• A maradó fogak egészsége a tejfogaknál kezdődik

    Szerző: WEBBeteg - B. M. , szakfordító

    A szülőknek gondoskodniuk kell a kicsik fogainak egészségéről már gyermekeik első fogának megjelenésétől kezdve. Néhányan úgy gondolják, hogy a tejfogaknak nincs szükségük különösebb ápolásra, mert néhány éven belül úgyis kihullnak. Ez a vélekedés azonban butaság.

    A tejfogak jelentősen befolyásolják az állcsont és állkapocscsont fejlődését, és a maradó fogak egészségét. A szuvasodás a tejfogakról átterjedhet az alattuk megbúvó, ínyt áttörni készülő maradó fogakra is. Ezen kívül a tejfogak helye egyben az új fogak helye is lesz. Ha korán kihullnak, előfordulhat, hogy az új fogak nem megfelelő helyzetben fognak kinőni.

    A fluorid hatása

    A tejfogak ápolását legjobb röviddel azután megkezdeni, hogy áttörték az ínyt. Fogmosáshoz speciálisan gyermekeknek készült fogkrémet használjanak, melynek összetevői akkor sem okoznak kárt a gyerekeknek, ha véletlenül lenyelik a fogkrémet. Figyeljen oda a fogkrém fluorid tartalmára, mely maximum 500 ppm (pars per million) lehet. A fogak tisztításához használjon ujjára csavart gézlapot,  vagy nagyon puha sörtéjű, kisfejű, gyermekek számára készült fogkefét, amire borsónyi mennyiségű fogkrémet tegyen.

    Hirdetés

    Parodontózis teszt


    A parodontózis teszt segít Önnek felbecsülni, milyen állapotban van fogínye. Természetesen nem helyettesíti a fogorvosi vizsgálatot, még abban az esetben sem, ha jó eredményt ért el. Töltse ki parodontózis tesztünket!

    A fluorid fontos az egészséges fogak szempontjából. Helytelen használata miatt azonban fehér foltok jelenhetnek meg a fogak felszínén, a tartós túladagolása pedig a csontszerkezet változásaihoz vezethet. A fluorid nem csak helyileg, a szájüregben fejti ki hatását, ezért sok gyermek kap fluoridot tablettaformában is. A még elő nem tört, maradó fogak is képesek felvenni ezt a hatóanyagot.

    Így már növekedésük, fejlődésük közben is erősödnek.

    A szülők kérjenek tanácsot fogorvostól vagy gyermekorvostól azzal kapcsolatban, milyen formában alkalmazzák, és hogy adagolják a fluoridot. Vegyék figyelembe, hogy a konyhasó és az ásványvizek is tartalmaznak bizonyos mennyiségű fluoridot.

    A fogmosás helyes technikája

    Hogyan enyhíthető a fogzással járó fájdalom?


    A fogzás (szorosabb értelemben a tejfogak előbújása) általában 4 hónapos kórtól 2,5-3 éves korig tart. A gyerekek egy része meg sem érzi ezt az időszakot, míg sajnos többségüket megviseli. Jó tudni, hogy már többféle módszer is van fájdalmuk csillapítására, enyhítésére. Fogzás és a fájdalom enyhítése>>

    A gyermeknek körülbelül két éves korától kezdve meg kell tanítani, hogyan mosson egyedül fogat, naponta kétszer, szülői felügyelet mellett. Legkésőbb iskolakezdésre a gyermeknek már önállóan tudnia kell fogat mosni. Meg kell neki tanítani, milyen technikával mossa a fogát, úgy hogy egyetlen fogfelület se maradjon ki.

    Legjobb módszer, ha a gyermek a rágófelületek tisztításával kezdi a fogmosást, ezt követően a fogak külső, majd belső felszínét tisztítja meg. Az őrlőfogakra különösen figyeljen oda, mivel ezek felszíne gyakran erősen barázdált, és így felületükről nehéz eltávolítani az ételmaradékokat. A tejfogak kevésbé ellenállóak, mint a maradó fogak, így a fogszuvasodás hamarabb kialakulhat és gyorsabban is terjedhet.

    A tejfogakat is meg kell mosni főétkezések után, körülbelül 3 percig kell, hogy tartson egy-egy fogmosás, és egyetlen fog vagy fogfelszín sem maradhat ki.

    A fogváltás

    A szájüreg pH-ja és a fogszuvasodás


    A szuvas fogak nem egyik pillanatról a másikra alakulnak ki. A fogszuvasodás (caries) hosszabb időn keresztül zajló idült folyamat: a szájüregben lévő savképző baktériumok lebontó munkájának mellékterméke egy savas anyag, mely csökkenti a szájüreg pH értékét. A szájüreg pH-ja és a fogszuvasodás>>

    Viszonylag hosszú idő telik el az első tejfog kihullása és a maradó fogakból álló teljes fogsor kifejlődése közt. A fogváltás a hatodik és tizenkettedik életév közötti időszakra tehető (kivéve a bölcsességfogak megjelenése).

