Fogmosás téma

Fogínygyulladás: okok és kezelés

WEBBeteg - Dr. Gosztonyi Julianna Johanna, fogorvos - 2022-12-26 05:28
Fogínygyulladás
A leggyakoribb fogászati panaszok közé sorolható a fogíny gyulladása (gingivitis), amelyet élete során szinte mindenki megtapasztal. A kellemetlen tüneteket azonban nem szabad elbagatellizálni, mert kezeletlen formában súlyos panaszokat is okozhat.

Fogfehérítés aktív szénnel? Hát az meg mi?

WEBBeteg - Szegő Miklós, fordító - 2022-11-03 04:03
Nagyjából ezt kérdezheti minden olvasónk, aki egy olyan fogkrémet használ, amelyben nyoma sincs az aktív szénnek. Pedig a Healthline szerint a szén a wellness és a kozmetika világában ma igazán trendi.

Érzékenyek a fogai?

Oxygen Medical - Dr. Benkő Krisztina, fogszakorvos - 2022-09-11 21:42
Egyes ételek, főleg a meleg, a hideg, az édes és a savanyú fájdalmat okozhatnak az érzékeny fogakon. Az érintés és a levegővel való érintkezés szintén kellemetlen lehet. Dr. Benkő Krisztina, fogszakorvos az okokról és megoldási lehetőségekről beszélt.

Melyik a legjobb fogkrém? Íme, a termékteszt

Tudatos Vásárlók Egyesülete - 2022-08-25 10:29
Lehet, hogy a reklámokban 10-ből 9 fogorvos „ezt” ajánlja, de érdemes megnézni, hogy a valóságban melyik milyen hatékonyan tisztítja a fogainkat. A Tudatos Vásárlók Egyesülete tesztelte a fogkrémeket, meglepő eredmény született.

Tények és tévhitek a fogakról

WEBBeteg - O.K.T. - 2022-08-25 04:03
Köztudott, hogy fogainknak szerepük van a rágásban, a mosolygásban, a beszédhangok képzésében. Lehet, hogy eddig nem tudott mindent a fogsoráról?

Milyen a jó fogkrém?

WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos - 2022-08-19 13:03
Fogkrém
A fogkrém márkák és összetevők sokasága miatt érdemes áttekinteni, hogy mire figyeljünk vásárlóként az egyes termékek dobozain.

Miért hasznos a fogköztisztítás?

WEBBeteg - Dr. Szentpáli Szilvia, fogorvos - 2022-05-12 07:33
Fog
Az esti fogmosás után sokan elégedetten dőlnek hátra a fotelban, karosszékben annak tudatában, hogy a fogaik patyolattiszták. Ha a fogköztisztítás elmaradt, akkor bizony nem végeztek alapos munkát.

A fogzománc védelme

Orvostkeresek Egészségmagazin - 2022-04-24 20:36
A fogzománc a fog felszínét képező anyag, amely a test legkeményebb és legtöbb ásványi anyagot tartalmazó anyaga. De még ez az erős védelem is meg tud bomlani, elsősorban a táplálkozási és fogápolási szokásaink miatt, aminek következményei az érzékenység, később akár szuvasodás is lehetnek. A jelenségről és a teendőkről dr. Benkő Krisztina fogszakorvos beszélt.

Fogas kérdés: hogyan mossuk?

WEBBeteg - 2022-04-15 18:11
Fogmosás
Az ép fogsor magabiztossá tesz, az alapos rágáshoz pedig elengedhetetlen: érdemes rá odafigyelni. Fontos a jó fogkefe, a helyes fogmosási technika és a rendszeres fogászati ellenőrzés.

A fogvesztés 8 kockázati tényezője

WEBBeteg - Cs. K., fordító - 2022-04-10 17:33
Egy kutatás szerint a fogvesztés elkerülése nagyrészt Önön múlik. A Journal of Periodontology című szaklapban fogászati szakértők 8 kockázati tényezőt sorolnak fel a fogágybetegség miatti fogvesztésre.

Ezzel ártanak fogaiknak a legtöbben, nap mint nap

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró - 2022-04-02 22:03
A fogvesztés az esetek 80 százalékában megelőzhető volna, csupán 10-20 százalék azok aránya, akiknél genetikai ok (is) állhat a háttérben. Mindenkire egységesen veszélyt jelentő tényező a rossz szájhigiéné, a rosszul berögzült szokások, a rendszeres fogorvosi vizit elmulasztása. Dr. Bartha Károly a Semmelweis Egyetem online előadásán hívta fel a figyelmet a leggyakoribb hiányosságokra, tévhitekre.

