Fejfájás, migrén

Fejfájás, migrén

A fejfájások típusai - A legtöbb kezelhető

WEBBeteg/Magyar Fejfájás Társaság
2022-07-11 09:04

A fejfájás az egyik leggyakoribb panasz; alig van olyan ember, aki élete során ne találkozna vele. Becslések szerint Magyarországon körülbelül egymillió migrénes van, és ennél is nagyobb azok száma, akik a visszatérő fejfájás egyéb formáiban szenvednek.

Sok migrénes beteg szenved vitaminhiányban

DRportal
2022-09-10 21:42

Úgy tűnik, hogy a migrénben szenvedő gyermekek, kamaszok és felnőttek nagy része enyhe D-vitamin-, riboflavin- és a sejtek szaporodásához és fenntartásához szükséges energia termelésében szerepet játszó koenzim Q10-hiányban szenved.

Allodynia - Érintésre való érzékenység

WEBBeteg - Cs. K., fordító, Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
2022-09-08 21:03

A migrén intenzív, lüktető fejfájást okoz, mely annyira érzékennyé teheti az idegeket, hogy a fejbőr legkisebb érintése is fájdalmas lehet. Ezt a jelenséget allodyniának nevezzük, ami szó szerint egyéb fájdalmat jelent.

Migrén: már gyermekkorban is

WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
2022-08-28 17:42

A migrén jellegzetes módon gyerekkorban, kamaszkorban vagy fiatal felnőttkorban kezdődik, és az öregedés során egyre ritkábban és egyre kisebb intenzitással jelentkezik. A fizikai szenvedés mellett gyakori az iskolai hiányzás és a rendszeres kórházlátogatás, ehhez jön még hozzá az aggódó szülők által kivett táppénz is.

Triptánok a migrénes rohamok kezelésében

WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
2022-08-19 19:33

A triptánok a migrénes roham specifikus gyógyszerei, a súlyos migréntől szenvedő betegeknél gyakran ezek jelentik a megfelelő választást. Az agyi erekben érösszehúzó hatásúak, ugyanakkor csökkentik a steril gyulladásos állapotot, amely a migrén során jelentkezik az agyban.

A migrénes rohamok kezelésére szolgáló gyógyszerek

WEBBeteg - B. M., szakfordító, Aktualizálta: Huszár Zsoltné dr. szakgyógyszerész
2022-08-17 22:03

A migrén kezelése gyógyszeres és nemgyógyszeres kezelések kombinációjából tevődik össze. Az orvosok különbséget tesznek a migrénes rohamok és a tünetmentes időszakok terápiája közt (migrénmegelőzés).

Hogyan kezelhető a migrén?

WEBBeteg összeállítás - Dr. Zsuga Judit neurológus; Aktualizálta: Huszár Zsoltné dr. szakgyógyszerész
2022-08-16 17:30

A migrén kezelési stratégiája a fejfájás gyakoriságától és súlyosságától, továbbá az egyidejűleg fennálló egyéb betegségektől függ. Számos gyógyszert hoztak forgalomba kimondottan a migrén kezelésére, de jó néhány más betegség kezelésére alkalmas szer is hasznos lehet.

Fájdalomcsillapító is okozhat fejfájást

WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó gyógyszerész; Aktualizálta: Huszár Zsoltné dr. szakgyógyszerész
2022-08-16 13:00

Furcsának tűnhet, de a fájdalomcsillapítók is okozhatnak fejfájást, ráadásul minél többet szedünk belőlük, annál erősebben, ez az úgynevezett fájdalomcsillapító túlhasználathoz társuló fejfájás.

Mi segíthet a krónikus migrén esetében?

WEBBeteg - Szegő Miklós, fordító, Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos
2022-08-09 04:03

Egy tanulmány szerint a lidokain érzéstelenítő szer intravénás beadása segíthet enyhíteni a fájdalmat a nehezen kezelhető krónikus migrénben szenvedő betegek esetében. A kórházi kezelés során intravénás lidokaint kapó krónikus migrénes betegek közel 88 százalékánál csökkent a fájdalom intenzitása az elbocsátáskor.

Számítógép-fejfájás - Mit tegyünk ellene?

WEBBeteg - Dr. Bessenyei Mónika, neurológus
2022-08-08 09:33

Érdemes-e több óráig mozdulatlanul bámulni a számítógép monitorát nap mint nap? A válasz egyértelműen nem. Sok ember, aki rendszeresen teszi ezt, számol be kellemetlen, tompa, néha erős lüktető, görcsös tarkótáji, máskor homloktáji-halántéktáji fejfájásról, mely időnként a koncentrációt is befolyásolhatja.