Ahány fej, annyi fejfájás - A fejfájás típusai

szerző: Dr. Nagy Ildikó, neurológus - Oxygen Medical
frissítve: 2022.03.22.

A krónikus fejfájástól szenvedők gyakran esnek a fájdalomcsillapítók átmeneti enyhülést kínáló csapdájába, mely több szempontból is veszélyes lehet.

Életünk során legalább egyszer biztosan szenvedtünk már a fejfájás kínzó érzésétől, a lakosság 40-50 százaléka pedig rendszeresen küzd különböző típusaival.

A fájdalomcsillapítók veszélyei

A fájdalomcsillapítók gyakori szedése, károsítja a gyomor- és bélnyálkahártyát, melynek súlyos következménye lehet gyomor-, és nyombélfekély kialakulása.

A fájdalomcsillapítók helytelen használata, ezen kívül önmagában is fenntarthatja a fejfájást, így nem csak a tüneteket nem szűnteti meg, de a diagnózist is nagymértékben megnehezíti.

A fejfájások kezelésében nagyon fontos az egyénre szabott terápia, hiszen a közel azonos tünetek hátterében, egyéntől függően más-más kiváltó ok is állhat - hangsúlyozza Dr. Nagy Ildikó, neurológus.

Ezt olvasta már? Fájdalomcsillapító is okozhat fejfájást

Mitől fájhat a fej?

Fejfájás több okból jelentkezhet. Az őszi-téli időszakban gyakori kísérője a náthás, influenzás megbetegedéseknek. Oka lehet a túlzott dohányzás, a másnaposság, a stressz és a kialvatlanság is.

Az eddig felsorolt tényezők mellett fejfájást okozhat még:

 • szervi eltérés, a nyaki csigolyák addig fel nem ismert elváltozása,
 • különböző izomcsoportok görcse, merevsége,
 • magas vérnyomás,
 • cukorháztartás zavara,
 • rossz látásélesség,
 • pajzsmirigy betegség,
 • krónikus arcüreggyulladás,
 • gyulladásban lévő foggyökér is.

Ahány fej, annyi fájás?

A fejfájásos rohamok előfordulási helyei
Fejfájás típusok tünetei
A migrén esetében az oldal változhat.
Kép forrása

Az önálló fejfájások különböző típusúak lehetnek: migrén, tenziós, vagy a viszonylag ritka, de igen erős fájdalmakat okozó cluster.

Migrén:

 • jellemzően a fej egyik oldalán jelentkezik, lüktető fájdalom formájában,
 • 6-9 erősségű egy tízes fájdalom pontozó skálán,
 • órákon, vagy akár 1-2 napon át is tarthat,
 • fizikai aktivitás fokozza,
 • gyakran társul hozzá rosszullét, hányinger, fénytúlérzékenység,
 • nőknél háromszor gyakrabban jelentkezik,
 • látásjelenségek előzhetik meg a fájdalmat ( fénylő foltok, kaleidoszkop szerű kép, stb).

Tenziós fejfájás:

 • a legtöbb esetben enyhe, vagy mérsékelt (erőssége 4-6) fájdalommal jár,
 • a fej körül, abroncsszerű fájdalommal jár, mely a nyaki- tarkótájék felé is kisugározhat,
 • gyakran kíséri szorongás és depresszió,
 • napokig eltart, krónikus formájában több, mint havi 15 napig is.

Cluster fejfájás:

 • szintén féloldalon, jellegzetesen a szem körüli környéken okoz éles, szúró fájdalmat,
  (erőssége ált. 10-es) amelyhez könnyezés, orrdugulás, orrfolyás, szempirosság társul,
 • fiatal, dohányzó férfiaknál gyakoribb,
 • ált. 30-90 percig tart.

Hogyan kezelhető?

A fejfájás kezelésére ma már számtalan lehetőség áll rendelkezésünkre. A gyógymódok típustól, és egyéntől függőek lehetnek, így azok meghatározása, minden esetben szakorvos feladata.

A fejfájás okainak felderítése során a betegek első körben neurológushoz kerülnek, aki a panaszok függvényében további kivizsgálást javasolhat.

A fájdalmak alapos feltérképezéséhez, indokolt lehet belgyógyászati, szemészeti, fogászati kontroll és képalkotó vizsgálat (CT, MR, érvizsgálat) elvégzése is.

A pontos diagnózist mi magunk is segíthetjük, amennyiben részletesen be tudjuk mutatni a fejfájás jellegét.

A kivizsgálás előtt gondoljuk át az alábbi kérdéseket:

 • milyen jellegű a fejfájás?
 • milyen gyakorisággal jelentkezik?
 • a fej melyik részén érezhető?
 • mennyi ideig tart?
 • a fejfájás jár-e más tünettel is? (hányinger, szédülés, fénytúlérzékenység…)
 • milyen gyógymódokat próbáltunk ki eddig a fájdalom csillapítására?

