Csokoládé - Lehetünk rá allergiásak?

szerző: Dr. Hidvégi Edit, gasztroenterológus - Budai Allergiaközpont
frissítve:

Édességek elfogyasztása után előfordulhat, hogy néhányan hasfájásra, puffadásra panaszkodnak, ám ennek nem feltétlenül csak a túlevés lehet az oka.

A csokoládéallergia valójában meglehetősen ritka, sokkal valószínűbb, hogy valamilyen más összetevő okozza a panaszokat – magyarázza dr. Hidvégi Edit gasztroenterológus.

„Ha átböngésszük az összetevők listáját, láthatjuk, hogy egy adott termékben a csokoládén kívül több minden található. Allergiás reakciót okozhat a tej, a mogyoró, a tojás és a búza is, de a különböző adalékanyagok, színezékek is kiválthatnak tüneteket.”

Ha valódi allergiás reakcióról van szó, akkor a betegnél bőrtünetek, csalánkiütés, a száj és a szemek körüli terület ödémája, duzzanata, hányás, hasmenés, hasfájás jelentkezhet, de előfordulhat nehézlégzés, zihálás, súlyosabb esetben ájulás és életveszélyes reakció, anafilaxia is. Ezek a tünetek rendszerint azonnal vagy a csokoládé fogyasztását követő 1-2 órán belül fellépnek.

Amikor hisztaminintolerancia áll a háttérben

A csokoládéval összefüggésben jóval gyakoribb, hogy hisztaminintolerancia miatt jelentkeznek a tünetek. A hisztamin normális esetben a májban bomlik le, lebontását a diamino-oxidáz nevű enzim végzi. Akinél ez az enzim csökkent mértékben termelődik, hisztaminban gazdag étel fogyasztása után allergiaszerű tüneteket tapasztalhat: jellemző panasz a csokoládé fogyasztását követően kialakuló fejfájás, migrén, szédülés, hányinger, hasfájás, puffadás, hasmenés és gyomorégés.

Hisztaminintoleranciát más élelmiszerek is kiválthatnak. Gyanúra ad okot, ha a csokoládé mellett például a sajt és a bor hatására is hasonló tüneteink vannak, de a nagyobb mennyiségben fogyasztott hal, savanyú káposzta, dió és pezsgő hisztamin tartalma is magas. Ha visszatérő panaszaink vannak, dr. Hidvégi Edit allergia teszt elvégzését javasolja. A vizsgálat során pontosan meghatározható, hogy mi okozza a tüneteinket.

Kezelés

Ételallergia esetén az egyetlen kezelési mód, ha az adott összetevőt kiiktatjuk az étrendből.

Hisztaminintolerancia esetén szintén javasolt csökkenteni a magas hisztamintartalmú ételek fogyasztását, de ez esetben van lehetőség a hiányzó enzim pótlására. A tablettát az étkezések előtt 1-2 órával érdemes bevenni, így megelőzhető a felsorolt panaszok kialakulása. Emellett természetesen a hisztamintartalmú ételeket kerülő diétát is célszerű tartani.”

Tovább Tények és tévhitek a csokoládéról

(Budai Allergiaközpont - Dr. Hidvégi Edit, gasztroenterológus)

Cikkajánló

Monoklonális gammopátia
Monoklonális gammopátia

Okok és teendők.

Szülés után
Szülés után

A szoptatás segít a fogyásban.

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége
Budai Allergiaközpont - Prof. Dr. Nékám Kristóf, allergológus

Segítség

Orvos válaszol

orvos válaszol piktogram
Dr. Hangonyi Csilla

Dr. Hangonyi Csilla

Tüdőgyógyász, allergológus

Orvoskereső

orvoskereső piktogram
Dr. Somogyi Éva

Dr. Somogyi Éva

Allergológus, Immunológus, Gyermekgyógyász, Gyermekpulmonológus

Budapest