Csokoládé téma

Tudta-e a koffeinről?

Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége - 2022-07-21 21:03
A koffein vagy rendes polgári nevén 1,3,7-trimetil-xantin a világon talán leggyakrabban, legszélesebb körben fogyasztott élénkítő hatású alkaloid. Valóban a leggyakrabban, ha figyelembe vesszük azt a tényt, hogy világszerte a lakosság közel 80 százaléka napi rendszerességgel fogyasztja valamilyen formában.

Nikkelallergiások ne egyenek csokitojást?

Budai Allergiaközpont - Dr. Balogh Katalin, allergológus, fül-orr-gégész - 2022-04-14 11:03
Kevésbé ismert, hogy a nikkelallergia nemcsak bőrtüneteket okozhat, hanem az egész szervezetet érintheti. Nikkelt ugyanis bizonyos ételek is tartalmaznak, melyek fogyasztása az arra érzékenyeknél fej- és hasfájást, puffadást és csalánkiütést is kiválthat.

A csokoládé: hasznos vagy káros?

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2020-12-05 15:05
Tejcsokoládé, keserű csokoládé, fehér csokoládé, töltött vagy töltetlen: a csokoládé ma már számos változatban kapható. Gyerekek, felnőttek, fiatalok és idősek hazánkban is évente több kilót esznek meg belőle. Sokak számára a csokoládé fogyasztása jutalmazást, boldogságot jelent.
Ahogy beköszönt a hideg idő, úgy kívánja meg az ember egyre inkább a forró csokit! A klasszikus ízek mellett újakat is érdemes kipróbálni, legyen az liofilizált málnás, narancsos-chilis, sáfrányos, vagy éppen rózsaolajos-pillecukros forró csoki! A lényeg, hogy minőségi alapanyagból készüljön és forrón kerüljön elénk, hogy átmelegedhessen a testünk és a lelkünk is a hidegben!
A csokoládéról nehéz lemondani, hiszen gyermekkorunk óta az élet apró örömei közé tartozik, ráadásul a napi boldogsághormonunkat is biztosítani tudja! Nem mindegy azonban, milyen csokoládét eszünk, hiszen a minőségi csokoládék olyan ízélményt adnak, amiből már kevés is elég ahhoz, hogy jól is érezzük magunkat, és a vonalainkra is vigyázzunk!

Mikor egészséges a csokoládé?

Több mint TestŐr - 2018-12-11 15:23
Azoknak a csokoládéknak, amiknek a kakaótartalma nagyon magas, a cukortartalma pedig elenyésző, akár vérnyomáscsökkentő hatásuk is lehet. Ide csak a 70 százalék feletti kakaótartalmú csokoládék tartoznak. Ezek növelik a szerotoninszintet, amit a köznyelv csak boldogság hormonnak hív. Ezenkívül gazdagok antioxszidánsokban, amik megkötik a sejteket károsító szabad gyököket, de gazdagok ásványi anyagokban is, például káliumban, cinkben és szelénben. Csökkentik a koleszterinszintet és az agyműködést is serkentik.

Varga Feri gyerekei édesapjuk diétáját követik

Több mint TestŐr - 2018-12-11 15:20
Mivel az énekes cukorbeteg, szigorú diétán él. A gyerekei saját maguktól elkezdtek cukor és méz nélkül táplálkozni. A gyerekkorban kialakított egészséges táplálkozással nagymértékben megelőzhető a felnőttkori cukorbetegség kialakulása. A csokoládé habzsolása közben sokan azzal nyugtatják magukat, hogy a csoki egészséges a szervezetre. Ez így is van, abban az esetben, ha magas a kakaótartalma és csak mértékkel fogyaszt belőle az ember. A túl sok csoki viszont a cukorbevitel miatt károsíthatja az ereket és elősegítheti a súlygyarapodást, ezzel pedig számos más betegség rizikófaktora megnő.

Azték örökség

Több mint TestŐr - 2018-09-19 15:45
A csokoládét már a maják és az aztékok is előszeretettel fogyasztották. Az aztékok fahéjjal, ánizzsal, vaníliával, vagy chilivel és kukoricaliszttel ízesítették a keserű italt, ezenkívül erjesztették is. Ennek köszönhetően sokkal lágyabb állagot és kevésbé keserű ízt értek el. A csokoládé fűszerezése az évezredek során változott, de manapság újra divatba jöttek a különleges fűszerekkel megbolondított csokoládék.

Hódi Pamela csokifondüvel fogyókúrázik

Több mint TestŐr - 2018-08-01 12:15
Pamela étkezési tanácsait sokan figyelik, hiszen az anyuka szülése után hamar visszanyerte az eredeti alakját és azóta is tartja az elért testsúlyt. Saját bevallása szerint enni is és főzni is szeret, és sosem volt hajlandó koplalni. Fogyókúrás alapanyagokból olyan finomságokat ajánl, amivel az édesség is kiváltható, de a csinos forma elérését sem kell feladni.

Mire kell figyelni a csokoládéválasztásnál!