A fejfájással nem kell együtt élni

A fejfájás hátterében álló okok alapos felderítése után kezdhetjük meg a fájdalom megszüntetését. Mindezen információk birtokában, a megelőző terápiák sikere, és sikertelensége alapján lehet összeállítani egy terápiás tervet, amihez a beteg aktív együttműködése is szükséges.

Az önálló fejfájások esetén a fejfájás típusától függően kell a kezelést kiválasztani.

Tenziós fejfájás akut formájában alkalmi fájdalomcsillapítás ajánlott (paracetamol vagy acetil-szalicilát nagy adagban). Amennyiben a fájdalom krónikussá válik, megelőző kezelés, ált. antidepresszáns kezelés beállítása szükségessé válhat.

Életmódbeli változtatások - a napi rendszeresség visszaállítása az étkezéseket, alvást, fizikai aktivitást illetően, a káros anyagok kerülése: dohányzás, alkohol mellett -, és különböző relaxációs kezelések és stresszoldó módszerek, masszázs is hatásosak lehetnek.

Migrén esetén megkülönbözetünk egy roham, és egy megelőző kezelést. A rohamkezelés célja a kezdődő, vagy már fennálló fájdalom, és a kísérő panaszok csökkentése. Rohamgyógyszerként jól használhatóak a hányás, és fájdalomcsillapítók kombinációját tartalmazó készítmények.

Emellett a triptánok (specifikusan migrén ellenes szerek) jelentik a megoldást erősebb, vagy nagyobb korlátozottságot okozó migrénes fejfájás esetén. A megelőző kezelés akkor javasolt, ha gyakoribb, vagy hosszan tartó fejfájások jelentkeznek. Megelőző kezelésként antidepresszánsok, epilepszia ellenes gyógyszerek, kardiológiai gyógyszerek alkalmazhatóak megfelelő orvosi felügyelet mellett.

Migrénesek egy csoportjánál - terhes nők, gyermekek, stressz kiváltotta fejfájásban - a relaxációs technikák, pszichoterápia hatásos lehet.

Az életmódbeli változások is segíthetnek, főleg a rendszeres fizikai aktivitás, a rendszeres étkezések, és a megfelelő alvási időszakok betartása.

Cluster fejfájásban a gyorsan ható készítmények alkalmazhatók eredményesen, tekintettel a rohamok rövid időtartamára, de igen kifejezett erősségére.

Ilyenkor oxigén belélegzés, orrspray vagy injekció formájában alkalmazható triptánok jönnek szóba. Megelőző kezelésként kardiológiai szerek, szteroidok alkalmazhatóak.

(Oxygen Medical - Dr. Nagy Ildikó, neurológus)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

A vizeletminta kiértékelése A vizeletminta kiértékelése

Mi is valójában a vizelet? Mit takarnak a laboreredményének?

A COVID-19 és a szív A COVID-19 és a szív

Milyen formákban jelentkezhetnek a koronavírus-fertőzés szövődményei?

A fej idegi eredetű fájdalmai - Betegségek és tüneteik

Sokan vannak, akiknek mindennapjait keseríti meg a naponta jelentkező fejfájás. Az esetek döntő többségében nincs szervi eltérés a háttérben, ám...

Fájdalomcsillapító is okozhat fejfájást

Furcsának tűnhet, de a fájdalomcsillapítók is okozhatnak fejfájást, ráadásul minél többet szedünk belőlük, annál erősebben, ez az úgynevezett...

A tenziós fejfájás - Hogyan kezelhető?

Bár még folyik a tudományos vita a tenziós fejfájást kiváltó okokról, szerencsére már megfelelő terápiás lehetőségek állnak a betegségben...

A tenziós fejfájás és tünetei

A tenziós fejfájás a fejfájások leggyakoribb típusa. Bár nem jár súlyos szövődményekkel, a munkavégző képességre és az életminőségre...

A cluster fejfájás és tünetei

A cluster fejfájás a fejfájások egyik legfájdalmasabb és legjellegzetesebb formája. A betegségre tipikusan a ciklikusan, úgynevezett clusterekben...

A tenziós fejfájás okai

Még napjainkban is folyik a vita a tenziós fejfájás lehetséges okairól, sőt még a betegség elnevezése kapcsán sincs teljes egyetértés. Az elmúlt...

A fejfájások típusai - A legtöbb kezelhető

A fejfájás az egyik leggyakoribb panasz; alig van olyan ember, aki élete során ne találkozna vele. Becslések szerint Magyarországon körülbelül...

Migrén időskorban

Sok ember véli úgy, hogy migrénjük már nem olyan kellemetlen, amikor idősebbek lesznek, sokak szerint azonban 70-80 éves korban is ugyanolyan kínzó.

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.