Fertőző betegségek - Egészségmegőrzés cikkek

Fertőző betegségek - Egészségmegőrzés cikkek

Skarlát - Tünetek és kezelés

WEBBeteg - Dr. Árki Ildikó, háziorvos
2022-01-24 18:33

A skarlát (régebbi nevén vörheny) egy bakteriális fertőzés, ami a test jelentős részét beborító vörös kiütések formájában jelentkezik. A betegség cseppfertőzéssel és kontakt úton terjed. A legtöbb esetben súlyos, 2-4 napos lappangási idő után kialakuló betegséget torokfájás, valamint láz kíséri.

Honnan érkezhet a koronavírus utódja?

Magyar Tudományos Akadémia
2021-11-17 07:22

Milyen újabb kórokozók várakoznak a holnap kivágandó esőerdők mélyén vagy a trópusi állatpiacok zsúfolt zugaiban? És mit tehetünk annak elkerülésére, hogy a koronavírus után egy újabb, gyorsan terjedő jövevénnyel kössünk nem várt szorosabb ismeretséget? E kérdésekre is válaszolt Kemenesi Gábor és Földvári Gábor biológus.

A COVID-19 elleni vakcinák hatásossága idővel drámaian csökken

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró
2021-11-09 07:33

Tudományos vizsgálatok eredményei alapján azzal szembesültek a szakemberek, hogy amint a delta lett a domináns koronavírus-variáns az Egyesült Államokban, az amerikaiak számára elérhető mindhárom (a Pfizer-BioNTech, a Moderna és a Johnson & Johnson gyártotta) COVID-19 elleni vakcina vesztett védőerejéből.

Az immunhiányos betegeknek különösen fontos a harmadik oltás

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró
2021-10-28 11:03

Az oltás ellenére is kórházba kerülők többsége az immunhiányos betegek köréből kerül ki, ám a harmadik, ráerősítő dózis esetükben is jelentősen csökkenti a súlyos megbetegedés esélyét. Sőt, az Egyesült Államokban a napokban a 4. dózis lehetőségét is engedélyezték az érintett betegek számára.

COVID-19 elleni védőoltások és ellenanyagszint - Vakcinamérleg

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró, Lektorálta: Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos
2021-10-11 18:33

Hollandiai hatásvizsgálatokban a Pfizer-BioNTech, a Moderna, a Johnson & Johnson és az AstraZeneca gyógyszercégek által a koronavírus ellen gyártott védőoltások hatására a delta- és az egyéb variánsokkal szemben a szervezetben kialakuló antitestes immunválaszt, azaz vírust semlegesítő képességet (az úgynevezett neutralizációs titert) hasonlították össze a szakemberek.

Kell a harmadik oltás. De mikor?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna
2021-10-11 14:33

A harmadik emlékeztető oltás az eddigi tudományos eredmények alapján segít optimalizálni a vakcinák által nyújtott védelmet. Lássuk, melyik oltásnál mennyi idő múlva ajánlott beadatni a harmadik dózist is.