A nyelv betegségei

Dr. Horváth Viktória
szerző: Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos - WEBBeteg
megjelent: 2022.12.12.

Az egészséges nyelv fényes, rózsaszín színű, kicsit dorozmás ízérzékelőkkel a felületén, vékony lepedékréteg található rajta.

Ha sima a felszíne

Általában ha ezek az apró kis ízérzékelő dudorok eltűnnek és a nyelv felülete furcsán simává válik, akkor előfordulhat, hogy ez egy autoimmun betegség (pl. cöliákia, Sjögren-szindróma) következménye, vagy gombás fertőzés. Fájdalmassá válhat, így érdemes felkeresni ezzel a problémával a fogorvosunkat, hogy kiderítse, mi is okozott elváltozást a nyelvünkön.

Száraz nyelv

Szintén okozhatja a Sjögren-szindróma, vagy a rendszeres gyógyszereink között történő változás, pl. új antidepresszánsok szedése, vízhajtók, antihisztaminok szedése. Alapvetően fontos lenne a megfelelő folyadékbevitel, ebben az esetben pedig különösen oda kell erre figyelni. A szárazságot okozó ártalmakat (mint pl. dohányzás, alkoholfogyasztás, koffeinfogyasztás) pedig ki kell iktatni a mindennapjainkból.

Sápadt nyelv

Legtöbbször elégtelen folyadékbevitel, dehidratáció vagy vérszegénység miatt jön létre.

Málnanyelv

Általában gyerekeknél, magas lázzal és torokfájással járó málnanyelv skarlát fertőzésre utal. Ez orvosi beavatkozás és gyógyszeres kezelés hiányában súlyos következménnyel járhat, úgyhogy ajánlott ebben az esetben mielőbb felkeresni a területileg illetékes gyermekorvost.

Tumoros megbetegedésre utaló jelek

Nem gyógyuló fekélyes elváltozás, a szájüregben bárhol előfordulhat, nyakinyirokcsomó-duzzanat jellemzi, nyaki dudor, nyelési fájdalom, vérzés stb. Az éves fogorvosi szűrővizsgálat egyben egy rákszűrés is, tehát érdemes ezen részt venni, akkor is, ha nincs semmi panaszunk.

Ez is érdekelheti A szájüregi daganatok korai tünetei

Térképnyelv

Relatíve gyakori az előfordulása. Piros foltos szürke szegélyes, mintázatos a nyelv felszíne. A mintázat színe és formája változhat, akár egyik napról a másikra. Aggódni emiatt nem szükséges, viszont érdemes fogorvosnak megmutatni, ha elváltozást vélünk felfedezni a szájüregben/nyelven. Panaszt okozhat csípős, forró ételek fogyasztásakor, és nagyon mentolos fogkrémek használata során.

Bővebben Hogy néz ki a térképnyelv és mivel enyhíthetők a panaszok?

Fehér lerakódás, szájpenész

Vastag, fehér lerakódás, nehezen, de letörölhető vagy nyelvkaparóval eltávolítható. Tartós antibiotikumkezelés következtében a szájüregben található gombák képesek nagymértékben elszaporodni. Ezek a gombák természetes módon a szájüregi flóra részei és bizonyos mennyiségig normális a jelenlétük. Ha nem vagyunk jódérzékenyek, Betadint kell cseppenteni vízbe (20 csepp fél dl vízbe), és azzal öblögetni naponta többször, illetve fogkefével érdemes áttisztítani alaposan a nyelv felületét. Ebben az esetben is (mint alapból mindig) törekedni kell a megfelelő szájhigiéné fenntartására. Ha jódérzékenyek vagyunk, akkor a fogorvosunk tud felírni receptköteles gombaellenes szopogató tablettát.

Bővebben

Afta

Afta a szájüregben bárhol kialakulhat. Ez egy kisebb, de olykor nagyobb (Sutton-afta) hámhiányos fájdalmas fekély. Ismeretlen a kialakulásának oka, kezelés nélkül 7-10 nap alatt elmúlik. Anaftinnal vagy más ecsetelővel lehet enyhíteni a panaszokat.

Ez is érdekelheti Az afta mint tünet - Mikor utalhat betegségre?

Duzzanat

Ha hirtelen fordul elő a nyelv hatalmas növekedése, valószínűleg valami allergiás reakció lépett a szervezetünkben fel, így haladéktalanul fel kell keresni egy sürgősségi osztályt.

Fontos! Ön tudja, mit tegyen anafilaxiás sokk esetén?