Több mint TestŐr - 2018-01-30 11:43
A csokoládé alapvetően egy egészséges étel. A jó csoki (70+%-os) tobzódik a káliumban, cinkben és szelénben és egyéb jótékony hatású ásványi anyagokban. Az étcsokoládé segít visszaállítani az erek rugalmasságát, és megakadályozza, hogy a vérsejtek a véredények falához tapadjanak. Fontos tehát, hogy magas kakaótartalmú csokoládét válasszunk. Emellett érdemes még a cukortartalomra is odafigyelni. Vannak ma már olyan természetes édesítőszerekkel édesített csokoládék, amiknek az élvezeti értéke nem csökken és az édesítőszernek a feldolgozása sem terheli a szervezetet. Ilyen édesítőszer például az eritrit.

Jól teszi-e, hogy csokit hoz a Mikulás? Tények a csokoládéról

WEBBeteg - K. J., fordító - 2017-12-06 07:38
A csokoládé felemás érzéseket kelt bennünk: egyrészt élvezetet nyújt, másrészt pedig egészségtelen és hizlaló. Olykor úgy érezzük, csak a csokoládé képes vigaszt nyújtani, ugyanakkor pattanásokat idézhet elő. December első napjaiban legfőbb ideje, hogy tisztázzuk a csokoládé körül kialakult félreértéseket.

Amikor kávéból is megárt a sok

DRportal - 2016-05-07 12:51
A csokoládé, a kávé talán a legkedveltebb nyalánkságaink közé tartoznak, azonban mivel mindhárom bőséges koffeintartalommal bír, nem árt vigyázni a fogyasztásukkal. A BBC szerint a napi koffeinbevitel optimális határértéke 400 mg, és ez a küszöb várandósság esetén napi 200 mg-ra feleződik. De vajon miből állhat össze ez a napi 400 mg mennyiség?

Ünnepi csokoládés torta lett Magyarország cukormentes tortája

Egy Csepp Figyelem Alapítvány - 2014-08-11 23:23
Ma hirdették ki az Országházban, hogy a Nándori Cukrászda Csokis kaland-ja nyerte idén a Magyarország Cukormentes Tortája versenyt, amelyet az Egy Csepp Figyelem Alapítvány indított el. Szakmai partnere a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete. Az édességet először augusztus 19-én és 20-án, Budapesten, a Magyar Ízek Utcáján kóstolhatja meg a nagyközönség.
Egy tanulmány a kakaópor teljes flavonol- és polifenoltartalmát, valamint antioxidáns aktivitását veti össze az olyan szuperélelmiszerekkel, mint az acai bogyó, a feketeáfonya, a kistermésű áfonya és a gránátalma.
A csokoládé a bűntudat miatt még édesebb, akár a tiltott gyümölcs - erre jutottak amerikai kutatók, miután 40 nővel etettek az édességből, ám előtte egy részüknek fokozták, vagy felkeltették a bűntudatát.
Minél több fekete csokoládét eszik valaki, annál védettebb a szív-és érbetegségek ellen - derül ki a Clinical Nutrition szakfolyóiratban közzétett vizsgálat eredményeiből.
A fekete csokoládé rendkívüli mértékben növeli a szívelégtelenség miatt kezelt betegek ereinek rugalmasságát - mutatták ki amerikai kutatók, akik tanulmányukat az European Heart Journal című szaklapban tették közzé.

Az édességtől agresszívek leszünk?

WEBBeteg - K. J., fordító - 2011-06-13 15:46
Aki gyermekkorában majdnem minden nap fogyaszt édességet, a későbbiek során hajlamosabb lehet az agresszióra – hangzik egy aktuális brit tanulmány megállapítása.

A minőségi csokoládéról - Milyen a jó csokitojás?

Magyar Édességgyártók Szövetsége - 2011-04-19 09:41
Bizonyított tény, hogy 100 gramm étcsokoládé olyan mértékben csökkentheti a vérnyomást, hogy ennek eredményeképpen a szívinfarktus vagy a szélütés kockázata kb. 21 százalékkal lehet alacsonyabb. A csokoládé frissítő hatású theobromintartalmának köszönhetően hangulatjavító - nem hiába emlegeti a köznyelv boldogsághormonként is ezt az édes falatot.

Téli lehangoltság: a csoki és a hal segíthet

WEBBeteg - K. J., fordító - 2010-12-08 15:44
A téli hónapokban, különösen karácsony után sokakra rátör a rosszkedv, a lehangoltság. A megfelelő, tudatos táplálkozás azonban segíthet az általános levertség elűzésében.
A rendszeresen, de mértékkel fogyasztott csokoládé csökkenti a szívelégtelenség kockázatát - derült ki egy svéd tanulmányból.
A depresszióra hajlamos emberek annál gyakrabban jutalmazták magukat csokoládéval, minél lehangoltabbak voltak. A sok szempontból vitatható antidepresszáns tabletták helyett alkalmazható, természetes gyógymóddal szerzett megfigyeléseket, az Archives of Internal Medicine szakfolyóirat közölte.
Az Archives of Internal Medicine című egészségügyi folyóiratban közzétett eredmények szerint a leginkább depressziós tesztalanyok napi átlagban mintegy 11 gramm csokoládét ettek meg.