Fogfehérítés aktív szénnel? Hát az meg mi?

szerző: Szegő Miklós, fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos megjelent: 2022.11.03.

Nagyjából ezt kérdezheti minden olvasónk, aki egy olyan fogkrémet használ, amelyben nyoma sincs az aktív szénnek. Pedig a Healthline szerint a szén a wellness és a kozmetika világában ma igazán trendi.

A kereskedelmi arcmaszkok és bőrradírok divatos összetevőjévé vált, és néhányan a fogfehérítésre is használják. Mielőtt behódolnánk a divatnak, nézzük csak meg egy kicsit közelebbről.

Az aktív szénnek – a szépségápolási termékekben és a fogkrémekben használt típusa – egy finom szemcsés por, amely fából, kókuszdióhéjból és más természetes anyagokból készül, amelyek extrém hő hatására oxidálódnak.

Manapság egyre több aktív szénnel reklámozott fogkrém kapható az interneten és a legtöbb drogériában. Az tény, hogy nagyon nedvszívó, és orvosilag is használják a méreganyagok felszívására és eltávolítására.

De működik-e a fogfehérítésnél?

Egyelőre további kutatásokra van szükség a szén alapú fogkrém hosszú távú hatásait illetően. Sok fogorvos is azt tanácsolja a pácienseinek, hogy a nem bizonyított állítások és biztonsági aggályok miatt legyenek óvatosak, mielőtt szén alapú fogkrémet használnának.

Eddig annyit tudunk, hogy az aktív szén alapú fogkrém túlságosan koptató hatású a mindennapi használat során. Ha bárki olyan anyagot használ, amely túlságosan dörzsöli a fogakat, az erőteljesen koptathatja, elhasználhatja a fogzománcot. Emiatt ráadásul (a fehérítés helyett) a fogak sárgábbnak tűnhetnek, mivel a dentin, egy elmeszesedett sárga szövet láthatóvá válik. A szén a fogakat is érzékenyebbé teheti.

A legtöbb szén alapú fogkrém nem tartalmaz fluoridot. Pedig mint ismert, a fluor segít megőrizni a fogzománc erősségét, amely megvédi fogakat a szuvasodástól. Már találtak bizonyítékokat arra vonatkozóan, hogy a széntartalmú fogkrém és a fokozott fogszuvasodás között létezik összefüggés.

Az ilyen fogkrém elszíneződést is okozhat egyes fogakon. Az aktív szén részecskék felhalmozódhatnak az idősebb fogak repedéseiben.

Az aktív szénnek a fogpótlásokra gyakorolt ​​hatása sem ismert. Egyelőre nem ismert, hogy az aktív szén milyen hatással van a hidak, koronák és fehér tömések készítéséhez használt anyagokra. Szénrészecskék rakódhatnak fel közöttük, fekete vagy szürke körvonalat hagyva.

Egyáltalán: fehérít-e az aktív szén alapú fogkrém?

Tény, hogy a fogkrémben lévő aktív szén segíthet eltávolítani a felületi foltokat a fogakról. Az aktív szén enyhén koptató hatású, és bizonyos mértékig képes felszívni azokat a foltokat. Arra azonban (egyelőre) nincs bizonyíték, hogy bármilyen hatással lenne a fogzománc alatti foltokra, vagy hogy természetes fehérítő hatása lenne.

A fogak fehérítéséhez a terméknek meg kell dolgoznia a felületen lévő foltokat, valamint a belső foltokat is, amelyek a zománc alatt találhatók. A belső foltokat olyan dolgok okozzák, mint bizonyos gyógyszerek, túlzott fluorid expozíció vagy mögöttes egészségügyi állapotok

Bár az aktív szénnek vannak bizonyított előnyei (péládul csökkentheti a rossz lehelletet), nincs elegendő tudományos bizonyíték arra, hogy a fogfehérítést is az előnyei közé sorolnák.

Amíg ennél többet nem tudunk a szén alapú fogkrémekről, használjunk hagyományos fehérítő fogkrémeket, fehérítő csíkokat, fogorvos által felügyelt, otthoni fehérítő termékeket. Ezek általában kék kovarint és hidrogén-peroxidot tartalmaznak.

A fehérítésre létezik néhány természetes otthoni gyógymód is. Ilyen például a szódabikarbóna vagy az almaecet használata, de ezeket előbb beszélje meg fogorvosával.

Szerző: WEBBeteg - Szegő Miklós fordító; Lektorálta: Dr. Árki Ildikó háziorvos
Forrás: Charcoal Toothpaste for Teeth Whitening: The Pros and Cons (Healthline)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Emésztési problémák Emésztési problémák

Mi okozhat székrekedést, és mi hasmenést? Mikor mi segíthet? (x)

Vérszegénység Vérszegénység

Mit takar az elnevezés? Mi okozhatja ezt az állapotot? Mik a tünetei?

Milyen a jó fogkrém?

A fogkrém márkák és összetevők sokasága miatt érdemes áttekinteni, hogy mire figyeljünk vásárlóként az egyes termékek dobozain.

A fluorid szerepe a fogak egészségében

A fluorid egy nyomelem, az emberi szervezet egyik fontos építőköve. Jelentős szerepe van a csontképződésben és a növekedésben.

Fogkrém-allergia - Ezek lehetnek a tünetek

A fogkrémekben található fluorid allergén tulajdonságain kívül a fogkrém ízét biztosító egyéb összetevők is gyakran okozhatnak allergiás...

Hogyan mossunk fogat? A fogmosás helyes technikája

A fogmosás gyakran személyre szabott, és ezt is meg kell tanulnunk, akár az autóvezetést, hiszen senki sem születik ezeknek a képességeknek a...

Fogínygyulladás: okok és kezelés

A leggyakoribb fogászati panaszok közé sorolható a fogíny gyulladása (gingivitis), amelyet élete során szinte mindenki megtapasztal. A kellemetlen...

Miért hasznos a fogköztisztítás?

Az esti fogmosás után sokan elégedetten dőlnek hátra a fotelban, karosszékben annak tudatában, hogy a fogaik patyolattiszták. Ha a fogköztisztítás...

Fogszuvasodás - Miért alakul ki? Hogyan előzhető meg?

A teljesen megtisztított fogon már 20 perc múlva megindul a plakk-képződés, amely hamarosan a fogzománcot roncsoló, és hosszabb távon...

Fogas kérdés: hogyan mossuk?

Az ép fogsor magabiztossá tesz, az alapos rágáshoz pedig elengedhetetlen: érdemes rá odafigyelni. Fontos a jó fogkefe, a helyes fogmosási technika és...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.