- Betegségek megértése: terápia cikkek

- Betegségek megértése: terápia cikkek

Egyszerű fejfájás vagy migrén? - A migrén tünetei

WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
2021-04-24 10:55

A migrén rendkívül kínzó lehet, gyakran egyéb tünetek is kísérik, például émelygés, hányás, kifejezett fény- és hangérzékenység. Mi a migrén és milyen tünetekkel jár?

Az élet migrénnel

WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, Dr. Kerekes Éva, neurológus
2022-06-20 04:36

A migrénes betegek számára fontos az életminőség javítása és a munkaképesség fenntartása. Ennek érdekében kipróbálhatnak olyan technikákat, gyakorlatokat, amelyek az orvosi kezelésen kívül segíthetnek a tünetek enyhítésében, illetve a rohamok rövidülésében.

Migrén: nem mindegy, hogy reggel vagy este jelentkeznek a tünetek

Semmelweis Egyetem
2022-06-15 09:04

Először figyelték meg reggeli és esti migrénesek agyműködését különböző érzelmek feldolgozása közben. A Semmelweis Egyetem kutatói arra jutottak, hogy a félelmet másképp dolgozza fel az agy az egyes migrénes csoportokban. A betegség hátterének feltárása azért fontos, mert célzottabb gyógymódok alkalmazását teszi lehetővé és segít meghatározni, mi okozza a rohamokat.

A migrén típusai

WEBBeteg - Dr. Szappanos Zsuzsanna, neurológus
2022-05-20 22:03

Sokféle migréntípust írtak már le, ezek között ismert és kevésbé ismert formák is szerepelnek. Jó tudni, hogy nem mindegyik migrénes fejfájás egyforma: egyeseknek a tünetei térnek el, míg mások teljesen más korosztálynál fordulnak elő.

A tenziós fejfájás - Hogyan kezelhető?

WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
2022-04-02 11:36

Bár még folyik a tudományos vita a tenziós fejfájást kiváltó okokról, szerencsére már megfelelő terápiás lehetőségek állnak a betegségben szenvedők rendelkezésére.

Tudásteszt: a migrén kiváltó okai és megelőzése

WEBBeteg
2022-03-18 13:36

Ha Önnek volt már migrénes fejfájása, akkor bizonyára szeretné tudni, hogy mi minden provokálhatja a migrénes rohamot, és mit lehet tenni a megelőzés érdekében. Vajon hány kérdésre tud helyesen válaszolni?

A gyerekek migrénjét komolyan kell venni

WEBBeteg - Cs. K., fordító, Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos
2022-02-19 19:03

Az USA-ban mintegy 30 millió ember küzd migrénes fejfájással, mely betegség kialakulásában genetikai tényezők is szerepet játszanak.

Krónikus fejfájás? A háttérben gerincproblémák is állhatnak!

WEBBeteg - Feövenyessy Krisztina mozgásterapeuta, okl. rehabilitációs szakember, a Feövenyessy Medical Fitness Akadémia vezetője
2022-02-06 04:33

Kevesen tudják, hogy a krónikus fejfájás, szédülés, fülzúgás hátterében igen gyakran a nyaki gerincszakasz elváltozása, az ún. előrehelyezett fejtartás (EFT) áll. Az érintettek többnyire éveken át keresik a probléma forrását és a megoldást, járkálnak rendelőről rendelőre, s bár minden leletük negatív, a fájdalom makacsul kitart és ellehetetleníti mindennapjaikat.

A fájdalomcsillapítók túl gyakori használatának veszélyei

Dr. Ertsey Csaba PhD, Med. Habil, egyetemi docens
2022-01-16 19:03

Bár a hazánkban - receptre vagy anélkül - kapható fájdalomcsillapítók a megfelelő elővigyázatosság mellett biztonságosak, érdemes szót ejteni egy olyan jelenségről, mely - hatóanyagtól függetlenül - bármely fájdalomcsillapító gyakori szedése mellett kialakulhat.

Okuláris migrén

WEBBeteg - Cs. K., fordító, Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos
2022-01-11 05:03

Az okuláris migrén kifejezés megtévesztő lehet. Néha két különböző dologra is használják, melyek közül az egyik nem ad okot aggodalomra, ám a másiknak súlyos következményei lehetnek.

Fáj a feje? A helytelen rágás is állhat a hátterében!

WEBBeteg - Cs. K. fordító, Lektorálta: Dr. Jóna Angelika
2021-10-25 03:06

Vannak, akik évekig szenvedne kínzó fejfájástól, orvostól orvosig járnak, ám az okot nem találják. Gyakran csak egy fogorvosi vizsgálat során derül fény, a háttérben meghúzódó problémára.