• Ahány fej, annyi fejfájás - A fejfájás típusai

    Szerző: Oxygen Medical - Dr. Nagy Ildikó, neurológus

    A krónikus fejfájástól szenvedők gyakran esnek a fájdalomcsillapítók átmeneti enyhülést kínáló csapdájába, mely több szempontból is veszélyes lehet.

    Életünk során legalább egyszer biztosan szenvedtünk már a fejfájás kínzó érzésétől, a lakosság 40-50 százaléka pedig rendszeresen küzd különböző típusaival.

    Hirdetés

    A fájdalomcsillapítók veszélyei

    A fájdalomcsillapítók gyakori szedése, károsítja a gyomor- és bélnyálkahártyát, melynek súlyos következménye lehet gyomor-, és nyombélfekély kialakulása.

    A fájdalomcsillapítók helytelen használata, ezen kívül önmagában is fenntarthatja a fejfájást, így nem csak a tüneteket nem szűnteti meg, de a diagnózist is nagymértékben megnehezíti.

    A fejfájások kezelésében nagyon fontos az egyénre szabott terápia, hiszen a közel azonos tünetek hátterében, egyéntől függően más-más kiváltó ok is állhat - hangsúlyozza Dr. Nagy Ildikó, neurológus.

    Ezt olvasta már? Fájdalomcsillapító is okozhat fejfájást

    Mitől fájhat a fej?

    Fejfájás több okból jelentkezhet. Az őszi-téli időszakban gyakori kísérője a náthás, influenzás megbetegedéseknek. Oka lehet a túlzott dohányzás, a másnaposság, a stressz és a kialvatlanság is.

    Az eddig felsorolt tényezők mellett fejfájást okozhat még:

    • szervi eltérés, a nyaki csigolyák addig fel nem ismert elváltozása,
    • különböző izomcsoportok görcse, merevsége,
    • magas vérnyomás,
    • cukorháztartás zavara,
    • rossz látásélesség,
    • pajzsmirigy betegség,
    • krónikus arcüreggyulladás,
    • gyulladásban lévő foggyökér is.

    Ahány fej, annyi fájás?

    Cluster-fejfájás - Fejfájás típusok jellegzetes tünetei
    A fejfájásos rohamok előfordulási helyei. A migrén esetében az oldal változhat.
    Forrás

    Az önálló fejfájások különböző típusúak lehetnek: migrén, tenziós, vagy a viszonylag ritka, de igen erős fájdalmakat okozó cluster
         Migrén:

    • jellemzően a fej egyik oldalán jelentkezik, lüktető fájdalom formájában,
    • 6-9 erősségű egy tízes fájdalom pontozó skálán,
    • órákon, vagy akár 1-2 napon át is tarthat,
    • fizikai aktivitás fokozza,
    • gyakran társul hozzá rosszullét, hányinger, fénytúlérzékenység,
    • nőknél háromszor gyakrabban jelentkezik,
    • látásjelenségek előzhetik meg a fájdalmat ( fénylő foltok, kaleidoszkop szerű kép, stb).
     Tenziós fejfájás:
    • a legtöbb esetben enyhe, vagy mérsékelt (erőssége 4-6) fájdalommal jár,
    • a fej körül, abroncsszerű fájdalommal jár, mely a nyaki- tarkótájék felé is kisugározhat,
    • gyakran kíséri szorongás és depresszió,
    • napokig eltart, krónikus formájában több, mint havi 15 napig is.
     Cluster fejfájás:
    • szintén féloldalon, jellegzetesen a szem körüli környéken okoz éles, szúró fájdalmat,
     (erőssége ált. 10-es) amelyhez könnyezés, orrdugulás, orrfolyás, szempirosság társul,
    • fiatal, dohányzó férfiaknál gyakoribb,
    • ált. 30-90 percig tart.

    Hogyan kezelhető? 

    A fejfájás kezelésére ma már számtalan lehetőség áll rendelkezésünkre. A gyógymódok típustól, és egyéntől függőek lehetnek, így azok meghatározása, minden esetben szakorvos feladata.

    A fejfájás okainak felderítése során a betegek első körben neurológushoz kerülnek, aki a panaszok függvényében további kivizsgálást javasolhat.

    A fájdalmak alapos feltérképezéséhez, indokolt lehet belgyógyászati, szemészeti, fogászati kontroll és képalkotó vizsgálat (CT, MR, érvizsgálat) elvégzése is.

    A pontos diagnózist mi magunk is segíthetjük, amennyiben részletesen be tudjuk mutatni a fejfájás jellegét.

    A kivizsgálás előtt gondoljuk át az alábbi kérdéseket:

    • milyen jellegű a fejfájás?
    • milyen gyakorisággal jelentkezik?
    • a fej melyik részén érezhető?
    • mennyi ideig tart?
    • a fejfájás jár-e más tünettel is? (hányinger, szédülés, fénytúlérzékenység…)
    • milyen gyógymódokat próbáltunk ki eddig a fájdalom csillapítására?

    A fejfájással nem kell együtt élni

    A fejfájás hátterében álló okok alapos felderítése után kezdhetjük meg a fájdalom megszüntetését. Mindezen információk birtokában, a megelőző terápiák sikere, és sikertelensége alapján lehet összeállítani egy terápiás tervet, amihez a beteg aktív együttműködése is szükséges.

    Az önálló fejfájások esetén a fejfájás típusától függően kell a kezelést kiválasztani.

