Fogzománc-hypoplasia gyermekeknél - A MIH

Dr. Horváth Viktória
szerző: Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos - WEBBeteg
megjelent:

A moláris-incizális hipomineralizáció (MIH) szakkifejezés azt jelenti, hogy az őrlőfog (moláris fog) és a metszőfog (incizális fog) szerkezeti ásványianyag-mineralizációja nem fejeződik be, a fogzománc porózus marad. A 12 éves korú gyermekek körében 30% érintett ebben a zománcfejlődési rendellenességben.

Mit is jelent ez pontosan?

Az ép fogzománc 97%-a egy kalciumvegyületből, úgynevezett hidroxiapatitból áll. Ez már kisgyermekkorban a fogak előtörése előtt elkezd termelődni és beépülni különböző fehérjék segítségével. A zománcba a hidroxiapatit sok kristályszerkezetként fog beépülni. Ha ezek a fehérjék, amelyek a segítő szerepet képviselik, nem működnek megfelelően, akkor tud a MIH kialakulni.

Hogyan ismerhető fel a MIH, mik a tünetei?

A fogak előbújásakor már érzékelhető a rendellenesség, szemmel látható. A fogzománc mállik, fáj, és gyorsan elszuvasodik. A maradó fogazatban a nevéből adódóan a metszőfogak és az őrlőfogak érintettek, azonban egyre többször fordul elő tejfogazatban is. Az érintett fogaknak furcsa színe van: krétafehér vagy foltokban barnás. A szülőnek a fogak megjelenésén túl feltűnhet még, ha ő mossa a gyerek fogát vagy szól a gyerek, hogy érzékeny savasra, hidegre, melegre.

Fontos, hogy nem szabad összekeverni a fogmosás hiányában kialakult következményes fogszuvasodással, fekete fogcsonkok kialakulásával. Sok szülő nyugtatja magát azzal, hogy genetikailag rossz a gyermek fogazata, vagy „biztos zománchibás”, de az esetek túlnyomó részében a fogmosás hiánya, a cukros üdítők, tea, és helytelen táplálkozás vezetnek a tejfogak és maradó fogak romlásához.

Mik a MIH kialakulásának okai?

Pontosan nem ismert. Egyelőre még tapogatóznak a szakemberek, hogy a képlékenyítő szereknek, pl. a biszfenol A-nak, amely a műanyagokban található, van-e szerepe kialakulásában, illetve lehet-e ez a fertőző betegségeknek, gyógyszereknek, környezeti ártalmaknak mellékhatása?

Hogyan kezelhető?

A fog állapota, illetve az, hogy mikor kerül a gyermek a fogorvosi rendelőbe és abban a pillanatban mennyire előrehaladott a fog destrukciója, dönti el, hogy lehet-e helyreállítani a fogat vagy már csak az eltávolítása lehetséges. Léteznek gyermekeknek előregyártott koronák, magas fluoridtartalmú lakkok, illetve tömőanyaggal is lehet próbálkozni.

Fontos a rendszeres fogorvosi látogatás már egészen kicsi kortól kezdve, így a gyerekek szokják a rendelőt, a szagokat és a környezetet, és bármilyen rendellenesség alakul ki, az időben felismerésre kerül, így könnyebben kezelhető.

Tovább A tej- és maradó fogak fejlődési rendellenességei

Dr. Horváth Viktória fogorvosForrás: WEBBeteg
Szerző: Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos

Cikkajánló

Elsősegély
Elsősegély

Elsősegély rovarcsípések esetén.

Pajzsmirigy-alulműködés
Pajzsmirigy-alulműködés

A pajzsmirigy-alulműködés tünetei.

WEBBeteg - Dr. Vas Felícia Emese, csecsemő- és gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Galgóczi Natália, fogorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.