Fogékszerek

Dr. Horváth Viktória
szerző: Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos - WEBBeteg
megjelent:

Egy szép kacér mosoly ékköve lehet az a Swarovski kő, amelyet a fogorvos felhelyez. Különböző színű, nagyságú kövek vannak a fogászati boltokban, illetve arany és ezüst csillag, napocska stb. formájú ékszerek is elérhetők.

Manapság egészen könnyen és elterjedten hozzáférünk a fogékszerek felhelyezésének lehetőségéhez. Régen ehhez meg kellett fúrni a fog felszínét, de már (remélhetőleg) egyetlen fogorvos sem folyamodik ehhez a megoldáshoz.

A fogékszert általában a metszőfogakra vagy szemfogakra ragasztjuk, mivel mosolygáskor ezek a fogak látszódnak.

Hogyan történik a fogékszer felhelyezése?

Az eljárás menete az, hogy először kiválasztjuk, bepróbáljuk, hová kívánja a páciens ragasztatni a kis ékszert, majd a fogfelszínt polírozzuk. Ezt követően egy pöttyben savazzuk a fog felszínét, ugyanazzal a kék zselés savval, amely tömés előtt használandó. Ez kondicionálja a zománcot, megfelelő mikroretenciót biztosít, így nem szükséges fúrni a fogat. Savazás után ragasztó anyagot (bond), majd egy kis pötty folyékony tömőanyagot rakunk a fogra és ebbe nyomjuk bele a kis követ. A végén megvilágítjuk, és már kész is. Az egész procedúra kb. 15 percet vesz igénybe és fájdalommentes.

Mennyire biztonságosan rögzül? Mi történik, ha leesik?

Az, hogy meddig marad fent a fogékszer, változó, bármikor lepattanhat, általában ilyenkor a páciens észrevétlenül lenyeli. Nem ártalmas, lenyelve sem. Nekem például több mint 5 éve megvan.

Milyen feltételei vannak a fogékszer felhelyezésének?

Fontos, hogy kellő önkritikával akarjunk fogékszert, ezeket csakis egészséges fogakra lehet helyezni, jó szájhigiéné kell hozzá (ami természetesen fogékszer nélkül is elvárás lenne!), esetleg egy megelőző fogfehérítéssel tudjuk még szebbé tenni a fogakat.

Koronával ellátott porcelánfogra fogékszert tenni nem tudunk. De volt olyan páciensem, aki a teljes kivehető műanyag fogpótlására szeretett volna, ezt meg tudtuk oldani.

Ne próbálkozzunk házilag, keressünk fel fogorvost!

Ne próbálkozzunk otthon ékszert ragasztani a fogunkra, ez ártalmas és veszélyes. Nem érdemes műkörömre való kövecskét használni, ezeknek elválik hamar a talpuk a kőtől, és akkor kereshetünk fel egy fogorvosi rendelőt, hogy a fogra rögzült maradékot lefúrják.

Bízzuk a fogékszer felhelyezését fogorvosra! Nála választhatunk olyat, ami tetszik és megfelelő lesz a számunkra, ő be tudja szerezni, amilyet szeretnénk.

Szükséges-e a fogékszer miatt változtatni a korábbi fogápolási szokásokon?

Ugyanazokat a fogápolási szabályokat kell követniük a fogékszert viselőknek, amit mindenkinek, fogékszer nélkül is. Ugyanolyan rendszerességgel, ugyanúgy alaposan kell mosni az összes fogat, nem kell félni, hogy lepattan az ékszer, ugyanazokat a fogápolási termékeket lehet nyugodtan használni, mint az ékszer felhelyezése előtt.

Nem árthat a fogaknak a fogékszer viselése?

Nem árt. Nem szuvasodik alá a fog, hiszen ha felválik az ékszer széle, akkor rögtön le is pattan, lifegni nem fog.

Dr. Horváth Viktória fogorvosForrás: WEBBeteg
Szerző: Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos

Frissítve: 2024.01.27. 05:03, Megjelent: 2024.01.27. 05:03
Címkék: Fogászat téma

Cikkajánló

Fájdalom
Fájdalom

Veseprobléma vagy túlerőltetés?

Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Volom András, esztétikai fogorvos és Dr. Volomné, Varga Marianna, klinikai nyelvész, myofunkcionális szaktanácsadó
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.