    Az első maradó fog többnyire hat éves korban töri át az ínyt, az őrlő tejfogak mögött. Ez a fog különösen nagy odafigyelést igényel, mivel a fogkefével nehezen közelíthető meg, és a tejfogakénál is barázdáltabb a felszíne.

    Az iskolakezdés időszakában kell átállni a felnőttek számára készült fogkrémek használatára. Ezek fluorid taralma 0,1 % vagy 1000 ppm (maximum 1500 ppm).

    Ezzel kapcsolatban is ajánlott kikérni a fogorvos véleményét. A legfontosabb, hogy szülőkként jó példát mutassunk a gyermekünknek. Reggel és este mossunk együtt fogat, a kicsi utánoz majd minket és később magától is tudni fogja, hogyan vigyázzon fogai egészségére.

    Engedje meg gyermekének, hogy maga válassza ki a neki tetsző fogkefét, persze némi irányítással. Fogápolás szempontjából nincs jelentősége, hogy elektromos vagy hagyományos fogkefét választ-e. A lényeg, hogy a napi fogmosás örömet szerezzen a gyermeknek, és ne jelentsen küzdelmet sem a gyermek, sem a szülő számára. Sok fogkefe éppen ezért játékos alakot formál vagy mesefigurával díszített. Mutassa meg gyermekének, mely fogkefék közül választhat. Az ideális fogkefe lekerekített sörtéjű és puha. Feje kicsi kell, hogy legyen, hogy a fogak minden szegletét könnyedén elérje. Fontos a vastag, csúszásmentes nyél, hogy a gyermek biztonságosan és stabilan a kezében tarthassa a fogkefét. Minden fogmosás után alaposan le kell öblítenie a fogkefét, aztán pedig levegőn hagyni megszáradni.

    Hurrá, megyünk a fogorvoshoz!

    Ezt a felkiáltást ritkán hallani gyermekektől, pedig jó lenne, ha a kicsik természetesnek vennék a fogászati vizsgálatot. Három éves kortól a gyerekeket félévente ajánlott fogászati kontrollvizsgálatra vinni. Ha rossz tapasztalatai vannak a fogorvosi kezelésekkel kapcsolatban, akkor is próbálja meg elkerülni, hogy félelmét átvigye a gyermekére. Veleszületett fogorvosfóbia nem létezik. Soha ne fenyegesse gyermekét a fogorvossal, akkor sem, ha nem hajlandó fogat mosni.

    Fogbalesetek – nem gyerekjáték!


    A gyerekeknél előforduló fogbalesetek időben történő szakszerű ellátása csak nagyon ritkán valósul meg. Pedig az időben történő ellátás fogat menthet, különösen a tejfogak tekintetében. Mi a teendő fogbalesetek esetén?>>

    A legjobb, ha gyermeke olyan kontrollvizsgálat alkalmával találkozik először fogorvossal, amely alkalmával saját fogait ellenőrizteti. Így a kicsi láthatja, mi is történik.

    Ilyenkor még az is előfordulhat, hogy a gyermek saját maga akarja, hogy az orvos az ő fogait is megvizsgálja.

    Ma a legtöbb fogászati rendelő gyermekbarát, a kicsik figyelmét matricák, plüssfigurák kötik le, így könnyebben megbarátkoznak az új helyzettel.

    Akkor is tanácsos fogászati ellenőrzésre vinni a gyermeket, ha nincsenek problémái, így nem csak fogai egészségéről bizonyosodhatunk meg, de a gyermek könnyebben hozzászokik az idegen emberekhez és környezethez is. Az így kialakított bizalom rendkívül nagy segítséget jelent, ha a későbbiekben esetleg kezelésre is szükség lesz.

    Sokat tehetünk gyermekünk fogainak egészségéért, ha a kicsinek pontosan elmagyarázzuk, hogyan is alakul ki a fogszuvasodás, megmutatjuk, milyen a fogmosás helyes technikája, odafigyelünk az egészséges táplálkozásra, a szuvasodásnak indult fogakat időben kezeltetjük fogorvossal, és fluoriddal erősítjük a kicsik fogzománcát.

    Amit ajánlott elkerülni

    Amikor a kisbaba világra jön, még nincsenek baktériumok a szájüregében. A fogszuvasodást bakteriális fertőzés okozza, melyet a gyerekek idővel a szülőktől kapnak meg. A fertőzés többnyire csecsemőkorban következik be, például amikor a szülők megnyalják a cumit, a kanalat vagy a cumisüveg száját. Ezeket lehetőleg kerülje, és figyeljen oda saját szájhigiéniájára is.

