Vérképzőszervi rendellenességek jelei a szájüregben

Dr. Horváth Viktória
szerző: Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos - WEBBeteg
megjelent:

Milyen jelek utalnak más betegségekre is, milyen más betegségeknek lehetnek jelei a szájüregben? A szisztémás betegségek szájüregben előforduló jeleiről készült cikksorozatunk első részében azokkal a tünetekkel foglalkozunk, melyek vérképzőszervi rendellenességekre utalhatnak.

Leukémiák (akut, krónikus, limfoid, mieloid)

Leukémiában a fiatal éretlen fehérvérsejtek korlátlanul szaporodni kezdenek az egyéb véralkotó elemek, pl. vörösvértest, trombocita stb. rovására. Az akut formája fiatalabb életkorban gyakoribb, itt a szájüregi tünetek is gyakrabban jelennek meg, mint a krónikus fajtában. Hajlamosíthat a kialakulására genetika, sugárártalom, kémiai anyagok és egyes gyógyszerek, de a teljes kórtan még ismeretlen. Általános tünetei: lázas banális betegséghez hasonlít, fáradtság, csontfájdalom, patológiás csonttörések.

Szájüregi tünetei: halvány nyálkahártya a vörösvértestek hiánya miatt, nem látható gyulladás, fekélyek gyulladásos udvar nélkül, ínyvérzés, ínyduzzanat, hajlamos gombásodásra vagy herpeszre, sebek lassú gyógyulása.

Agranulocytosis

Agranulocytosisban a neutrofil granulocyták teljes hiánya jellemző a vérben. Minél alacsonyabb a fehérvésejtszám, annál gyakoribbak a szájüregi tünetek. Gyógyszerek, mérgek vagy autoimmun betegségek okozhatják.

Szájüregi tünetei: nincs ínyduzzanat, nem látható gyulladás, de vannak mélyre terjedő fekélyek, erős szájszag, az íny kifekélyesedik, vérzik, nyakinyirokcsomó-duzzanat. Szájsebészeti beavatkozás kontraindikált!!!

Vashiányos vérszegénység

A vashiányos vérszegénység kialakulásának oka lehet vérvesztés, megnövekedett vasszükséglet (pl. terhesség), vagy elégtelen vasfelszívódás, csökkent vasbevitel. Általános tünetei a fáradtság, étvágytalanság, sápadt, repedezett bőr, óraüvegköröm.

Szájüregi tünetei: nyelvgyulladás, az ajakzug gombás fertőzése, sebesedése, nyálkahártyafekély, leukoplakia, nyelvégés, sápadt nyelv.

Vészes vérszegénység

A vészes vérszegénység oka a B12-vitamin hiánya vagy felszívódási zavara, ez egy autoimmun betegség. A beteg bőrszíne halványsárga, fehéres haj, kékes szem, jellemző a tünetek között a gyengeség, hasmenés, végtagi bénulás, gerincvelő-degeneráció.

Szájüregi tünetei: nyelvfájdalom, nyelvégés, a nyelv színe nyers húsra emlékeztető, fájdalmas (Hunter-glossitis). A nyelv később barázdálttá válik, amely könnyen felülfertőződhet, végül tükörsimává válik.

Sarlósejtes anémia

A sarlósejtes anémiában a vörösvértestek abnormális alakjuk miatt összecsapzódnak, az élettartamuk lerövidül, elzárhatják a kisebb erek falát, így infarktust okozhatnak.

Szájüregi tünetei: állkapocsra lokalizálódó infarktus, amely súlyos fájdalommal és csontvelőgyulladással járhat.

Thalassaemia

A thalassemiát a globinlánc csökkent szintézise okozza.

Szájüregi tünetet általában a béta forma ad: fogak résesek, a felső metszők előre állnak, fültőmirigyek duzzadtak és fájdalmasak, nyelvégés, nyelvfájdalom.

Aplasztikus anémia

Az aplasztikus anémia a csontvelő elégtelensége miatt kialakult vérszegénység, amely minden elemet érint. Lehet veleszületett, szerzett, immuneredetű vagy ismeretlen eredetű is. Primer formája a Fanconi-anaemia, secunder formája pedig gyógyszerek, sugár- vagy kemoterápia, hepatitis stb. miatt alakulhat ki.

Szájüregi tünetei: vérzések, kiterjedt fekélyek, vérzékenység, bevérzések.

Polycytaemia vera

A polycytaemia vera elsősorban nőket érint, a vörösvértest-képződés megnövekedésével jár. Nő a vér viszkozitása, a lép megnagyobbodik, megnő a fehérvérsejt- és vérlemezkeszám is. A betegség tünetei: az arc kékesvörös, az orr és ajak cianotikus, a szemek bevérzettek, gyakori orrvérzés jellemző és nő a trombózishajlam.

Szájüregi tünetei: vörös nyálkahártya, kékes és duzzadt íny, bevérzések, nyelvégés.

Dr. Horváth Viktória fogorvosForrás: WEBBeteg
Szerző: Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos

Cikkajánló

Fájdalom
Fájdalom

Veseprobléma vagy túlerőltetés?

Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Osikóczki Orsolya, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Ács Júlia, Dr. Árki Ildikó
WEBBeteg - Dr. Molnár Anna
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.