• Koronavírus gyorstesztek - Érdemes?

    Szerző: WEBBeteg.hu

    A koronavírus kimutatására kétféle típusú teszt létezik. A hivatalosan is diagnosztizált eseteket kimutató PCR teszt mellett egyre több helyen érhetőek el térítés ellenében, önként választhatóan a különböző gyorstesztek. Mire alkalmasak ezek a tesztek és mire nem?

    Az úgynevezett PCR típusú tesztek a felső légutak nyálkahártyájából vett mintából magát a vírust, a vírus RNS-ét mutatják ki. Ezen az eljáráson alapulnak a hivatalosan diagnosztizált esetek, mivel ez a módszer számít a megbízhatóbb eljárásnak (bár mintavételtől függően 20-30 százalékban ez is adhat álnegatív eredményt). A tesztek eredményének feldolgozása akkreditált laboratóriumokban zajlik az ország több pontján, számos fővárosi intézményben és a nagyobb vidéki városokban.

    A vírus ezzel a módszerrel a tünetek jelentkezése előtt 1-2 nappal mutatható ki legkorábban. Ez azért fontos, mert a negatív eredmény ellenére nem kizárt, hogy a vírus lappangási ideje miatt még nemcsak panaszokat nem okoz, hanem a labor számára is "láthatatlan". Annak kimondásához, hogy valaki biztosan nem fertőzött, a teszt későbbi időpontban történő megismétlése szükséges. (Sőt, az megismételt tesztet követően is fontos az óvintézkedések betartása, mert az eredmény természetesen csak pillanatnyi állapotot tükröz. Az is lehetséges, hogy valaki a tesztek elvégzése után fertőződik meg.)

    Míg a PCR típusú tesztet csak hatósági kérésre lehet lefolytatni, a másik típusú gyorsteszt számos intézményben elérhető, több változatban: a háziorvos is kérheti, illetve magánúton is megrendelhető, jellemzően 15-30 ezer forint körüli áron. A vérmintából dolgozó gyorsteszt azonban teljesen más elven működik, így alapvetően máshogy kell értelmezni annak eredményeit is.

    Hirdetés

    Nem alkalmas a korai felismerésre...

    A vérmintából dolgozó teszt nem magát a vírust, hanem a fertőzés hatására a szervezet által termelt antitesteket mutatja ki. Az antitestek megjelenése azonban több időt vesz igénybe, így csak a tünetek jelentkezését követő néhány nap múlva válik kimutathatóvá - közvetve - a vírus. A korai ellenanyag, az IgM a fertőzés után 5-9 nappal, a késői ellenanyag, az IgG pedig a fertőzés után 12-14 nappal válik kimutathatóvá. Az antitestek jelenléte a fertőzéstől számított 14-28 nap között a legvalószínűbb, ebben az időszakban a leginkább megbízható a teszt.

    Amennyiben a teszt eredménye negatív, az egyaránt jelentheti azt, hogy

    • nincs és nem is volt jelen a vírus a szervezetünkben,
    • vagy azt is, hogy jelen van a vírus, csak az ellenanyag nem mutatható még ki.

    A koronavírusos esetek döntő többsége tüneteket okoz (bár sokaknál a tünetek valóban csak enyhék vagy középsúlyosak). Ezért jellemzően nem a teszttől várhatjuk, hogy fényt derít a fertőzés tényére, hanem napokkal hamarabb tapasztalhatnánk a koronavírusra jellemző tüneteket, mint ahogy a teszt képes lenne kimutatni azt.

    Sőt, az ellenanyagok (IgM és IgG) termelését nem csupán az új típusú koronavírus esetén kezdi meg a szervezet, hanem pl. a koronavírus korábbi közönséges törzsei vagy néhány más vírusfertőzés esetén is lehet pozitív az eredmény. Amennyiben tehát ez a típusú teszt fertőzésre utaló eredményt ad, az egyaránt lehet a COVID-19 fertőzés eredménye vagy némely más vírusfertőzés eredménye is.

    ...sem a gyógyulás megállapítására

    A vírus ellen termelt antitestek jóval tovább kimutathatóak a szervezetben, mint ahogy maga a vírus jelen van. Amennyiben a vérmintán alapuló teszt pozitív eredményt mutat, az jelentheti azt is, hogy

    • még tart a fertőzés és a beteg fertőzőképes,
    • illetve azt is, hogy a beteg már meggyógyult, és az antitest egy már lezajlott fertőzésre utal.

    Ennek egyértelmű eldöntésére nincs lehetőség a fenti módon, csak a tünetek alapján és PCR típusú tesztek (több alkalommal történő) elvégzésével lehetséges.

    A tesztek megbízhatósága

    Egyik virológiai teszt sem 100 százalékos megbízhatóságú, ami azt jelenti, hogy időnként tévesen ad akár negatív, akár pozitív eredményt - számolt be Dr. Spányik András, a Doktor24 Egészségközpont orvosigazgatója. Míg azonban a PCR tesztek megbízhatósága magas, a vérmintán alapuló gyorsteszté az eddigi adatok alapján alacsonyabb. A téves eredmény esélyét a tesztek megismétlésével lehet érdemben csökkenteni.

    Tünetmentes esetekben

    A negatív eredmény - ahogy fent láthattuk - egyáltalán nem jelent garanciát arra, hogy nem vagyunk fertőzöttek, így a teszt eredményétől függetlenül szigorúan be kell tartani minden óvintézkedést, és potenciális fertőzöttként kerülni kell a társas érintkezést a lehető legnagyobb mértékben.

