Terhesség alatt adható migrénellenes gyógyszerek

Dr. Kovács Anikó
szerző: Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész - WEBBeteg
frissítve:

A terhesség alatt nagyon sokat változik a szervezet működése, ennek egyik megnyilvánulási formája a migrénes rohamok gyakoriságának változása.

A várandósság idején, a női nemi hormonok ciklusos havi változása szünetel, helyette állandóan magas ösztrogénszint jellemző, ami általában csökkenti a rohamok gyakoriságát. A migrén kialakulásában, fontos szerepe van még a szerotonin nevű anyagnak is, melynek az anyagcseréje szintén megváltozik ebben az időszakban.

Ezen változások hatására, a kismamák nagy többségénél csökken a migrén gyakorisága, vagy akár meg is szűnhetnek a rohamok. Az aura nélküli migrén gyakrabban javul, mint az aurával bevezetett migrén.

Sajnos egyeseknél azonban épp ellenkezőleg történik, vagyis növekszik a rohamok gyakorisága, vagy épp a terhesség alatt tapasztalják meg először ezt a visszatérő kínzó fejfájást. Sőt az is előfordulhat, hogy nem változik a migrén gyakorisága.

A terhesség alatti gyógyszerszedés veszélyei
Sokáig a tudósok is azt gondolták, hogy az anyaméhben fejlődő embrió védve van mindenfajta külső hatástól. Az 1950-as években azonban megdőlt ez a tévhit, ugyanis a talidomidot szedő kismamák gyermekei sok esetben csökevényes karral vagy lábbal születtek...
Tudjon meg még többet a gyógyszerszedés veszélyeiről a terhesség alatt című cikkből!

A migrénes fejfájás, bár nagyon kellemetlen, nem jelent életveszélyt, ezért terhesség alatt a gyógyszereket kerülni kell, ameddig a kismama bírja a fájdalmat. Enyhébb és közepes erősségű fájdalom esetén, a nem gyógyszeres kezelést, vagyis a természetes gyógymódokat kell előnyben részesíteni, valamint nagyon fontos a kiváltó tényezők kerülése, és jótékony hatású lehet a relaxáció is.

Azonban az erős és főként az ismétlődő hányással járó rohamok az anyára és a magzatra nézve is veszélyt jelenthetnek, így a gyógyszeres kezelés szükségessé válik.

Amennyiben egy adag gyógyszer bevétele után sem csökken a fejfájás, vagy pár naponta újra és újra előjön, mindenképpen fel kell keresni a kezelőorvost.

Milyen fájdalomcsillapítót válasszak?

Ha mégis gyógyszerbevételre kerülne sor az erős fájdalom miatt, fontos tudni, hogy várandósság során nem szabad bármilyen fájdalomcsillapítót bevenni, mert közülük sok veszélyes lehet a magzatra. Ilyenkor mindig hatóanyag alapján kell választani.

Ebben az esetben a legkevésbé, a paracetamol veszélyes a fájdalomcsillapítók közül, ezt alkalmazhatják a kismamák a terhesség bármelyik szakaszában, és a szoptatás alatt is 500 mg-os adagban naponta egyszer.

Az acetilszalicilsavat és a diklofenakot az első két trimeszterben, valamint szoptatás alatt óvatosan, kizárólag a kezelőorvosa beleegyezésére szedhet a kismama, de a lehető legkisebb adagolásban, vagyis az acetilszalicilsavat 100 mg-os, a diklofenakot 25 mg-os dózisban. Viszont a harmadik harmadban, vagyis a 28. hét után szigorúan kerülni kell az acetilszalicilsav és a diklofenak hatóanyag-tartalmú szereket, mert a szülés alatt komplikációt okozhatnak.

Gyógyszerkereső
Gyógyszerek, hatóanyagok adattára betegtájékoztatókkal - WEBBeteg gyógyszerkereső.

