Új koronavírus: Meddig lehet életképes a különböző felületeken?

Dr. Ujj Zsófia Ágnes
szerző: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus - WEBBeteg
megjelent:

A NEJM (New England Journal of Medicine) szaklapban megjelenő tanulmány elemezte a COVID-19 vírusfertőzést okozó SARS-CoV-2 koronavírus (2019-nCoV) stabilitását, vagyis életképességét és így fertőzőképességét különböző felületeken.

Ehhez kutatók olyan aeroszol egységet (levegőben lévő vírusrészecskék) állítottak elő, melyben előre meghatározott fertőzőképességű és számú vírus volt jelen. Az adott aeroszol – levegőben szétoszlott vírus részecskék – terjedését és felületen való életképességét vizsgálták úgy, hogy egy nebulizátor – porlasztó – szimulálta a vírust hordozó egyént, aki köhögéssel vagy tüsszentéssel cseppfertőzés formájában terjeszti a vírust a környezetében.

Egy egységben hasonló mennyiségű vírus volt jelen, mint amit a cseppfertőzés során a vírusfertőzött személy légutaiból kiáramló nyál vagy váladék tartalmazhat.

Milyen következtetéseket tudtak levonni?

  • A levegőben a vírus akár három óráig is életképesnek bizonyult.
  • Műanyagon még 72 óra elteltével is életképes és fertőzésre alkalmas vírusok vannak.
  • Rozsdamentes acél vagy fém felületen szintén 72 órán túl is találtak fertőzőképes vírust, bár a vírus kópiaszáma csökkent.
  • Kartonpapíron 24 órán túl nem volt életképes vírus.
  • Réz felületen 4 óra elteltével már nem találtak fertőzésre alkalmas élő vírust.
  • Még kérdéses, hogy pontosan mennyi ideig, de a vírus a ruházaton is életképes maradhat.

A felületeken mutatott aktivitásnál figyelembe vettek két nem elhanyagolható tényezőt, a hőmérsékletet és a relatív páratartalmat is.

A hőmérsékletet nézve 4 °C-on 28 napig, de 4-20 °C között is 5-28 nap közötti ideig életképes a vírus. Ahogy emelkedett a hőmérséklet, ugyan csökkent a vírus életképessége, de a tanulmány eredményei alapján a vírus szobahőmérsékleten (20-23 °C között) napokig életképesnek bizonyult, 40 °C-on lényegesen csökkent az aktív vírusok száma. Legelőször már a Kínában kialakult járvány idején tudták izolálni egyébként a vírusfertőzöttek fürdőszobai használati tárgyain napokig a vírust. A relatív páratartalmat tekintve a vírus széles határon belül (20-60%) életképes. A hőmérséklet talán fontosabb szerepet tölt be a vírus inaktiválódásában, de erre nem adott eddig egyértelmű választ a vizsgálat. Emellett a két tényezőnek együttesen is lehet a vírus fertőzőképességét befolyásoló hatása, pl. magasabb hőfok és alacsonyabb relatív páratartalom vezet a leghamarabbi inaktiválódáshoz.

De miért is fontos ez?

Szobahőmérsékleten, beltérben, akár kórházban a vírus napokig életképes lehet egyes felületeken.

A különböző felületeken lévő életképes vírusok természetesen fokozhatják a fertőzés veszélyét, gyorsítják a terjedési sebességét. Elsősorban akkor, ha a higiéniás szabályok nincsenek betartva. Az alapos kézmosás ezért is lehet életmentő. Gondoljunk csak bele, vásárlás, közösségi terek vagy közös járművek, tárgyak használatát követően, még kézmosás előtt a szánkhoz érve, a szemünket megdörzsölve, még tünetmentes hordozó kontakt személy nélkül is elkaphatjuk a fertőzést! Otthonunkban, munkahelyünkön az együtt használt felületek (pl. kilincs, korlát, villanykapcsoló!) rendszeres fertőtlenítése csökkentheti az átvitelt.

A ruházaton életképes vírus jelenlétének figyelembe vétele is fontos lehet a mindennapokban, különösen azok esetében, akik egészségügyi intézményben dolgoznak vagy jártak, akik közösségbe mennek, vagy nem tudják megoldani az otthoni munkavégzést.

Az azonban nem egyértelmű pontosan, hogy milyen és mekkora jelentősége van a felületek révén túlélő vírusátvitelnek.

Tovább COVID-19 - Ajánlások és tájékoztatók az Egészségügyért Felelős Államtitkárságtól

Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológusForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
Felhasznált irodalom: Aerosol and Surface Stability of SARS-CoV-2 as Compared with SARS-CoV-1 (nejm), Effects of air temperature and relative humidity on coronavirus survival on surfaces (europepmc)

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Tóth Sára Rebeka, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Hangonyi Csilla, tüdőgyógyász, allergológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.