Az élet migrénnel

szerző: Dr. Zsuga Judit, neurológus, Dr. Kerekes Éva, neurológus - WEBBeteg
frissítve:

A migrénes betegek számára fontos az életminőség javítása és a munkaképesség fenntartása. Ennek érdekében kipróbálhatnak olyan technikákat, gyakorlatokat, amelyek az orvosi kezelésen kívül segíthetnek a tünetek enyhítésében, illetve a rohamok rövidülésében.

A téma cikkei

6/1 A migrén tünetei
6/2 A migrént kiváltó tényezők
6/3 A migrén típusai
6/4 Mikor forduljunk orvoshoz migrénes fejfájásunkkal?
6/5 A migrén kezelése
6/6 Élet migrénnel

Érdemes naplót vezetnie migrénes rohamairól. A napló segítségével könnyebb meghatározni, provokálhatja-e Önnél valami a migrén kialakulását. Figyelje meg, mikor kezdődik a migrén, milyen sokáig tart és mi az, ami enyhíti a fájdalmat.

Mindenképpen rögzítse a fejfájást csökkentő gyógyszerek nevét és dózisát. Mivel a rohamokat gyakran bizonyos ételek fogyasztása is kiprovokálhatja (leggyakrabban kakaó, citromfélék, sajtok, bizonyos nitrit-nitrat tartalmú ételszínezők, vörösbor), érdemes fejfájás naplót vezetni a kivizsgálás időszakában. A migrénes fejfájás napjain fel kell jegyezni, mit fogyasztott az illető a fejfájás előtt (italok is), a menstruációs ciklus napját, az esetlegesen szedett gyógyszereket. A napi folyadékbevitel fokozása csökkentheti a migrénesek fejfájását, de szakmai ajánlat ebben az irányban nincs. Ezért érdemes kipróbálni a migrénes betegeknek, hogy egy 2 literes vizet mindenhova magukkal visznek a nap folyamán, és tudatosan odafigyelve elfogyasztják.

Az életminőség javítása a cél

A migrénes roham leghatékonyabb és mellékhatás-mentes kezelése az, hogy az egyén hazamegy, besötétített szobában lefekszik, és a fejére helyezett hideg tömlővel csillapítja a fejfájást, majd elalszik, ilyenkor a gyógyszerbevétel elkerülhető. Ezt a módszert alkalmazzák diákoknál, de mivel a legtöbb munkáltató nem tolerálja, hogy havi több napon át táppénzen legyen az alkalmazott a fejfájása miatt, a dolgozó migrénesek gyógyszeres kezelésre szorulnak. Mivel nem életveszélyes betegségről van szó, ezért az életminőség javítása és a munkaképesség fenntartása a cél.

Megelőzhetőek-e a migrénes rohamok?

Bizonyos életmódbeli változtatások segítségével csökkenthető a migrénes rosszullétek gyakorisága és súlyossága. Az alábbi megfontolások segíthetnek Önnek:

  • Kerülje a migrént kiváltó okokat! Ha bizonyos ennivalók válthatják ki Önnél a migrént, hagyja el ezeket az ételeket (pl. csokoládé, vörösbor). Ha bizonyos illatok állnak a háttérben, próbálja meg kerülni ezeket. Összességében próbáljon meg rendszeres napi menetrendet kialakítani, rendszeres étkezéssel és bőséges alvással, továbbá próbálja meg az Önt ért stresszt ledolgozni (jóga, kedvtelések).

  • Mozogjon rendszeresen! A rendszeres mozgás csökkenti a feszültséget, és hozzájárulhat a migrén megelőzéséhez. Ha orvosa egyetért, válasszon valamilyen mozgásformát, amit élvez (pl. gyaloglás, úszás és biciklizés) és művelje rendszeresen. Óvatosan melegítsen be, mert a hirtelen intenzív mozgás is okozhat fejfájást.

  • Beszélje meg orvosával, kap-e Ön ösztrogénhatású gyógyszert! Ha Ön nő, és úgy tűnik, az ösztrogén-szint változása migrénes rohamot okozhat Önnek, akkor érdemes megfontolnia az ösztrogén tartalmú készítmények esetleges alkalmazásának megszüntetését. Ilyenek a fogamzásgátló tabletták és a hormonpótló készítmények. Beszéljen orvosával a legjobb alternatívákat és dózisokat illetően!

Migrén - a szabadnapok leggyakoribb oka

Egy orvosi tanulmány szerint, a potya szabadnapra vágyók a legtöbb esetben, elviselhetetlen migrénes fejfájásra hivatkoznak, ha épp nincs kedvük dolgozni. Az otthonmaradás gyakori okai még a megfázás, az influenza és az ételmérgezés.

A tanulmány szerint azok, akik ténylegesen szenvednek a migréntől, bűnösnek érzik magukat, amikor szabadságra akarnak menni. Az érintettek közel egyharmada mondta, hogy félnek attól, hogy főnökük nem hisz nekik, és 5-ből legalább 1 ember gondolta azt, hogy kollégái szerint a migrént, csupán kifogásként használják hogy otthon maradhassanak.

A megkérdezettek egyharmada, bűnösnek érezte magát, amiért átverték kollégáikat. Emiatt a nyomás miatt, a ténylegesen migréntől szenvedő emberek közül, 10-ből, több mint 1 hivatkozik egy másik betegségre, amikor kivesz egy szabadnapot.

A migrénben szenvedőket támogató brit Migrén Szövetség igazgatója, Lee Tomkinselmondta: „A tanulmány szerint, a migrénben szenvedő emberek aggódnak amiatt, hogy kollégáik rossz szemmel néznek rájuk migrénjük miatt”.

„A gazdasági válság óta 104 százalékkal nőtt meg a hívások száma, a telefonos lelki segélyszolgálatnál, melyek kb. 35 százaléka kapcsolódik az említett problémához”.

„Az aggodalmak még tovább erősödnek amiatt, hogy a válság időszakában a cégek gyakran élnek a létszámleépítés eszközével”.

Hogyan vélekedtek a kollégák?

A tanulmány felmérte az érintettek kollegáinak véleményeit is. A megkérdezettek közel egyharmada vallotta be gyanakvását, miszerint kollégái a migrént csak kifogásnak használják, hogy egy napra otthon maradhassanak.

17 százalékukat zavarta, hogy kollégájuk otthonmaradása miatt, több munkát kellett elvégezniük, és 11 százalékuk úgy vélte, hogy kollégájuknak egy kicsit meg kellett volna erőltetniük magukat.

Dr. Dawn Harper úgy nyilatkozott: "A migrén során elviselhetetlen fájdalom jelentkezik. Azok az emberek, akiknek nincsenek hasonló fejfájásrohamai, el sem tudják képzelni, mit éreznek azok, akik migrénben szenvednek."

Dr. Zsuga Judit, neurológusDr. Kerekes Éva, neurológus

Forrás: WEBBeteg összeállítás
Orvos szerzőink: Dr. Zsuga Judit, neurológus,
Dr. Kerekes Éva, neurológus

Cikkajánló

Migrénem lehet? A migrén tünetei

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Migrén
A migrénes fejfájás rendkívül kínzó lehet, gyakran egyéb tünetek is kísérik, például émelygés, hányás, kifejezett fény- és hangérzékenység. Mi a migrén és milyen tünetekkel jár?
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Siró Péter, neurológus
WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.