Milyen ételek ártanak a fogaknak és mi tesz jót nekik?

Szerző: WEBBeteg - B. M. , szakfordító

Fogaink egészsége érdekében elengedhetetlen a megfelelő szájhigiénia, a rendszeres fogápolás. A főétkezések utáni fogmosás, a fogselyem és az antibakteriális szájöblögetők használata mellett figyeljünk oda arra is, mit eszünk! Vannak fogaink egészsége szempontjából hasznos és ártalmas ételek is!

Cukrok

A fogszuvasodás az egész világon elterjedt, étkezési szokásokkal összefüggésben álló civilizációs betegség. Mihelyt a kisgyermek fogai áttörik az ínyt, a fogszuvasodásért felelős baktériumok támadásba lendülnek. De abban, hogy milyen eredménnyel, szerepe van az elfogyasztott ételeknek is. A szénhidrátok (cukrok) nagy veszélyt jelentenek a fogakra, ezzel szemben a zsírok és a fehérjék nem támadják meg a fogzománcot.

Számos élelmiszer tartalmaz rejtett cukrokat is, így például a ketchup és a chips is. Az élelmiszerek tudatos kiválasztása és elkészítése természetesen nem pótolja a rendszeres fog- és szájápolást, hanem ésszerű kiegészítése annak.

Savak

A cukrok nem közvetlenül károsítják a fogakat, mert először a foglepedéket képező baktériumok (Streptococcus mutans) kezdik lebontani őket. A baktériumok a cukrokat savakká alakítják, ezek támadják meg a fogzománcot és vezetnek fogszuvasodás kialakulásához. Foglepedék és baktériumok nélkül tehát a cukrok nem árthatnának a fogaknak.

A fogszuvasodás

A fogszuvasodás (caries) a fogaknak a szájüreggel érintkező felszínén kezdődő, a felszín felől mélyre haladó idült folyamat, amelynek lényege a kemény fogállomány végleges roncsolódása.
A fogszuvasodás okai >>

Normál esetben a szájüreg pH-ja 6 és 7 közötti érték. A cukortartalmú élelmiszerek erősen a savas irányba tolják, tehát csökkentik a pH-t, kb. 5-re vagy 4-re. A savak kioldják a fogzománcban lévő ásványokat. A nyál lassan semlegesíti a savakat, és a fogzománc regenerálódhat.

Ha valaki egész nap édességeket eszik, újra és újra savassá válik a pH. Aki kímélni akarja a fogait, annak kerülnie kell a főétkezések közötti nassolást. Jobb, ha az édességet a főétkezések után fogyasztják el, és azután mosnak fogat. A fogmosás gyorsan csökkenti a savak mennyiségét, így azok nem tudnak ártani a fogaknak.

Az ecet is sav, így árt a fogaknak, ecetes ételek fogyasztása után mindig öblögessen egy kis vízzel!

Ragadós ételek

Különösen kedvezőtlen hatással vannak a fogakra azok az ételek, és maradékaik, amelyek hosszú időn át megtapadnak a szájüregben. Ilyenek például a vajas kekszek, a karamella, a frutti, az olvadós rágók és bizonyos sütemények.

Fogas kérdés: Hogyan mossuk?

Az ép fogsor magabiztossá tesz, az alapos rágáshoz pedig elengedhetetlen: érdemes rá odafigyelni. Fontos a jó fogkefe, a helyes fogmosási technika és a rendszeres fogászati ellenőrzés. Fogas kérdés: Hogyan mossuk?>>

Üdítők

Főétkezésekhez mindig igyon valamennyi vizet. Ez megakadályozza, hogy az ételmaradékok megtapadjanak a fogakon. A üdítőkről ajánlott lemondani, mert igen magas a cukortartalmuk. A cukrozott gyümölcslevekben is rengeteg a cukor. A „hozzáadott cukrot nem tartalmaz” felirat, annyit jelent, hogy az adott gyümölcslé csak a gyümölcsökben lévő természetes cukrokat tartalmazza.

A citrusféléknek, a belőlük készült innivalóknak és sok sportitalnak magas a savtartalma. Ezek fogyasztása után igyon vizet!

A tej sok ásványi anyagot tartalmaz, ám ezek nem maradnak olyan sokáig a szájüregben, hogy a fogzománc regenerálódhasson belőlük. Ennek ellenére a csontok egészsége érdekében nem szabad lemondani a tejfogyasztásról.

Fogbarát nassolnivalók

A nassolásról senkinek sem kell teljesen lemondani. A cukormentes rágógumi, a nem savas gyümölcsök, a sajtfalatkák, a sózatlan mogyoró vagy más olajos magvak megfelelnek erre a célra.

Néhány jó tanács

  • Minden főétkezés után mosson fogat! Ha erre nincs lehetősége, legalább öblítse ki a szájüregét tiszta vízzel!
  • A cukormentes rágógumik is jó szolgálatot tehetnek, mert serkentik a nyáltermelődést.
  • Használjon fluoridos konyhasót, és igyon fluorid-tartalmú ásványvizet, mert a fluor erősíti a fogzománcot! A fekete- és a zöld tea, valamint a hüvelyesek és a hal is tartalmaznak fluort.
  • Ha savas gyümölcsöt, vagy valamilyen más savas ételt evett, várjon egy fél órát a fogmosással!
  • A sajt jót tesz a fogaknak. A kazein nevű fehérje és a kalcium, valamint a foszfát pótolják a fogzománc anyagait. A sajtok semlegesítik a szájüreg savas pH-ját.

(WEBBeteg - B. M.; Forrás: NetDoktor.de , Lektorálta Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Körömgomba Körömgomba

Hogyan ismerhető fel és hogyan kezelhető a körömgomba?

Fogínygyulladás - Mi okozza és...

Gingivitisznek nevezzük a fogíny akut vagy krónikus gyulladását. Az elnevezés tehát betegségek spektrumára utal, amelyek a fogínyt érintő...

A száj a test tükre - A fogászati...

Hogyan őrizhetjük meg sokáig fogainkat, jó egészségben? - tette fel a nem költőinek szánt kérdését dr. Bartha Károly (SE, Konzerváló Fogászati...

A baba fogainak gondozása

A babafogak fontosak, mert lehetővé teszik a csecsemő számára a megfelelő étrend fogyasztását, hozzájárulnak az arcformához és megjelenéshez...

Fordítsunk gondot fogainkra az...

Az ünnepek idején többet megengedünk magunknak, mint a hétköznapokon, bejgli, mézeskalács, szaloncukor és hasonló finomságok vesznek körül, és...

A fogköztisztító fogkefe valóban...

A fogköztisztító kefe feje kicsi, a nyéllel többnyire 90 fokos szöget zár be, többféle változatban kapható. De valóban szükség van rá a...

Mi árthat a gyerek fogainak?

Mindennapos az olyan látvány, hogy egy kicsi szájából vagy az ujja vagy a cumi lóg, esetleg egész nap a cumisüveg. A szakorvos szemével ezek egy...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.