Fogászat - Betegségek megértése: terápia cikkek

Fogászat - Betegségek megértése: terápia cikkek

Mikor van szükség gyökérkezelésre?

WEBBeteg - B. M., szakfordító
2021-03-19 07:03

A gyökérkezelés célja mindig az olyan fogak megmentése, melyek pulpája már elhalt. A fog belsejének, azaz a pulpának az elhalását többnyire pulpitisz vagy egy mélyen lévő szuvasodás, ritkább esetben valamilyen sérülés (erős ütés) okozza.

Kellemetlen szájszag - Ezek lehetnek az okai

WEBBeteg
2021-03-07 11:35

A halitózist (kellemetlen szájszag) általában egyszerű, könnyen kiküszöbölhető dolgok okozzák, azonban néhány betegség is kiválthat rossz leheletet - például máj- vagy veseelégtelenség.

Ajakherpesz vagy afta?

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia, belgyógyász, hematológus
2020-09-22 20:35

Korábban hosszú időn át az afta megjelenését is herpeszvírus-fertőzésnek tekintették. Mára ez a nézet megdőlt, ismert az etiológiai különbség a két betegség között. Míg az ajakherpeszt valóban a herpeszvírus okozza, az afta kialakulásában több tényező is szerepet játszik, azonban nem vírus váltja ki a tüneteit. Melyek a legfőbb különbségek?

A fémes szájíz okai és megszüntetése

WEBBeteg - Dr. Pukoli Dániel
2020-08-09 07:03

Számos oka lehet annak, ha a szánkban fémes ízt érzünk. A rossz szájhigiéniától kezdve a gyógyszerek mellékhatásán át egészen a terhességig, de ritkább esetben egyes betegségek kisérőtüneteként is megjelenhet. Az esetek döntő többségében a jelenség megszüntetéséhez általában még orvosi segítségre sincs szükség, de vannak bizonyos kórállapotok, melyeknél figyelmeztető tünet lehet a fémes szájíz megléte.

Fogfájás a koronavírus-járvány idején

RNDentist
2020-03-26 11:06

A Nemzeti Népegészségügyi Központ 2020. március 17-től visszavonásig határozatban tiltja meg a nem sürgős fogászati beavatkozások elvégzését a fogászati szakellátást nyújtó egészségügyi szolgáltatók számára. Hogy ez mit jelent a gyakorlatban, arról az RNDentist számolt be.

A mozgó fogak jó része ma már megmenthető

Semmelweis Egyetem
2018-12-22 20:36

Tévhit, hogy az életkor előrehaladtával törvényszerűen mozogni kezdenek, majd kiesnek a fogaink - mondja Dr. Molnár Bálint. A Semmelweis Egyetem Parodontológiai Klinikájának egyetemi adjunktusa szerint többnyire évek, évtizedek alatt kialakuló krónikus fogágybetegség miatt lazulnak ki a fogak.

Fogászati implantátumok - Drága mulatság, megéri?

WEBBeteg - Dr. Szentpáli Szilvia, fogorvos
2018-12-09 04:33

A lakosság nagy részének sajnos van hiányzó foga. Fogaink elvesztéséhez számos kiváltó ok vezethet. Ilyen az erősen szuvas fogazat, a fogágybetegség vagy esetleg baleset. A mai fogorvoslás igen eredményes a fogmegtartó kezelések terén, azonban bizonyos esetekben már csak a fogeltávolítás jöhet szóba.