    Tenziós fejfájás akut formájában alkalmi fájdalomcsillapítás ajánlott (paracetamol vagy acetil-szalicilát nagy adagban). Amennyiben a fájdalom krónikussá válik, megelőző kezelés, ált. antidepresszáns kezelés beállítása szükségessé válhat.

    Életmódbeli változtatások - a napi rendszeresség visszaállítása az étkezéseket, alvást, fizikai aktivitást illetően, a káros anyagok kerülése: dohányzás, alkohol mellett -, és különböző relaxációs kezelések és stresszoldó módszerek, masszázs is hatásosak lehetnek.

    Migrén esetén megkülönbözetünk egy roham, és egy megelőző kezelést.  A rohamkezelés célja a kezdődő, vagy már fennálló fájdalom, és a kísérő panaszok csökkentése. Rohamgyógyszerként jól használhatóak a hányás, és fájdalomcsillapítók kombinációját tartalmazó készítmények.

    Emellett a triptánok (specifikusan migrén ellenes szerek) jelentik a megoldást erősebb, vagy nagyobb korlátozottságot okozó migrénes fejfájás esetén. A megelőző kezelés akkor javasolt, ha gyakoribb, vagy hosszan tartó fejfájások jelentkeznek. Megelőző kezelésként antidepresszánsok, epilepszia ellenes gyógyszerek, kardiológiai gyógyszerek alkalmazhatóak megfelelő orvosi felügyelet mellett.

    Migrénesek egy csoportjánál - terhes nők, gyermekek, stressz kiváltotta fejfájásban - a relaxációs technikák, pszichoterápia hatásos lehet.

    Az életmódbeli változások is segíthetnek, főleg a rendszeres fizikai aktivitás, a rendszeres étkezések, és a megfelelő alvási időszakok betartása.

    Cluster fejfájásban a gyorsan ható készítmények alkalmazhatók eredményesen, tekintettel a rohamok rövid időtartamára, de igen kifejezett erősségére.

    Ilyenkor oxigén belélegzés, orrspray vagy injekció formájában alkalmazható triptánok jönnek szóba. Megelőző kezelésként kardiológiai szerek, szteroidok alkalmazhatóak. 

    (Oxygen Medical - Dr. Nagy Ildikó, neurológus)

    Módosítva: 2019.01.15 18:36, Megjelenés: 2017.10.01 05:21
   • Cikkajánló

    Emésztési zavar

    Emésztési zavar

    WEBBeteg

    Mik a tünetei az emésztési zavarnak? Hogyan előzhető meg?

    Fogzás

    Fogzás

    Dr. Szendrey Gábor

    A baba nyugtalan, sírdogál, sőt még hőemelkedése is lehet.

    A fejfájások elterjedtsége

    Szinte nincs is olyan ember, akinek ne fájt volna a feje: már Pápai Páriz Ferenc, az egyik első magyar orvosi könyv, a Pax Corporis tudós szerzője is úgy vélte: A fejfájás olyan gyakori dolog, hogy az a csoda, ha valakinek nincs (1). Ez a mondat ma is megállja helyét.

    A fájdalomcsillapítók túl gyakori használatának veszélyei

    Bár a hazánkban - receptre vagy anélkül - kapható fájdalomcsillapítók a megfelelő elővigyázatosság mellett biztonságosak, érdemes szót ejteni egy olyan jelenségről, mely - hatóanyagtól függetlenül - bármely fájdalomcsillapító gyakori szedése mellett kialakulhat.

    Nyári fejfájás a migrén?

    A hőmérséklet emelkedésével és a nyári szabadságnak köszönhetően, a mindennapi rutinból való kiszabadulással, a migrén az egyik leggyakrabban jelentkező fájdalom, amire az emberek többsége a nyár folyamán panaszkodik. Különösen a nagyon forró napokon jelentkező betegségről van szó.

    Migrénje van? Ezeket az ételeket kerülje, és így kezelje a fájdalmat

    A migrénes fejfájás általában hirtelen és pulzáló fájdalommal jelentkezik. A fájdalomérzet fény hatására erősödhet, s gyakran a migrént egy figyelmeztető jelenség, az úgynevezett aura előzi meg.

    Fejfájás gyerekeknél - Mi okozhatja?

    A gyerekkori fejfájás hátterében számos ok állhat. Lehet éhség, kialvatlanság, stressz, lehet fülgyulladás, láz, agyhártyagyulladás, fejsérülés, vérszegénység, egyes gyógyszerek is fejfájást provokálhatnak stb. Egyszerű vírusfertőzés is indulhat fejfájással.

    Fájdalomcsillapító is okozhat fejfájást

    Furcsának tűnhet, de a fájdalomcsillapítók is okozhatnak fejfájást, ráadásul minél többet szedünk belőlük, annál erősebben, ez az úgynevezett gyógyszer okozta vagy rebound (visszacsapásos) fejfájás.

    A tenziós fejfájás - Hogyan kezelhető?

    Bár még folyik a tudományos vita a tenziós fejfájást kiváltó okokról, szerencsére már megfelelő terápiás lehetőségek állnak a betegségben szenvedők rendelkezésre.

    A fejfájások típusai - A legtöbb kezelhető

    A fejfájás az egyik leggyakoribb panasz; alig van olyan ember, aki élete során ne találkozna vele. Becslések szerint Magyarországon körülbelül egymillió migrénes van, és ennél is nagyobb azok száma, akik a visszatérő fejfájás egyéb formáiban szenvednek.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.