Hogyan mossunk fogat? A fogmosás helyes technikája

WEBBeteg - Dr. Szentpáli Szilvia, fogorvos - 2022-02-15 18:33
Fog
A fogmosás gyakran személyre szabott, és ezt is meg kell tanulnunk, akár az autóvezetést, hiszen senki sem születik ezeknek a képességeknek a birtokában.
Sokan rettegnek a fogorvostól, hiszen a rendelőkben a hangsúly a már kialakult betegségek megszüntetésén van. Dr. Dima Mária Magdolna, a Heim Pál Kórház fogászati prevenciós megbízott osztályvezető főorvosa ezzel szemben azt hirdeti, hogyan óvhatjuk meg fogaink egészségét.

Fogszuvasodás - Miért alakul ki? Hogyan előzhető meg?

WEBBeteg - Dr. Lengyel Csongor, fül-orr-gégész - 2021-12-18 11:33
Fogszuvasodás
A teljesen megtisztított fogon már 20 perc múlva megindul a plakk-képződés, amely hamarosan a fogzománcot roncsoló, és hosszabb távon fogszuvasodáshoz vezető savas kémhatást idéz elő.

Mi van a fogkefén?

WEBBeteg - Cs. K., fordító - 2021-11-21 22:03
Az angol University of Manchester kutatói megállapították, hogy egy fedetlen fogkefe, több mint 100 millió baktériumtól nyüzsög, melyek között a súlyos hasmenést okozó E. coli és a bőrfertőzést okozó staphylococcus is megtalálható.
A cukros édességek, a fagylaltok, az éjszakai édes tea, a kakaó – mind hozzájárulnak a gyermekek korai fogszuvasodásának kialakulásához, amely kis odafigyeléssel és a megfelelő szájápolási szokások kialakításával megelőzhető lenne.
Egyre gyakoribb probléma a fogérzékenység. Ezt kiválthatja a helytelen fogmosás, az egészségtelen étrend vagy akár a genetikai hajlam. Viszont kezelhető ez a nagyon fájdalmas panasz. Hogyan? Mit érdemes elkerülni, ha érzékenyek a fogaink és az ínyünk? Melyik típusú fogkefe jelenti a legjobb megoldást ebben az esetben? Fehéríthetjük-e az érzékeny fogakat? (x)

Étkezés után ne mossunk azonnal fogat!

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2020-09-12 17:05
Étkezések után várjunk kicsit a fogmosással! Különösen akkor, ha valamilyen savas élelmiszert, például citrusfélét fogyasztottunk.

Fogkefe gyerekeknek - melyik modellt válasszuk?

Szponzorált tartalom - 2020-05-20 16:50
Gyermekünk szájüregének megfelelő higiéniája segít az egészséges és erős fogak megőrzésében. Kibújásukat követően a tejfogak naponta történő, rendszeres tisztítása védelmet nyújt a szuvasodás kialakulása és elmélyülése ellen. Hogyan ösztönözhetjük őket fogaik megóvására és mely szempontok alapján válasszunk nekik fogkefét? (x)

A szájápolás nem csak a fogakra vonatkozik

Több mint TestŐr - 2018-06-20 13:53
A szájhigiénia alatt sokan csupán a rendszeres fogápolást értik. Természetesen nagyon fontos az is, hisz sok probléma és gyulladás megelőzhető vele. De a szájban jelen lévő jó és rossz baktériumok egyensúlya is nagyon fontos, hiszen ennek az egyensúlynak a felborulásával kialakulhat a kellemetlen lehelet. Egyszerű probiotikumpótlással megoldható az egyensúly visszaállítása.

Amit nem biztos, hogy tud a fogápolásról

WEBBeteg - Cs. K., fordító - 2017-12-12 18:56
Fogmosás
Belefáradt az állandó fogmosásba? Túl elfoglalt a fogselyem használatához? Ne engedjen a kísértésnek, és ne hagyja ki ezeket a napi feladatokat! A szájhigénia a tiszta foggal kezdődik.

A leggyakoribb fogápolási tévhitek

WEBBeteg - 2016-07-17 10:11
Az erős dörzsölés a hatékony; a rossz fogak örökletesek; minden étkezés után fogat kell mosni. Az ilyen és ezekhez hasonló tévhitek sokáig megragadnak a köztudatban és súlyos károkat okozhatnak.

Cukorbetegség és szájhigiénia

WEBBeteg - Cs. K., fordító - 2015-11-23 05:21
A cukorbetegség fokozza a fogászati problémák kockázatát, nehezíti a szájban lévő baktériumok elleni küzdelmet. A magas vércukorszint ösztönzi a baktériumok szaporodását, és hozzájárul a fogíny betegségek kialakulásához, melyet leginkább a gyulladt, vérző vagy duzzadt fogíny, és az attól eltávolodó, laza fogak, valamint a krónikus rossz lehelet jellemez.

Szájzuhany

WEBBeteg - Nagy Attila, fordító - 2015-07-12 17:11
Manapság nagy az érdeklődés a szájzuhany alkalmazása iránt. Több tanulmány is alátámasztotta a feltevést, miszerint a szájzuhany rendszeres használata jótékony hatással van az egészségre.