A többi nem-szteroid gyulladásgátló fájdalomcsillapítót, mint például a naproxen, az ibuprofen, és az indometacin hatóanyagú szereket, tilos várandósság és szoptatás idején bevenni. Ezek a hatóanyagok ugyanis, egyrészt magzatfejlődési rendellenességeket okozhatnak, másrészt pedig viszonylag gyakran okoznak mellékhatásokat, melyek esetenként súlyossá válhatnak, és ez káros lehet a magzatra is.

A kifejezetten a migrén kezelésére alkalmazott triptánokkal, nem végeztek ilyen jellegű vizsgálatokat, ezért nem ajánlott alkalmazásuk várandósoknak. Szoptatás esetén szedhetnek triptánokat az anyukák, de a gyógyszer bevételét követő 24 órán át fel kell függeszteni a szoptatást, hogy a hatóanyag ne jusson a baba szervezetébe.

Az egyéb szerek közül a hányingercsillapító domperidon és migrén elleni ergotamin tartalmú gyógyszerek, nem adhatók terhesség alatt, a metoklopramid csak az első trimeszterben és szoptatás alatt nem javallott, a 2. és 3. trimeszterben orvosi felügyelet mellett szedhető, ha a migrént erős hányinger vagy hányás kíséri.

Fejfájás a szülést követően

A szülést követő első hétben, a nők harmadánál jelentkezhet fejfájás, különösen akkor, ha a családban van migrénes. A migrénes nőknél ebben az időszakban általában enyhébb roham jelentkezik. Előfordul az is, hogy élete első migrénrohamát ebben az időszakban éli át valaki, de ez még nem jelenti azt, hogy feltétlenül migrénes lesz.

A szülést követő héten jelentkező migrénrohamok kiváltásában, szerepet játszhat, hogy a szervezet ekkor áll vissza a terhesség előtti állapotra, ami ismét nagy változás az előző 9 hónapban beállt egyensúlyhoz képest.

Tovább Fejfájás kezelése terhesség alatt

Dr. Kovács Anikó, gyógyszerészForrás: WEBBeteg összeállítás
Orvos szerzőnk: Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Alkoholizmus Alkoholizmus

Hol kezdődik az alkoholizmus? Melyek a legjellemzőbb tünetei?

Down-szindróma Down-szindróma

Hogyan szűrhető ki? Milyen lehetőségek vannak?

Fogfájás terhesség alatt

A terhesség időszakában gyakran tapasztalnak a kismamák fogfájást, sajnos várandósan sem kerülhető el a kellemetlen fájdalom.

Fájdalomcsillapító is okozhat fejfájást

Furcsának tűnhet, de a fájdalomcsillapítók is okozhatnak fejfájást, ráadásul minél többet szedünk belőlük, annál erősebben, ez az úgynevezett...

Hüvelyi fertőzések terhesség esetén

A terhességi hormonhatásoknak - emelkedő hormonszinteknek - köszönhetően a kismamák sokkal fogékonyabbak a hüvelyi fertőzésekre. Melyek a...

A tenziós fejfájás és tünetei

A tenziós fejfájás a fejfájások leggyakoribb típusa. Bár nem jár súlyos szövődményekkel, a munkavégző képességre és az életminőségre...

Mi lehet a fejfájás oka? - Az orvos válaszol

Édesanyám 42 éves, és nagyon sokszor van erős fejfájása. Legtöbbször akkor fáj neki, mikor menstruál, de azon kívül is sokszor. Orvoshoz nem megy...

A migrén okai

Még nem tisztázott véglegesen, mik a migrén okai. Úgy tűnik azonban, hogy kialakulásában genetikai tényezők is szerepet játszanak, mivel ez a...

A terhességi vércsoport-összeférhetetlenség

Mivel a születendő magzat vércsoportja eltérhet az anyáétól, a kismama szervezete idegenként érzékelheti és ellenanyagok termelésébe kezdhet....

Migrén időskorban

Sok ember véli úgy, hogy migrénjük már nem olyan kellemetlen, amikor idősebbek lesznek, sokak szerint azonban 70-80 éves korban is ugyanolyan kínzó.

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.