Téma: Szerotonin

A tavaszi fáradtság okai és megelőzése

WEBBeteg - Dr. Nagy László, infektológus - 2023.05.03. 14:03
Tavaszi fáradtság
Tavasszal éreznünk kellene, amint az ébredő természet feltölt energiával, mégis ezekben a kora tavaszi napokban sokan bágyadtak, aluszékonyak, az emberek fejfájásról, szédülésről, ingerlékenységről panaszkodnak.

A csokoládé: hasznos vagy káros?

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2022.12.05. 09:33
Csokoládé
Tejcsokoládé, keserű csokoládé, fehér csokoládé, töltött vagy töltetlen: a csokoládé ma már számos változatban kapható. Gyerekek, felnőttek, fiatalok és idősek hazánkban is évente több kilót esznek meg belőle. Sokak...

Az örömhormon pótlása télen

Oxygen Medical - Dr. Hubina Erika, endokrinológus - 2021.11.28. 22:03
A szerotoninnal (úgynevezett örömhormon) kapcsolatos ismereteink hiányosak, sokszor ellentmondóak. A szerotonin hiányát számos betegséggel hozzák összefüggésbe, így például a migrénnel, depresszióval, idegi, étkezési és...

Ventilátorral a bölcsőhalál ellen

WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos - 2021.07.29. 07:03
Bölcsőhalál
Az úgynevezett hirtelen csecsemőhalál (Sudden Infant Death Syndrome (SIDS)) vagy ahogy a köznyelvben leggyakrabban nevezik: bölcsőhalál, egyike a legrettegettebb csecsemőkori haláloknak.

A depresszió kezelése

WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, pszichoterapeuta - 2020.06.21. 09:33
Depresszió
Sokan nem így tudják, de az enyhe depressziót is kezelni kell a súlyosabbra fordulás elkerülése céljából. Ugyanakkor általánosan érvényes, hogy minden esetben érdemes pszichiáterhez fordulni. Lássuk, melyek a terápiás...

A szerotonin szindróma

WEBBeteg - Dr. Árki Ildikó, háziorvos - 2019.01.17. 09:36
Szerotonin
A leginkább elfogadott elmélet szerint a depresszió hátterében az agyban bizonyos anyagok alacsony szintje állhat.
Azok az alkoholisták, akik egy hányinger elleni gyógyszert szedtek, vissza tudták fogni alkoholfogyasztásukat. Az ondansetron nevű hatóanyag könnyen alkalmazható kezelés lehet az alkoholisták leszoktatásában.
Tavasszal az embernek jobb a kedve, többet nevet és jobban érzi magát. Ez elsősorban a kikelettel járó fokozódó napfény jótékony hatásának köszönhető, amely fokozza a szerotonin hormon termelését.
Egy felfedezés azt jelzi, hogy a csecsemők egy része eleve sebezhető a hirtelen csecsemőhalál szindrómával szemben, ami végzetes lehet, ha valamely külső stresszhatással, például hason való alvással párosul.