• Miért van szükség rostokra?

        Szerző: WEBBeteg

        A szervezetnek szüksége van rostokra, mely az ember számára emészthetetlen, ezért nagyon jól kitisztítja a bélrendszert. Megköti a toxinokat, a koleszterint, csökkenti a vércukorszintet.

        A növényi rostok nagyon fontosak a szervezet számára, számos betegséget előzhetünk meg rendszeres fogyasztásukkal.

        Az élelmi rostok fel nem szívódó szénhidrátok, melyek nem csak cukorból állnak, hanem a növényi sejtfal alkotóelemeiből: cellulóz, pektin, nyákanyagok, lignin. Ezek az alkotók emészthetetlenek az ember számára, ezért hívjuk őket nagyon jó „bélseprűnek”, mivel áthaladva az emésztőrendszeren kisöprik a lerakódott salakanyagokat.

        A rostokban gazdag étrend további jótékony hatásai

        A vastagbél kiboltosulásaiban megrekedt széklet rögöket is képes magával sodorni, megköti a méreganyagokat. Serkenti a bélmozgást, nem alakul ki székrekedés, és csökken a divertikulózis kialakulásának veszélye. Lassítja a gyomor ürülését ezért több ideig van teltség érzetünk, megelőzi a túlzott kalória bevitelt, így csökken a súlyunk.

        Hirdetés

        Megköti a koleszterint, tehát kedvezően hat az erekre, ezáltal a szív működésére. Csökken a vércukorszint.

        Nagyon jó rostforrás a búzakorpa, graham-liszt, rozsliszt, karfiol, káposzta, sárgarépa, alma körte, őszibarack.

        A túlzott rostfogyasztás hátránya

        A túlzott rostfogyasztásnak kedvezőtlen hatásai is vannak. Megköti az esszenciális tápanyagokat, a kalciumot, vasat, zsíroldékony vitaminokat. Emésztési problémákat okoz, gázosodást, haspuffadást, székrekedést. Javasolt mennyiség napi 35 gramm, bőséges folyadékbevitel mellett.

        Helyes táplálkozás - de hogyan?


        Az egészséges táplálkozás sosem lehet egyoldalú, hiszen szervezetünknek számos vitaminra, nyomelemre, zsírsavra van szüksége. Összeszedtük Önöknek, hogy mi mindent kell étrendjükbe iktatni, ha étkezéseikkel egészségüket akarják szolgálni. Hogyan táplálkozzunk egészségesen?>>

         (WEBBeteg)

         

        Módosítva: 2015.05.20 21:41, Megjelenés: 2015.05.20 21:41
      • Nyomtatás
      • Cikkajánló

        Migrén

        Migrén

        Szponzorált tartalom

        Nem minden fejfájás migrén. De mitől migrén a migrén? Mutatjuk! (x)

        Az Ön bőre milyen?

        Az Ön bőre milyen?

        Peterman Krisztina

        Bőrünk típusának megfelelő ápolást igényel. Milyen jelekből határozható meg bőrtípusunk?

        Régi-új találmány: Erjesztett ételek

        Az utóbbi évtizedekben született kutatási eredmények fényében a táplálkozás jelentősége felértékelődött, hiszen ma már tudjuk, hogy az emésztőrendszer meghatározó szerepet tölt be a test és lélek működésében.

        10 egyszerű tanács a rák megelőzéséhez

        Az alábbiakban közöljük a 10 legfontosabb teendőt, melyet az Amerikai Dietetikusok Szövetsége tett közzé chicagói konferenciáján. Bár a legtöbb tanács közismert, a legtöbben mégsem teszünk meg mindent, hogy csökkentsük a rákos megbetegedés esélyét.

        Mennyi folyadékra van szüksége naponta egy felnőttnek?

        Mintegy három liter folyadékra van szüksége egy átlagos súlyú felnőttnek naponta; a pontos mennyiséget a testsúly határozza meg.

        Sütés, főzés, párolás, grillezés - Mit válasszunk, mit kerüljünk?

        A legtöbben jól tudják, milyen ételek tesznek jót az egészségnek, és mik ártalmasak: sokszor halljuk, hogy fogyasszunk brokkolit, paprikát, sárgarépát, cukkinit, sok zöldséget és gyümölcsöt. De nem mindegy, hogyan készítjük el ezeket, mert például a könnyű és egészséges cukkini olajban kisütve egy kisebb kalóriabombává válhat.

        Bab, lencse, borsó - Ezért fontos a hüvelyes növények fogyasztása!

        A hüvelyesek jó forrásai a fehérjéknek, a telítetlen zsírsavaknak, a rostoknak, és magas vitamin- és ásványianyag-tartalommal rendelkeznek. Közéjük sorolhatóak az alábbiak: bab (száraz, zöld, lóbab stb.), lencse (barna, vörös, sárga stb.), borsó (zöld, sárga, csicseri), valamint a szója. Fogyasztásuk rendszeresen, hetente minimum egyszer ajánlott.

        Ételek, amik fiatalosan tartanak

        Az alábbiakban felsorolt ételek és italok segítenek a szervezetnek megbirkózni az öregedés által jelentkező problémákkal. Építse be ezen ételeket mindennapi étrendjébe, így a szervezete extra vitaminokhoz, antioxidánsokhoz és egyéb olyan anyagokhoz juthat, melyek segítenek leküzdeni az életkorhoz köthető betegségeket.

        Húsfogyasztás: csak mértékkel

        A hús alapvető emberi élelmiszer. Soha nem volt olyan olcsó, és soha nem fogyasztották olyan nagy mennyiségben, mint napjainkban. A húsfogyasztás az utóbbi 40 évben világszerte megháromszorozódott.

        Melyek a legegészségesebb élelmiszerek?

        Gondolná, hogy a sör rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaz? Tudta, hogy a marhahús egészségünk egyik kulcsa lehet? Az egészséges életmód szerves része az egészséges táplálkozás.

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
      • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA