A fluorid szerepe a fogak egészségében

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos frissítve:

A fluorid egy nyomelem, az emberi szervezet egyik fontos építőköve. Jelentős szerepe van a csontképződésben és a növekedésben.

A fluorid nemcsak a csontokat keményíti, hanem a fogzománc szilárdságáért is felelős. A fogszuvasodás megelőzése érdekében, ezért célszerű fluoridos fogkrémet alkalmazni. A fluoridot a mindennapi táplálékainkkal juttatjuk szervezetünkbe. Első sorban a csapvíz, az ásványvíz és néhány fekete teafajta szolgáltat sok fluoridot, de a húsok (főleg a csirkehús), és a halak - különösen az olajos szardínia - is tartalmazzák ezt a fontos nyomelemet.

Mire jó a fluorid?

A szervezetünkben lévő fluorid 95 százaléka, csontjainkat és fogainkat építi fel. A maradék a bőrünkben, hajunkban és a körmeinkben található. Az apatit egy olyan ásvány, ami kalcium-foszfátból és kalcium-fluoridból, vagy kalcium-hidroxidból épül fel. A fluorid biztosítja a fogzománc szilárdságát, ami majdnem 100 százalékban hidroxil-apatitból áll, ettől erősek és ellenállóak a fogak. Első sorban a savakkal, és a fogszuvasodást okozó baktériumokkal szemben védi a fogakat.

A napi fluoridigény nemtől és kortól függ. A csecsemőknek napi 0,25-0,5 mg-ra, gyerekeknek tizenöt éves korukig 0,7-3,2 mg-ra van szükségük. 15 éves kortól a nőknek a napi igénye 2,9-3,1 mg, férfiaknak pedig 3,2-3,8 mg fluorid.

A napi fluoridigényt nem fedezi az ivóvíz és az elfogyasztott ételek. A fogszuvasodás megelőzéséhez, és a csontok, valamint a fogak kellő szilárdságához, más forrásokra is szükség van, így például:

  • Fluoridos ásványvíz fogyasztására.
  • Fluoridos fogkrém vagy fluoridgél használatára.

Továbbá szükség esetén:

  • Fluoridos konyhasó használatára.
  • Fluoridlakkos kezelésre (fogorvos végzi).
  • Fluoridos szájöblögetők alkalmazására.
  • Ha az orvos javasolja, akkor fluoridtabletta bevételére.

Túlzásba sem szabad esni. Például a fluoridos konyhasó és a fluoridtabletta együttes alkalmazása fluoridtúladagoláshoz vezet.

Fontos a fogkrémek fluoridtartalmával is tisztában lenni; fiatalok és felnőttek használjanak fluoridtartalmú fogkrémet!

A gyerekek pedig kifejezetten a számukra készült fogrémekkel mossák fogaikat, mivel a felnőtteknek való fogkrémek a gyerekek számára túl sok fluoridot tartalmaznak.

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
Bak Marianna, biológus szakfordító; Onmeda.de
Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.