Panorámaröntgen

A képek szerzői jogi védelem alatt állnak, felhasználásuk törvénysértő.

Mikor van szükség a panorámaröntgenre?

A gyerekek teljes fogsorát összesen 20 tejfog alkotja. A felnőttek teljes fogsorában 32 fog van, 16 az alsó és 16 a felső fogsorban. A fogakról készült panoráma-röntgenképen valamennyi fog jól látható gyökereikkel és koronájukkal együtt.

A középvonaltól kiindulva jobbra és balra is metszőfogakat találunk, mind az alsó, mind a felső fogsorban 4-4 metszőfog van. Ezek mellett vannak a szemfogak, jobbra-balra és lent-fent 1-1. A teljes fogsorban tizenkét kisőrlő és nyolc nagyőrlő található, utóbbiak közül négy a bölcsességfog, mely nem mindenkinél fejlődik ki, illetve tör át teljesen a fogínyen.

A teljes fogazat panorámafelvételét leggyakrabban szájsebészeti beavatkozások, fogszabályozás vagy fogbeültetés (implantáció) előtt készítik el. Több fogat egyszerre érintő gyulladásos folyamatok vagy  az állkapcsot, fogsort ért traumák és rendellenes helyzetű bölcsességfogak esetén is szükség van a panorámafelvételre a megfelelő diagnosztizáláshoz és kezeléshez. Segítségével egyetlen felvételen az összes fog, valamint az felső állcsont és az állkapocs kóros elváltozásai is megmutatkoznak.

Ma már ennél részletesebb, pontosabb vizsgálati lehetőség is létezik: a CT egy speciális formája (cone-beam CT), ami egy alacsony sugárdózissal járó, 3-dimenziós képalkotást jelent.

Címkék: Fogak téma