• Kakaó téma

        Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége
        Az antioxidánsok többféle vegyületcsoportot foglalnak magukban: többek között vitaminok, ásványi anyagok, karotinoidok, polifenolok, enzimek szerepelnek köztük. Számos antioxidáns a zöldségek, gyümölcsök jellegzetes színének kialakításáért is felel.
        Több mint TestŐr
        Azoknak a csokoládéknak, amiknek a kakaótartalma nagyon magas, a cukortartalma pedig elenyésző, akár vérnyomáscsökkentő hatásuk is lehet. Ide csak a 70 százalék feletti kakaótartalmú csokoládék tartoznak. Ezek növelik a szerotoninszintet, amit a köznyelv csak boldogság hormonnak hív. Ezenkívül gazdagok antioxszidánsokban, amik megkötik a sejteket károsító szabad gyököket, de gazdagok ásványi anyagokban is, például káliumban, cinkben és szelénben. Csökkentik a koleszterinszintet és az agyműködést is serkentik.
        Több mint TestŐr
        A csokoládé alapvetően egy egészséges étel. A jó csoki (70+%-os) tobzódik a káliumban, cinkben és szelénben és egyéb jótékony hatású ásványi anyagokban. Az étcsokoládé segít visszaállítani az erek rugalmasságát, és megakadályozza, hogy a vérsejtek a véredények falához tapadjanak. Fontos tehát, hogy magas kakaótartalmú csokoládét válasszunk. Emellett érdemes még a cukortartalomra is odafigyelni. Vannak ma már olyan természetes édesítőszerekkel édesített csokoládék, amiknek az élvezeti értéke nem csökken és az édesítőszernek a feldolgozása sem terheli a szervezetet. Ilyen édesítőszer például az eritrit.
        WEBBeteg - K. J., fordító, Lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekgyógyász
        A csokoládé felemás érzéseket kelt bennünk: egyrészt élvezetet nyújt, másrészt pedig egészségtelen és hizlaló. Olykor úgy érezzük, csak a csokoládé képes vigaszt nyújtani, ugyanakkor pattanásokat idézhet elő. December első napjaiban legfőbb ideje, hogy tisztázzuk a csokoládé körül kialakult félreértéseket.
        WB
        Egy tanulmány a kakaópor teljes flavonol- és polifenoltartalmát, valamint antioxidáns aktivitását veti össze az olyan szuperélelmiszerekkel, mint az acai bogyó, a feketeáfonya, a kistermésű áfonya és a gránátalma.
        Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal
        Eddig mintegy 1000 zacskó hamisított kakaó zárolását és kobzását rendelte el a NÉBIH Kiemelt Ügyek Igazgatósága (KÜI). Az ügyet a gyártó bejelentésére kezdte el vizsgálni a különleges esetekre specializálódott csapat. A 20-22%-os, 125 g-os „Tutti Holland kakaópor” hamisítványokkal elsősorban piacokon és kisebb boltokban találkozhatnak a vásárlók.
        Orvos valaszol - Dr. Plósz János
        Tisztelt Doktor Úr! Felnőtt, 30 éves lányom újabban iszonyat mennyiségű kakaót iszik, naponta néha 20 dkg is elfogy.. Egy 3-4 decis adaghoz 4 evőkanál! port is felhasznál, mivel csak úgy van íze, és a kakaó egészséges.. A lányom...