Miért van szükség rostokra?

Szerző: WEBBeteg

A szervezetnek szüksége van rostokra, mely az ember számára emészthetetlen, ezért nagyon jól kitisztítja a bélrendszert. Megköti a toxinokat, a koleszterint, csökkenti a vércukorszintet. A növényi rostok nagyon fontosak a szervezet számára, számos betegséget előzhetünk meg rendszeres fogyasztásukkal.

Az élelmi rostok fel nem szívódó szénhidrátok, melyek nem csak cukorból állnak, hanem a növényi sejtfal alkotóelemeiből: cellulóz, pektin, nyákanyagok, lignin. Ezek az alkotók emészthetetlenek az ember számára, ezért hívjuk őket nagyon jó „bélseprűnek”, mivel áthaladva az emésztőrendszeren kisöprik a lerakódott salakanyagokat.

Nagyon jó rostforrás a búzakorpa, graham-liszt, rozsliszt, karfiol, káposzta, sárgarépa, alma körte, őszibarack.

A rostokban gazdag étrend további jótékony hatásai

A vastagbél kiboltosulásaiban megrekedt széklet rögöket is képes magával sodorni, megköti a méreganyagokat.

Serkenti a bélmozgást, nem alakul ki székrekedés, és csökken a divertikulózis kialakulásának veszélye.

Lassítja a gyomor ürülését ezért több ideig van teltség érzetünk, megelőzi a túlzott kalória bevitelt, így csökken a súlyunk.

Megköti a koleszterint, tehát kedvezően hat az erekre, ezáltal a szív működésére. Csökken a vércukorszint.

A túlzott rostfogyasztás hátránya

A túlzott rostfogyasztásnak kedvezőtlen hatásai is vannak. Megköti az esszenciális tápanyagokat, a kalciumot, vasat, zsíroldékony vitaminokat. Emésztési problémákat okoz, gázosodást, haspuffadást, székrekedést. Javasolt mennyiség napi 35 gramm, bőséges folyadékbevitel mellett.

Helyes táplálkozás - de hogyan?

Az egészséges táplálkozás sosem lehet egyoldalú, hiszen szervezetünknek számos vitaminra, nyomelemre, zsírsavra van szüksége. Összeszedtük Önöknek, hogy mi mindent kell étrendjükbe iktatni, ha étkezéseikkel egészségüket akarják szolgálni. Hogyan táplálkozzunk egészségesen?

(WEBBeteg)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Felfekvés Felfekvés

Hogyan kezelhető? Mit lehet tenni a sebgyógyulás érdekében?

Fogamzásgátlás Fogamzásgátlás

Érdemes átgondolni, milyen módszert részesítünk előnyben!

Mik azok a polifenolok?

Mik is azok a polifenolok? Milyen hatásaik vannak? Miben van sok polifenol? Cikkünkből megtudhatja a válaszokat.

A rostok szerepe az étrendben

Az élelmi (diétás) rostok a táplálékban lévő emészthetetlen, összetett szénhidrátok, más néven poliszacharidok. Létfontosságú szerepet...

A leves szerepe az étrendben

Mind hazánkban, mind a világ számos országában népszerű fogás a leves, mely évszázadok óta az emberi táplálkozás egyik legmeghatározóbb eleme....

Tények és tévhitek a...

Az egyik alapvető táplálkozási tanács, amelyet a szakemberek adnak, hogy fogyasszunk minél több rostot, hiszen az jótékony hatással van a...

Miért fontos kiemelten figyelni a...

A rostfogyasztás jótékony hatásait már jól ismerhetjük, de nem biztos, hogy mindenki tisztában van azzal, hogy magasabb rosttartalmú étrend mellett...

A magas rosttartalmú diéta véd a...

A tanácsot, hogy együnk több rostot, könnyű figyelmen kívül hagyni: legtöbben jóval kevesebb rostot fogyasztunk, mint az életkortól és nemtől...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.