    A valóban tünetmentes esetekben ugyanakkor ez a teszttípus is lehet hasznos, egyfajta "előszűrésként". Bár nem alkalmas a COVID-fertőzés tényének megállapítására, a pozitív eredmény utalhat arra, hogy érdemes biztonsági megfontolásokból továbblépnünk. A továbblépés az önkéntes házi karantént és a további, immár megbízhatóbb teszt elvégzését jelentheti.

    Pozitív eredmény esetén ugyanis van rá esély, hogy valóban koronavírus-fertőzöttek voltunk vagy vagyunk, így akaratunkon kívül a környezetünkben élőknek is átadhattuk már a vírust. Ebben az esetben indokolttá válhat mind önmagunknál, mind a kontakt személyeknél a pontosabb kivizsgálás. Ebből a megfontolásból végzik a vérmintából dolgozó, antitesteket kimutató tesztet is az egészségügyben, még ha diagnosztikai célra nem is alkalmas az eredmény.

    Koronavírus gyorsteszt vérből, illusztráció

    További megfontolás lehet az antitest-kimutatáson alapuló teszt elvégzésére, hogy amennyiben a későbbi kutatások megerősítik, hogy a fertőzésen átesettek immunisakká válnak a kórokozóra, tünetmentes pozitív eredmény esetén a járvány későbbi hullámainál már kevesebb félnivalónk lesz. Erre azonban két ok miatt sem szabad számítanunk.

    Egyrészt ezen összefüggésről (és különösen a védettség időtartamáról) még nincs tudományos konszenzus, így jelenlegi ismereteink szerint a későbbiekben is arra kell törekedni, hogy mindent megtegyünk a fertőződés elkerülése érdekében. A másik, hogy - ahogy fent írtuk - a pozitív eredmény más vírusfertőzésre is utalhat, így a teszt eredménye alapján semmiképp sem tekinthetjük magunkat védettnek a koronavírus (pláne annak egy esetleges későbbi mutációja) ellen.

    WEBBeteg.hu
    Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

    Fontos egészségügyi tudnivalók a koronavírus járvány idejére

     

    Módosítva: 2020.04.09 16:05, Megjelenés: 2020.04.09 16:05
   • Cikkajánló

    Térdfájdalom

    Térdfájdalom

    B. M., szakfordító

    Hogyan előzheti meg ezt a gyakori panaszt? Melyek a térdízületet kímélő sportágak?

    Koronavírus-járvány

    Koronavírus-járvány

    NNK

    Ezekben a magyar városokban robbanhat be még jobban a járvány az előrejelzés szerint.

    Koronavírus kisokos - A legfontosabb tudnivalók és tanácsok

    Minden egészségügyi tudnivaló, amit ismernie kell és érdemes a COVID-19-járványról a WEBBeteg.hu összeállításában. A legfontosabb jelenleg is: aki teheti, maradjon otthon!

    Koronavírus - százharminc vakcina fejlesztése zajlik a világban

    Világszerte százharminc vakcinafejlesztési projekt zajlik - mondta Jakab Ferenc, a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutató Központ virológiai kutatócsoportjának vezetője.

    Koronavírus - 476 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt két idős, krónikus beteg

    476 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 10 191 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

    Meddig tart a COVID-19 elleni immunitás? Ne aggódjon!

    Az antitestek számának esése nem feltétlenül arra utal, hogy immunrendszerünk gyengébbé vált a koronavírussal szemben, de azt sem jelenti, hogy nem lehet hatékony vakcinát kifejleszteni - üzenik szakértők az elbizonytalanodó lakosságnak.

    Az egészséges fiatalnál is hetekbe telhet kigyógyulni a COVID-19-ből

    A 35 év alatti páciensek ötöde arról számolt be, hogy a pozitív teszteredményt követően akár 21 napba is telt, míg újra a korábbi egészségi állapotában érezte magát, olvasható az amerikai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (Centers for Disease Control and Prevention, CDC) adatai között.

    A COVID-19 esetében az enyhe csak ritkán jelent könnyedén elmúlót

    A többség úgy gondolja, ha egy betegséget enyhének mondanak, nincs miért aggódni. A WHO jelentései, mikor azt közlik: a COVID-19 esetek akár 80 százaléka tünetmentes vagy enyhe lefolyású, szintén nyugtatóként hatnak. Mégis, jobb, ha ilyenkor se legyintünk. Mégiscsak a COVID-19-ről van szó...

    A vérplazma-terápia kiemelt jelentősége koronavírus-fertőzés okozta megbetegedésben

    A SARS-CoV-2 által okozott világjárvány leküzdésére folyamatosan történnek az erőfeszítések. Kutatók párhuzamosan próbálják fejleszteni a megelőzés eszközeit (védőoltások) és a sikeres kezelés terápiáit (pl. antivirális gyógyszerek). Ezek közül az egyik kiemelkedő, a gyógyult betegek vérplazmájának felhasználása (rekonvaleszcensplazma-terápia).

    Megfáztam vagy koronavírusos vagyok? A COVID-19 első tünetei

    A különböző eredetű légúti fertőzések tünetei nagyon hasonlóak, így biztosat továbbra is csak laboratóriumi teszt tud mondani. Az egyes tünetek gyakoriságában azonban megfigyelhetőek kisebb-nagyobb eltérések, amely alapján diagnosztizálni nem, de valószínűsíteni lehet a betegséget.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.