládé, keserű csokoládé, fehér csokoládé, töltött vagy töltetlen: a csokoládé ma már számos változatban kapható. Gyerekek, felnőttek, fiatalok és idősek hazánkban is évente több kilót esznek meg belőle. Sokak számára a csokoládé fogyasztása jutalmazást, boldogságot jelent.

A kakaóporból készült különféle termékeket a 19. században még a gyógyszertárakban árulták, mivel már akkor felismerték kedélyjavító, élénkítő hatását.

Tulajdonképpen mit is tartalmaz a csokoládé?

Télen a szerotoninszint alacsonyabb, mint nyáron, ennek oka a fényhiány. A szerotonin az agyban termelődik, egy hírvivő anyag, amely a boldogság és elégettség érzéséért felelős. Hiányában rossz hangulat, ingerültség és depresszió is kialakulhat. A csokoládé, illetve a szőlőcukor hirtelen emeli meg a vércukorszintet, ezzel együtt a szerotoninszint is gyorsan emelkedik, ami az elégedettség érzését kelti. A szőlőcukor is szénhidrát. Szénhidrátok megtalálhatóak a kenyérben, a müzliben, a tésztákban, a gyümölcsökben és a burgonyában is, ezek az élelmiszerek lassan emelik meg a vércukorszintet, vagyis tartósabb a kedélyállapotra gyakorolt hatásuk. A csokoládé viszont gyorsan szerez örömet, ami hamar el is múlik, és utána nem marad más, mint a plusz kilók.

A kakaónak enyhe vérnyomáscsökkentő hatása van és véd a szívinfarktustól is. A keserű csokoládénak a legmagasabb a kakaótartalma.

A csokoládé nagyrészt cukorból áll, ezért a fogszuvasodás elkerülése érdekében még a magas kakaótartalmú csokoládék fogyasztását sem szabad túlzásba vinni.

A csokoládéban található koffein, anamid és polifenol. Ezek az anyagok stimulálják a központi idegrendszert, jókedvet eredményeznek, valamint csökkentik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Azonban ahhoz, hogy ezek az anyagok hatékony koncentrációban kerüljenek a szervezetünkbe, meg kellene enni egyszerre 20 kg csokoládét, de ez eszünkbe se jusson.

Fontos, hogy házi kedvenceinket soha ne engedjük a csokoládé közelébe, mert a kakaóban lévő teobromin mérgező a kutyákra, a macskákra és sok más állatra nézve! A cukros ételek sem nekik valók. A mesterséges édesítőszerek is veszélyesek rájuk nézve, például a nyírfacukor (xilit, xilitol) mérgező az állatokra nézve!

Kalóriadús finomság

Aki rendszeresen fogyaszt pralinékat, táblás csokikat, bonbonokat, számolhat vele, hogy a csípő és has környékén jelentős zsírpárnák alakulnak ki. Egy 100 g-os tejcsokoládé-tábla 35 százalékos zsír- és 50 százalékos cukortartalmával valódi energiabomba. Tanácsos kisebb mennyiségeket enni belőle, és valóban élvezni az elfogyasztását, nem gyorsan lenyelni. A cukorbetegeknek, a magas vérnyomásban, érelmeszesedésben szenvedőknek, valamint azoknak, akiknek magas a vérzsírszintjük még óvatosabbaknak kell lenniük, vagy teljesen le kell mondaniuk a csokoládéról.

Tippek az ünnepekre

A mikuláscsomagból és az adventi kalendáriumból nem hiányozhatnak a csokoládék. De ilyenkor sem szabad hagyni, hogy a gyerekek egyszerre megegyék az egész táblát, osszák be nekik a kapott csokikat! A hagyományos csokoládé alternatívája lehet a kalóriaszegény csoki.

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Bak Marianna, biológus szakfordító;
gesundheit.de
Lektorálta:
Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Frissítve: 2022.12.05 09:33, Megjelenés: 2018.01.31 13:11
Címkék: Csokoládé, Szerotonin
Hozzászólások (3)

Cikkajánló

Itt a tavaszi allergiaszezon Itt a tavaszi allergiaszezon

Fékezzük meg a tüneteket! Mivel enyhíthetjük a panaszokat?

Hüvelyi mikrobiom Hüvelyi mikrobiom

Milyen hatással lehet az antibiotikum a hüvely állapotára? Mi az a mikrobiom?

A szerotonin szindróma

A leginkább elfogadott elmélet szerint a depresszió hátterében az agyban bizonyos anyagok alacsony szintje állhat.

A tavaszi fáradtság okai és megelőzése

Tavasszal éreznünk kellene, amint az ébredő természet feltölt energiával, mégis ezekben a kora tavaszi napokban sokan bágyadtak, aluszékonyak, az...

Jól teszi-e, hogy csokit hoz a Mikulás? Tények a csokoládéról

A csokoládé felemás érzéseket kelt bennünk: egyrészt élvezetet nyújt, másrészt pedig egészségtelen és hizlaló. Olykor úgy érezzük, csak a...

A depresszió kezelése

Sokan nem így tudják, de az enyhe depressziót is kezelni kell a súlyosabbra fordulás elkerülése céljából. Ugyanakkor általánosan érvényes, hogy...

Tudta-e a koffeinről?

A koffein vagy rendes polgári nevén 1,3,7-trimetil-xantin a világon talán leggyakrabban, legszélesebb körben fogyasztott élénkítő hatású alkaloid....

Az örömhormon pótlása télen

A szerotoninnal (úgynevezett örömhormon) kapcsolatos ismereteink hiányosak, sokszor ellentmondóak. A szerotonin hiányát számos betegséggel hozzák...

Nikkelallergiások ne egyenek csokitojást?

Kevésbé ismert, hogy a nikkelallergia nemcsak bőrtüneteket okozhat, hanem az egész szervezetet érintheti. Nikkelt ugyanis bizonyos ételek is...

Ventilátorral a bölcsőhalál ellen

Az úgynevezett hirtelen csecsemőhalál (Sudden Infant Death Syndrome (SIDS)) vagy ahogy a köznyelvben leggyakrabban nevezik: bölcsőhalál, egyike a...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.