Fluorid téma

Milyen a jó fogkrém?

WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos - 2022-08-19 13:03
Fogkrém
A fogkrém márkák és összetevők sokasága miatt érdemes áttekinteni, hogy mire figyeljünk vásárlóként az egyes termékek dobozain.

Fogas kérdés: hogyan mossuk?

WEBBeteg - 2022-04-15 18:11
Fogmosás
Az ép fogsor magabiztossá tesz, az alapos rágáshoz pedig elengedhetetlen: érdemes rá odafigyelni. Fontos a jó fogkefe, a helyes fogmosási technika és a rendszeres fogászati ellenőrzés.

Ezzel ártanak fogaiknak a legtöbben, nap mint nap

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró - 2022-04-02 22:03
A fogvesztés az esetek 80 százalékában megelőzhető volna, csupán 10-20 százalék azok aránya, akiknél genetikai ok (is) állhat a háttérben. Mindenkire egységesen veszélyt jelentő tényező a rossz szájhigiéné, a rosszul berögzült szokások, a rendszeres fogorvosi vizit elmulasztása. Dr. Bartha Károly a Semmelweis Egyetem online előadásán hívta fel a figyelmet a leggyakoribb hiányosságokra, tévhitekre.

A fluorid szerepe a fogak egészségében

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2021-12-28 20:36
A fluorid egy nyomelem, az emberi szervezet egyik fontos építőköve. Jelentős szerepe van a csontképződésben és a növekedésben.

A túlzott fluorbevitel veszélye: a dentális fluorózis

WEBBeteg - Dr. Gosztonyi Julianna Johanna, fogorvos - 2021-08-18 22:03
Fogbetegség
Fluorózis akkor alakul ki, amikor a fogzománc az elégtelen mineralizáció (vagyis az ásványi anyagok hiányos beépülése) miatt porózusabbá, érdesebbé, törékenyebbé válik. Ezt a fogzománc érési, fejlődési szakában történő túlzott fluoridbevitel okozza, leginkább tehát az 1-8. életévben jellemző, mert ez idő alatt fejlődik ki a maradó fogaink zöme az állkapcsunkban.
A fluoridok megkeményítik a fog külső zománcrétegét, és meggátolják a baktériumok elszaporodását. Vitatott azonban, hogy mennyi az optimális fluoridtartalom a fogkrémekben.

10 + 1 kérdés a fluoridról

WEBBeteg - Tóth András, újságíró - 2016-05-15 11:07
Fluorid
A túlzott fluoridfogyasztás nagyobb veszéllyel jár, mint a fluoridhiány? Van benne igazság. Miben található fluorid? Miért hasznos, illetve káros-e?

A maradó fogak egészsége a tejfogaknál kezdődik

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2014-09-10 16:25
A szülőknek gondoskodniuk kell a kicsik fogainak egészségéről már gyermekeik első fogának megjelenésétől kezdve. Néhányan úgy gondolják, hogy a tejfogaknak nincs szükségük különösebb ápolásra, mert néhány éven belül úgyis kihullnak. Ez a vélekedés azonban butaság.