Melyik a legjobb fogkrém? Íme, a termékteszt

Tudatos Vásárlók Egyesülete
megjelent:

Lehet, hogy a reklámokban 10-ből 9 fogorvos „ezt” ajánlja, de érdemes megnézni, hogy a valóságban melyik milyen hatékonyan tisztítja a fogainkat. A Tudatos Vásárlók Egyesülete tesztelte a fogkrémeket, meglepő eredmény született.

A helyes fogápolásnak megvannak az alapszabályai. Ezek közül az egyik kétségtelenül az, hogy napi rendszerességgel mossunk fogat, lehetőleg 2-3 alkalommal legalább. Tehát valamilyen fogtisztító szerre szükségünk lesz, amit a jól megválasztott fogkefénkre applikálhatunk. Ez lehet fogkrém, fogpor, vagy fogtisztító tabletta.

A Tudatos Vásárlók Egyesülete ezúttal a fogkrémeket vizsgálta meg alaposan a tekintetben, hogy mit is tartalmaznak ezek a készítmények. Fogorvosi tanácsokat ez nem helyettesít, mindenesetre arról egyértelműen tájékoztat, hogy mennyire várhatjuk ezektől a termékektől az ígért eredményt, és milyen potenciálisan veszélyes anyagokat tartalmaznak, amiket jobb, ha elkerülünk. Mindezt most ingyenesen tették elérhetővé az érdeklődők számára.

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi partnerével a cseh dTest-tel együttműködve tette elérhetővé a teszteredményeket. A vizsgálatok során 11 hazánkban is kapható fogkrém esetében vizsgálták szakértők bevonásával, hogy mennyire védik és ápolják ezek a termékek fogainkat. Népszerű márkák, mint a Sensodyne, Elmex, Signal, Colgate, Meridol, Vademecum, Parodontax, Aquafresh, DM/Dontodent, Rossmann/Alterra termékei kerültek be a tesztelt termékek közé.

A szakemberek vizsgálták a fogkrémek:

  • fluoridtartalmát és a fluorid hasznosulásának arányát is,
  • a fogzománcra gyakorolt csiszoló hatást,
  • az elszíneződések eltávolításának képességét.

A szakértői értékelés az összesített eredményekbe 65%-ban számított bele.

Ez is érdekelheti Milyen a jó fogkrém? Milyen összetevőket érdemes nézni?

Ezen felül kíváncsiak voltak még arra is, hogy mennyire jó élményt nyújtanak ezek a termékek megjelenés, íz, állag stb. szempontból a mindennapi használat során egy átlagember számára. Ezt önkétesekkel tesztelték, akik jelöletlenül kapták meg a fogkrémeket, melyet egy hét használat után értékelhettek. Ezek az értékelések 15%-ban számítottak bele a végeredménybe.

A környezetre gyakorolt hatások között azt is pontozták, hogy milyen és mennyi csomagolóanyagot használtak a gyártók a fogkrémekhez, illetve az összetevők tekintetében kiderítették, hogy milyen az egészségünkre potenciálisan vagy bizonyítottan káros anyagokat tartalmaznak – mint például parabének, triklozán, SLS, titánium-dioxid, PEG-ek, allergének vagy éppen élelmiszerekben már betiltott színezékek. Ezek, illetve a megfelelő címkézés, vagyis, hogy a kötelezően feltüntetendő információk valóban feltüntetésre kerültek-e a csomagoláson, 10%-10%-ban számítottak bele a végső pontszámokba.

A felmérés eredményei

Az eredmények szerint az ár és a szakmai értékelés nem függ össze, a legjobb fogkrém kifejezetten az olcsó kategóriába esett, a győztes az Aquafresh Triple Protection Fresh & Minty lett. Fontos megjegyezni, hogy a vizsgálat nem terjedt ki valamennyi forgalmazott fogkrémre, így a sorrend is csak a tesztelt termékek körére vonatkozik.

Lehet, hogy a reklámokban 10-ből 9 fogorvos „ezt” ajánlja, de érdemes megnézni, hogy a valóságban melyik milyen hatékonyan tisztítja a fogainkat, vagy éppen milyen egészségkárosító összetevőkkel van tele.

A teszt eredménye ingyenesen elérhető a Tudatos Vásárlók Egyesületének honlapján.

(Tudatos Vásárlók Egyesülete)

Cikkajánló

Magnézium
Magnézium

Szerepe van a depresszió elleni küzdelemben is.

Száraz köhögés
Száraz köhögés

Mi okozza, hogyan kezelje ezt a köhögéstípust?

WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Cs. K., fordító
WEBBeteg - Dr. Szentpáli Szilvia, fogorvos
WEBBeteg - Dr. Gosztonyi Julianna Johanna, fogorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.