Az agranulocitózis

Szerző: WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

Agranulocitózis esetén a vérben keringő úgynevezett granulofil fehérvérsejtek száma csökken le, jellemzően immunfolyamat következtében, melyet bizonyos gyógyszerek szedése válthat ki.

Miért baj az agranulocitózis?

Az immunrendszerünk védekezési vonalában jelentős szerepet töltenek be a vérben keringő fehérvérsejtek. Ezek egyik altípusa, a granulofil fehérvérsejt vagy granulocita biztosítja az egyik legfontosabb védelmet a baktériumok okozta fertőzésekkel szemben. Abban az esetben, ha a granulofil fehérvérsejtek száma jelentősen lecsökken, a szervezet védtelen lesz a kórokozókkal szemben.

Mi a betegség háttere?

Bizonyos gyógyszerek a granulocitákhoz kötődve olyan antigént prezentálnak a szervezet immunrendszerének, mely ellen antitestképződés indul meg. Emiatt a gyógyszerrel „fedett” fehérvérsejtet a saját szervezet pusztítja el.

Mely gyógyszerek hajlamosítanak agranulocitózisra?

Nagyon sok gyógyszer ismert már manapság, melyek a fenti immunfolyamatot ki tudják váltani. Előre nem megjósolható, kinél jelentkezhet az autoimmun folyamat. Fontos tudni azonban azokat a gyógyszertípusokat, melyek gyakrabban okoznak agranulocitózist, mert ezek szedésének elindításával egyrészt fel kell hívni a beteg figyelmét arra, hogy ha bármilyen (súlyosabb, vagy elhúzódó) fertőzésre utaló tünete van, soron kívül keresse fel kezelőorvosát. Emellett az új gyógyszer szedésének indításának elején érdemes a beteget visszahívni laboratóriumi ellenőrzésre is.

A leggyakoribb hajlamosító gyógyszercsoportok:

  • antiepileptikumok, egyes pszichiátriai gyógyszerek
  • cukorbetegség kezelésében alkalmazott szájon át szedhető gyógyszerek (szulfonamid típusúak)
  • pajzsmirigy túlműködésének kezelésére alkalmazott gyógyszer
  • nemszteroid típusú gyulladáscsökkentők
  • bizonyos vérlemezke-funkciót gátló gyógyszerek
  • fájdalomcsillapítók

Milyen tünetei vannak az agranulocitózisnak?

  • Fertőzés, mely lehet kifejezetten súlyos, elhúzódó vagy szokatlan lefutású és terjedésű is.
  • Jellegzetesek a szájnyálkahártyán észlelhető fekélyek is.
  • A beteg sokszor elesett állapotú, hidegrázással, lázzal járó rosszulléte van.

Hogyan derül ki a betegség?

Fontos a kórtörténet, a gyógyszerelési lista ismerete, a gyógyszer szedésének kezdetétől számítva a panaszok megjelenési idejének ismerete.

A beteg vérének laboratóriumi vizsgálata során a fehérvérsejtek, és azon belül a granulociták számának drasztikus csökkenése állapítható meg agranulocitózis esetén.

Más kórképtől való elkülönítés során sor kerülhet csontvelő vételére is, agranulocitózis esetén a fehérvérsejt-előalakok képződésének fokozódását látjuk.

Mi az agranulocitózis gyógymódja?

Agranulocitózis esetén az azt kiváltó gyógyszer elhagyásával pár nap alatt rendeződik a fehérvérsejt- és azon belül a granulocitaszám.

Tünetileg szükséges a beteg panaszainak enyhítése, lázcsillapítás, fájdalomcsillapítás, folyadékpótlás.

Antibiotikum adása, illetve súlyosan csökkent fehérvérsejtszám esetén granulocita kolóniastimuláló faktor adása szükséges, mely fokozza a fehérvérsejtek képződésének ütemét.

Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológusForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

A transzferrinszint és jelentősége

A transzferrin molekula egy, a véráramlásban keringő glikoprotein, melynek feladata a vas-ionok szállítása. Többféle transzferrin molekula is ismert...

Neutrofil granulocita

A neutrofil granulocita a vérben, illetve a nyirok- és egyéb szövetekben keringő granulociták egyik fajtája. Nevüket jellegzetes festődésükről...

A vérrögképződés rizikóiról...

Az elmúlt napokban újabb és újabb cikkek láttak napvilágot az AstraZeneca-oltás - hivatalos nevén Vaxzevria - és a trombózis kialakulásának a...

Hogyan működik immunrendszerünk?

Környezetünkben számos baktérium, gomba és parazita található, melyek életveszélyes fertőzések okozói lehetnek. A káros anyagok könnyen...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.