- Betegségek megértése: tünet cikkek

- Betegségek megértése: tünet cikkek

Az aurás migrén

WEBBeteg - Dr. Szappanos Zsuzsanna, neurológus szakorvos
2021-11-21 04:33

A migrén a leggyakoribb önálló fejfájás kórkép. Az aurás migrén (MA) és az aura nélküli, közönséges migrén (MO) ugyanabban a betegben keveredhet egymással. Egyértelmű genetikai háttér egyikben sem ismert, azonban az aurával járó típus eltérő panaszokkal jellemezhető.

A migrén típusai

WEBBeteg - Dr. Szappanos Zsuzsanna, neurológus
2022-05-20 22:03

Sokféle migréntípust írtak már le, ezek között ismert és kevésbé ismert formák is szerepelnek. Jó tudni, hogy nem mindegyik migrénes fejfájás egyforma: egyeseknek a tünetei térnek el, míg mások teljesen más korosztálynál fordulnak elő.

A cluster fejfájás és tünetei

WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
2022-04-18 04:33

A cluster fejfájás a fejfájások egyik legfájdalmasabb és legjellegzetesebb formája. A betegségre tipikusan a ciklikusan, úgynevezett clusterekben jelentkező fájdalom jellemző. Előfordulása gyakoribb férfiaknál, főleg 20-40 éves kor között.

Mikor forduljunk orvoshoz migrénes fejfájásunkkal?

WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, Dr. Szappanos Zsuzsanna
2022-04-07 14:33

A migrén krónikus betegség, amelyet gyakran nem diagnosztizálnak és ezért nem is kezelnek megfelelően. Súlyos vagy szokatlan tünetek esetén keresse fel kezelőorvosát!

Ahány fej, annyi fejfájás - A fejfájás típusai

Oxygen Medical - Dr. Nagy Ildikó, neurológus
2022-03-22 16:03

A krónikus fejfájástól szenvedők gyakran esnek a fájdalomcsillapítók átmeneti enyhülést kínáló csapdájába, mely több szempontból is veszélyes lehet.

Tudásteszt: a migrén kiváltó okai és megelőzése

WEBBeteg
2022-03-18 13:36

Ha Önnek volt már migrénes fejfájása, akkor bizonyára szeretné tudni, hogy mi minden provokálhatja a migrénes rohamot, és mit lehet tenni a megelőzés érdekében. Vajon hány kérdésre tud helyesen válaszolni?

A fej hátsó részén jelentkező fejfájás okai

WEBBeteg - S. F., fordító, Lektorálta: Dr. Szappanos Zsuzsanna, neurológus
2022-03-13 22:03

A fej hátsó részén, tarkótájon vagy a nyakizomban jelentkező fejfájást különböző betegségek és sérülések okozhatják.

A fej idegi eredetű fájdalmai - Betegségek és tüneteik

WEBBeteg - Dr. Siró Péter, neurológus szakorvos
2022-03-02 05:03

Sokan vannak, akiknek mindennapjait keseríti meg a naponta jelentkező fejfájás. Az esetek döntő többségében nincs szervi eltérés a háttérben, ám a fej- és arcfájdalmak egy részét az érzőidegek kóros működése is okozhatja. Ilyen panasszal minden esetben orvoshoz kell fordulni.

A tenziós fejfájás okai

WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
2022-02-27 04:33

Még napjainkban is folyik a vita a tenziós fejfájás lehetséges okairól, sőt még a betegség elnevezése kapcsán sincs teljes egyetértés. Az elmúlt évek során több elmélet született a tenziós fejfájás kialakulását illetően, ennek megfelelően nevezték már pszichogén fejfájásnak, depresszív fejfájásnak, esszenciális fejfájásnak és közönséges fejfájásnak is.

A gyerekek migrénjét komolyan kell venni

WEBBeteg - Cs. K., fordító, Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos
2022-02-19 19:03

Az USA-ban mintegy 30 millió ember küzd migrénes fejfájással, mely betegség kialakulásában genetikai tényezők is szerepet játszanak.

Okuláris migrén

WEBBeteg - Cs. K., fordító, Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos
2022-01-11 05:03

Az okuláris migrén kifejezés megtévesztő lehet. Néha két különböző dologra is használják, melyek közül az egyik nem ad okot aggodalomra, ám a másiknak súlyos következményei lehetnek.