Szőrős nyelv

Ezek nem olyan szőrszálak, mint az ember hajszálai. A nyelvet borító ízlelő bimbók szálcsaszerű megnyúlása, amelyet dohányzás vagy Corsodyl használata feketére színez. Ezek az ízlelőbimbók folyamatosan kopnak, végük leválik szilárd táplálék bevitele során. Ha valaki inkább pépesen táplálkozik és a nyelv természetes dörzsölése nem jön létre, akkor alakul ki ez az állapot. Kezelésére használhatunk nyelvkaparót, és alapvetően, ha változtatunk a táplálkozási szokásainkon, akkor el fog ez az állapot múlni.

Leukoplakia

Fehér foltként jelenik meg a szájüreg bármely részén. A nyálkahártya leszarusodásának következményes megjelenése. A leukoplakia gyűjtőfogalom, amely a fehér foltokat írja le. Általában fájdalommentes. A test különböző más területein (pl. nemi szervek) is megjelenhet.

Hairy leukoplakia (hajas sejtes leukoplakia): A fehér lézió bolyhos megjelenése. Extrémen legyengült immunrendszerű betegben jöhet létre, így megjelenésekor mindig gondolni kell a HIV-fertőzés gyanújára is. Valószínűleg valami krónikus irritáció következtében alakul ki. Pontos diagnózis felállításához biopsziavétel javasolt, hogy kizárjuk a különböző rosszindulatú elfajulásokat.

Ha bármilyen elváltozást veszünk észre testünkön, szájüregünkben, haladéktalanul keressünk fel egy orvosi szakrendelést!

Az összes nemibetegség, a cukorbetegség, leukémia, emészőrendszeri- és autoimmun betegség (a teljesség igénye nélkül) a szájüregben ad tünetet! Sokszor a fogorvosunk veszi észre először, hogy lehet valami szisztémás megbetegedésünk. Ne álljon neki otthon senki leírások alapján diagnosztizálni, hiszen mi, fogorvosok és általános orvosok azért vagyunk, hogy segítsünk! Egy időben diagnosztizált betegség kezelése sikeresebb lehet!

Dr. Horváth Viktória fogorvosForrás: WEBBeteg
Szerző: Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos - Vitadent Centrum, Pécs

Megjelent: 2022.12.12 11:33
Címkék: Nyelv
Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Itt a tavaszi allergiaszezon Itt a tavaszi allergiaszezon

Fékezzük meg a tüneteket! Mivel enyhíthetjük a panaszokat?

Hüvelyi mikrobiom Hüvelyi mikrobiom

Milyen hatással lehet az antibiotikum a hüvely állapotára? Mi az a mikrobiom?

Minek a tünete lehet a lepedékes nyelv?

A nyelv felszínén jelentkező fehér színű, letörölhető elváltozás minden esetben valamilyen egészségügyi problémára utal. Egyes esetekben kisebb...

Hogy néz ki a térképnyelv és mivel enyhíthetők a panaszok?

A térképnyelv (lingua geographica) a nyelv felületének jóindulatú, gyulladásos elváltozása. Sima, piros foltok alakulhatnak ki, amelyeket fehér...

Mit tud elmondani nyelvünk az egészségünkről?

Az egészséges nyelv rózsaszín, és a felületén kis csomók (papillák) látszanak. Bármilyen eltérés ettől az állapottól, a konkrét...

Az ízérzékelés zavarai

Hogyan érezzük az ízeket? Megváltozott az ízérzésünk? Ég a nyelvünk? Az utóbbi évek kutatási eredményei bizonyították, hogy a nyelv ízek...

A nyelvtisztítás fontossága

A fogmosás, a fogselyem használata és az öblögetés mellett, a rendszeres nyelvtisztításra is érdemes odafigyelni a megfelelő szájhigiénia...

Égő nyelv: Mi okozza?

Gyakran nem könnyű megállapítani, mi okoz égő érzést a nyelven. Számos ok szóba jöhet. Az érzészavar hátterében egészen egyszerű okok, de...

Mi az a térképnyelv?

A térképnyelv egy ártalmatlan, jóindulatú elváltozás. Kialakulásának gyakorlatilag az a lényege, hogy a nyelv bizonyos részein a nyelvpapillák (a...

A herpesztől a szőrös nyelvig - Szájüregi problémák

A kellemetlen lehelet, a száj sarkában éktelenkedő herpesz, s a nyelven keletkező hólyagok, senkiben sem keltenek különösebb bizalmat. Gondolatban...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.