Csokoládé - Lehetünk rá allergiásak?

szerző: Dr. Hidvégi Edit, gasztroenterológus - Budai Allergiaközpont
frissítve: 2022.04.29.

Édességek elfogyasztása után előfordulhat, hogy néhányan hasfájásra, puffadásra panaszkodnak, ám ennek nem feltétlenül csak a túlevés lehet az oka.

A csokoládéallergia valójában meglehetősen ritka, sokkal valószínűbb, hogy valamilyen más összetevő okozza a panaszokat – magyarázza dr. Hidvégi Edit gasztroenterológus.

„Ha átböngésszük az összetevők listáját, láthatjuk, hogy egy adott termékben a csokoládén kívül több minden található. Allergiás reakciót okozhat a tej, a mogyoró, a tojás és a búza is, de a különböző adalékanyagok, színezékek is kiválthatnak tüneteket.”

Ha valódi allergiás reakcióról van szó, akkor a betegnél bőrtünetek, csalánkiütés, a száj és a szemek körüli terület ödémája, duzzanata, hányás, hasmenés, hasfájás jelentkezhet, de előfordulhat nehézlégzés, zihálás, súlyosabb esetben ájulás és életveszélyes reakció, anafilaxia is. Ezek a tünetek rendszerint azonnal vagy a csokoládé fogyasztását követő 1-2 órán belül fellépnek.

Amikor hisztaminintolerancia áll a háttérben

A csokoládéval összefüggésben jóval gyakoribb, hogy hisztaminintolerancia miatt jelentkeznek a tünetek. A hisztamin normális esetben a májban bomlik le, lebontását a diamino-oxidáz nevű enzim végzi. Akinél ez az enzim csökkent mértékben termelődik, hisztaminban gazdag étel fogyasztása után allergiaszerű tüneteket tapasztalhat: jellemző panasz a csokoládé fogyasztását követően kialakuló fejfájás, migrén, szédülés, hányinger, hasfájás, puffadás, hasmenés és gyomorégés.

Hisztaminintoleranciát más élelmiszerek is kiválthatnak. Gyanúra ad okot, ha a csokoládé mellett például a sajt és a bor hatására is hasonló tüneteink vannak, de a nagyobb mennyiségben fogyasztott hal, savanyú káposzta, dió és pezsgő hisztamin tartalma is magas. Ha visszatérő panaszaink vannak, dr. Hidvégi Edit allergia teszt elvégzését javasolja. A vizsgálat során pontosan meghatározható, hogy mi okozza a tüneteinket.

Kezelés

Ételallergia esetén az egyetlen kezelési mód, ha az adott összetevőt kiiktatjuk az étrendből.

Hisztaminintolerancia esetén szintén javasolt csökkenteni a magas hisztamintartalmú ételek fogyasztását, de ez esetben van lehetőség a hiányzó enzim pótlására. A tablettát az étkezések előtt 1-2 órával érdemes bevenni, így megelőzhető a felsorolt panaszok kialakulása. Emellett természetesen a hisztamintartalmú ételeket kerülő diétát is célszerű tartani.”

Tovább Tények és tévhitek a csokoládéról

(Budai Allergiaközpont - Dr. Hidvégi Edit, gasztroenterológus)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Alváshiány Alváshiány

Összeadódik, de egyszerre nem pótolható. Mit tegyünk?

Foltos hajhullás Foltos hajhullás

Mi okozhatja? Milyen típusai vannak? Hogyan kezelhető?

A COVID-19 elleni védőoltás eseti ellenjavallatairól

A CDC szakmai összefoglalója alapján eligazító felsorolást állítottunk össze a legfőbb tudnivalókról, hogy mikor kinek igen, mikor kinek nem lehet...

Méhcsípés-allergia - Honnan tudhatom, hogy érintett vagyok-e?

Aki másra allergiás, az a rovarcsípésre is? Felnőttkorban is kialakulhat? Ki lehet nőni? Fontos tudni, hogy a legtöbb ember nem allergiás a...

Ez csak allergia - Veszélyes lehet, ha elbagatellizáljuk

Annak ellenére, hogy hazánkban a lakosság több mint 50 százaléka érzékeny legalább egy allergénnel szemben, a betegség súlyát még mindig kevesen...

Miért veszélyes az anafilaxia? Hogyan kell kezelni?

Az anafilaxia súlyos, életveszélyes, a teljes szervezetet érintő túlérzékenységi reakció. Mi okozza? Mik a tünetei? Hogyan kezelendő? Hogyan lehet...

Megcsípte a darázs? Vegye komolyan az anafilaxiás sokkot!

A családok szívesen látogatnak el vízpartok, tavak, tengerek közelébe, ám sokan vannak, akik nem készülnek fel kellően a rájuk leselkedő...

A szúnyogcsípés-allergia tünetei és kezelése

A szúnyogcsípés szinte mindenkinél okoz helyi reakciót, azonban azok számára, akiknél súlyos allergiás tünetek jelentkeznek, a szúnyogcsípés...

Súlyos tüneteket okozhat a diétás smoothie

Az újévi fogadalmakat megtartva, januártól sokan kezdtek fogyókúrába. Az önsanyargatás üde színfoltja a minimális kalóriatartalmú smoothie, amit...

Közel 40 éve ismerjük az allergiás tünetek okozóját

1966-ban azonosították azt az ellenanyagot, amely döntő szerepet játszik az allergiás reakció kialakulásában. A felfedezés mérföldkövet jelentett...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.