• A COVID-19-betegek kezelésében előnyösnek mutatkozik a dexametazon használata

    Szerző: WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró, Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

    A koronavírushoz kapcsolódva több témában számtalan tudományos vizsgálat indult a közelmúltban - ezek közül mutatunk be most egyet röviden.

    A dexametazon nevű szteroiddal végzett brit, sok beteget érintő, randomizált klinikai vizsgálat eredményei megerősítik mindazokat az előző hónapban nyilvánosságra hozott korai megfigyeléseket, melyek arra utaltak, hogy használata előnyös a súlyos és közepesen súlyos állapotú COVID-19-betegeknél.

    Hirdetés

    Ez a szteroid hatásos mind az előrehaladott, mind a közepesen súlyos állapotban lévő COVID-19-betegeknél, hozta nyilvánosságra (július 17-én) a New England Journal of Medicine. Összességében kétezernél több (2104) pácienst válogattak be randomizáltan – ők dexametazont kaptak –, további 4321 beteg pedig a különben szokásos kezelést. Négy héttel később a dexametazon 36%-kal csökkentette a halálozás kockázatát azok körében, akiket a vizsgálatba kerülés idején géppel kellett lélegeztetni, és 18%-kal azoknál, akik mechanikus lélegeztetés nélkül kapták az oxigént.

    A túlélést a gyógyszer nem javította olyanok körében, akiknek sem oxigénre, sem gépi lélegeztetésre nem volt szükségük – ennek kapcsán dr. H. Clifford Lane és dr. Anthony Fauci, az amerikai Nemzeti Allergia és Fertőző Betegségek Intézetének (National Institute of Allergy and Infectious Diseases, NIAID) vezetője írta le, hogy ezek az eredmények azt is megmutatják, hogy milyen elengedhetetlenül fontosak a nagy betegszámú, jól megtervezett, randomizált kontroll vizsgálatok. A pandémia alatt is, amikor pedig igen csábító lehet „esélyt adni mindenféle terápiának”. De mégis, „szükséges, hogy kevesebb legyen a kisebb léptékű, vagy nem meggyőző, hatástalan próba, és legyen több az olyanból, mint amilyen a dexametazon vizsgálat”.

    Mindig fontos megjegyezni, hogy a szteroid adásának fertőzésben lehet káros hatása is - teszi hozzá Dr. Ujj Zsófia Ágnes, a WEBBeteg.hu szakértője.

    WEBBeteg
    Fordította: Fazekas Erzsébet, újságíróForrás: Dexamethasone in Hospitalized Patients with Covid-19 - Preliminary Report (nejm.org), Research in the Context of a Pandemic (nejm.org)
    Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes belgyógyász, hematológus

    COVID-19 - kutatások

    A koronavírushoz kapcsolódva több témában számtalan tudományos vizsgálat indult a közelmúltban – ezek közül néhánynak a rövid kivonatát gyűjtöttük össze. Az összefoglalókból képet kaphatunk a világ kutatóinak erőfeszítéseiről, amivel közösen és külön-külön is meg akarják találni a vírus okozta megbetegedés, a COVID-19 megfelelő terápiáját, illetve a megfertőződés megelőzésére a hatékony vakcinát.

    Módosítva: 2020.07.23 17:05, Megjelenés: 2020.07.23 17:05
   • Cikkajánló

    Gyerekek és a megfázás

    Gyerekek és a megfázás

    WEBBeteg

    Hogyan előzhető meg a nátha kialakulása gyerekeknél? Mi is a megfázás?

    A fogköztisztítás

    A fogköztisztítás

    B. M., szakfordító

    Egy normál fogkefével nehezen érhetők el a fogak közötti hézagok.

    A szigorúan betartott szociális távolságtartás a SARS-CoV-2-fertőzés jóval alacsonyabb kockázatával függ össze

    A kutatók szerint hasonló vizsgálatok felhasználhatók lehetnek a járványkitörések helyi trendjeinek előrejelzésére.

    Koronavírus - 710 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt kilenc krónikus beteg

    710 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 15170 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

    A COVID-19 kivédése mellett mást is tudnia kell a jó vakcinának

    A legjobb védőoltásoktól nemcsak azt várják el az orvosok, közegészségügyi szakemberek, hogy megelőzzék egy-egy adott betegség kialakulását, hanem azt is, hogy képesek legyenek meggátolni, hogy a beoltott személyről a betegséget előidéző kórokozó másik személyre kerüljön át. Miért is nem erre fókuszál jobban a szakma? - kérdezi tehát a fertőző betegségek és a vakcinológia két szakorvosa a NYTimes véleményrovatában megjelent cikkében.

    Megváltoznak a COVID-19-es betegek izolációjára vonatkozó előírások az USA-ban

    Az amerikai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (Centers for Disease Control and Prevention) tájékoztatása szerint az USA-ban megváltoztak az előírások.

    Szívbetegség húzódhat meg a titokzatos vérképzőszervi jelenség mögött a COVID-19-pácienseknél

    A súlyos COVID-19 elsősorban és alapvetően a tüdőket érinti, de ismert jelenség az ilyen betegeknél, hogy ilyenkor egy bizonyos fehérjének, a troponinnak a szintje magas - ez a fehérje a szív sérülésekor kerül a véráramba.

    A nyári hőség mégsem állította meg a koronavírus terjedését - Miért?

    Tavasszal általános volt a várakozás, hogy majd a meleg lassítja a vírus terjedését, a júliusi hőhullám idején azonban mégis ellenkező irányba fordult a folyamat. A tudósok arra keresik a választ, hogy miért.

    Hogyan lehet megkülönböztetni az allergia és a COVID-19 megbetegedés tüneteit?

    A tavasz és a jó idő kezdetével javában tart az allergiaszezon. A COVID-19 világjárvány idején a koronavírus okozta tünetek összetéveszthetők az allergia bizonyos tüneteivel, mivel hasonlóak azokhoz. Az elkülönítés rendkívül nehéz, a téves következtetés levonása egészségkárosodást, mások megfertőzését is jelentheti sajnos.

    Panaszok, amelyekkel a járvány idején se halogassuk az orvoshoz fordulást!

    A koronavírus világjárvány kitörésével nagyon nehéz helyzetbe került mindenki. A betegek és az egészségügyi ellátó rendszer is. Az előttünk álló nemzetek példáját szem előtt tartva az orvos-beteg kapcsolatokat már közel egy hónapja a minimálisra kellett csökkenteni. Ez rengetek nehézséget, félreértést, akár ellátatlan esetet jelenthet, ugyanakkor a kontaktusok számának csökkenésével mind a beteg, mind az egészségügyben dolgozók megfertőződésének veszélyét csökkenteni kell.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.