A COVID-19-betegek kezelésében előnyösnek mutatkozik a dexametazon használata

Szerző: WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró, Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

A koronavírushoz kapcsolódva több témában számtalan tudományos vizsgálat indult a közelmúltban - ezek közül mutatunk be most egyet röviden.

A dexametazon nevű szteroiddal végzett brit, sok beteget érintő, randomizált klinikai vizsgálat eredményei megerősítik mindazokat az előző hónapban nyilvánosságra hozott korai megfigyeléseket, melyek arra utaltak, hogy használata előnyös a súlyos és közepesen súlyos állapotú COVID-19-betegeknél.

Ez a szteroid hatásos mind az előrehaladott, mind a közepesen súlyos állapotban lévő COVID-19-betegeknél, hozta nyilvánosságra (július 17-én) a New England Journal of Medicine. Összességében kétezernél több (2104) pácienst válogattak be randomizáltan – ők dexametazont kaptak –, további 4321 beteg pedig a különben szokásos kezelést. Négy héttel később a dexametazon 36%-kal csökkentette a halálozás kockázatát azok körében, akiket a vizsgálatba kerülés idején géppel kellett lélegeztetni, és 18%-kal azoknál, akik mechanikus lélegeztetés nélkül kapták az oxigént.

A túlélést a gyógyszer nem javította olyanok körében, akiknek sem oxigénre, sem gépi lélegeztetésre nem volt szükségük – ennek kapcsán dr. H. Clifford Lane és dr. Anthony Fauci, az amerikai Nemzeti Allergia és Fertőző Betegségek Intézetének (National Institute of Allergy and Infectious Diseases, NIAID) vezetője írta le, hogy ezek az eredmények azt is megmutatják, hogy milyen elengedhetetlenül fontosak a nagy betegszámú, jól megtervezett, randomizált kontroll vizsgálatok. A pandémia alatt is, amikor pedig igen csábító lehet „esélyt adni mindenféle terápiának”. De mégis, „szükséges, hogy kevesebb legyen a kisebb léptékű, vagy nem meggyőző, hatástalan próba, és legyen több az olyanból, mint amilyen a dexametazon vizsgálat”.

Mindig fontos megjegyezni, hogy a szteroid adásának fertőzésben lehet káros hatása is - teszi hozzá Dr. Ujj Zsófia Ágnes, a WEBBeteg.hu szakértője.

WEBBeteg.hu logóWEBBeteg
Fordította: Fazekas Erzsébet, újságíró; Forrás: Dexamethasone in Hospitalized Patients with Covid-19 - Preliminary Report (nejm.org), Research in the Context of a Pandemic (nejm.org)
Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes belgyógyász, hematológus

COVID-19 - kutatások

A koronavírushoz kapcsolódva több témában számtalan tudományos vizsgálat indult a közelmúltban – ezek közül néhánynak a rövid kivonatát gyűjtöttük össze. Az összefoglalókból képet kaphatunk a világ kutatóinak erőfeszítéseiről, amivel közösen és külön-külön is meg akarják találni a vírus okozta megbetegedés, a COVID-19 megfelelő terápiáját, illetve a megfertőződés megelőzésére a hatékony vakcinát.

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Influenza Influenza

Erősebb lehet az idei szezon. Érkeznek a térítésmentes vakcinák.

Terhesség Terhesség

Így tartsd magad formában a várandósság alatt! (x)

COVID-19: ismét sok az elhunyt a...

Elhunyt 16 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 30 275 főre emelkedett. 774 új fertőzöttet azonosítottak, ezzel tovább...

Mire képes az erős immunrendszer a...

Milyen hatással van a SARS-CoV-2 az immunrendszerre, legalábbis mit tudunk ezen a ponton? Mire lehet képes egy optimálisan működő immunrendszer e vírus...

Poszt-COVID stressz zavar és...

A járvány egyik fontos, és mind egészségügyi, mind anyagi és a mentális jóllét szempontjából legmegterhelőbb maradványtünete a poszt-COVID...

Mit jeleznek az ellenanyagszintek...

Több megkeresés is érkezett szerkesztőségünkbe olyan személyektől a koronavírus oltás kapcsán, akik 3-4 hete már megkapták a második dózis...

Mit mutat a koronavírus teszt az...

Ön is a közé a többmillió magyar közé tartozik, aki már megkapott legalább egy dózis COVID-19 elleni védőoltást? Érdekli, hogy kialakult-e...

A COVID-19 szívet érintő...

A COVID-19 megbetegedést okozó SARS-CoV-2 nevű koronavírus elsősorban a légutakat, légzőszervet támadja meg, de nem ritka egyéb szervek...

Hogyan készüljünk fel a COVID-19...

Íme pár tanács, és válasz néhány gyakran feltett kérdésre azt illetően, hogy hogyan kellene felkészülni a COVID-19 elleni védőoltás beadására.

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.