    A kisbabának ne adjon édesített italokat és gyümölcsleveket. Különösen azért veszélyesek ezek a fogakra nézve, mert a kisbaba sokat, és sokáig cumizik, így a cukrok kifejthetik káros hatásukat. Noha a természetes gyümölcslevek egyébként egészségesek, a cumisüvegből való adagolásuk miatt veszélyeztetik a fogak egészségét. A gyümölcscukor mellett savakat is tartalmaznak, melyek szintén megtámadhatják a fogakat.

    Nem szabad folyton a cumisüveget használni a kicsik megnyugtatására. Egy éves korától a gyermek is ihat pohárból, csészéből vagy bögréből.

    Az esti fogmosás után a gyermek már csak tiszta vizet ihat.

    Nem kell minden édesség fogyasztását megtiltania a gyerekeknek. Vannak olyan édességek is, melyek finomak, ugyanakkor nem ártanak a fogaknak. Ilyenek például a cukormentes nassolnivalók. Azonban a melasz, vagy gyümölcscukor tartalmú édességek is károsítják a fogakat. A legrosszabb a fogaknak, ha a gyermek egész nap nassol. Jobb, ha egy nap egyszer kap édességet és aztán alaposan megmossa a fogait.

    (WEBBeteg – B. M.; Forrás: NetDoktor.de , Lektorálta Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

    Módosítva: 2014.09.10 16:25, Megjelenés: 2014.09.10 16:25
   • Cikkajánló

    Autizmus lányoknál

    Autizmus lányoknál

    Cs. K., fordító

    Lányoknál gyakran nehezen ismerik fel. Mit tegyen, ha úgy véli, hogy gyermeke autista?

    Szúnyogcsípés

    Szúnyogcsípés

    B. M., szakfordító

    A szúnyogcsípés veszélyei és megelőzése. Hogyan kerülheti el a szúnyogcsípést?

    Fogfájás a koronavírus-járvány idején

    A Nemzeti Népegészségügyi Központ 2020. március 17-től visszavonásig határozatban tiltja meg a nem sürgős fogászati beavatkozások elvégzését a fogászati szakellátást nyújtó egészségügyi szolgáltatók számára. Hogy ez mit jelent a gyakorlatban, arról az RNDentist számolt be.

    A fertőzéses eredetű szájnyálkahártya-gyulladás (stomatitis)

    Az aftás szájnyálkahártya-gyulladás az esetek egy jelentős részében vírusok által okozott, fertőzéses eredetű betegség, mely a szájnyálkahártya fekélyesedésével, fájdalmas afták kialakulásával jár, amelyek akadályozhatják a beteg folyadék- és táplálékfelvételét, így a betegség különösen gyermekek esetében könnyen kiszáradáshoz vezethet.

    A baba fogainak gondozása

    A babafogak fontosak, mert lehetővé teszik a csecsemő számára a megfelelő étrend fogyasztását, hozzájárulnak az arcformához és megjelenéshez, valamint a megfelelő állkapocs-növekedéshez, segítik a helyes beszéd kialakulását, és helyet biztosítanak a majdani felnőtt fogaknak.

    Mit kell tudni a tejfogakról?

    Tejfogaknak nevezzük azokat a fogakat, melyek először bukkannak elő a csecsemő szájában. Az első fogak megjelenése általában 6-8 hónapos korban kezdődik, de előfordul, hogy 6 hónapos kor előtt vagy csak később, 10-12 hónapos korban bújnak ki az első fogak.

    Mi árthat a gyerek fogainak?

    Mindennapos az olyan látvány, hogy egy kicsi szájából vagy az ujja vagy a cumi lóg, esetleg egész nap a cumisüveg. A szakorvos szemével ezek egy bizonyos életkoron túl már ártalmasak, ha a kicsi fogacskák fejlődését tekintjük. Egyáltalán nem törvényszerű, hogy a tejfogak elromoljanak, hiszen valóban kiesnek, de nem mindegy, milyen állapotban.

    A cumisüvegben lévő víz is árthat a kisbaba fogainak

    A csecsemők és kisgyerekek fogainak is ártanak az édes italok, ezért nem szabad állandóan ilyen innivalókkal megtölteni a cumisüveget. Bár nem gondolnánk, de a tiszta víz folyamatos cumizása sem tesz jót a kicsik fogainak.

    Tények és tévhitek a fogszuvasodásról

    Fogszuvasodás, érzékeny fogak, fogápolás, fogcsikorgatás, tejfogak... Tények és tévhitek.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA