• Endokrin betegségek cikkek

   • Betegségek megértése
    WEBBeteg - Dr. Felszeghy Enikő, gyermekgyógyász, endokrinológus; Budai Endokrinközpont
    2020-07-08 14:35
    A pajzsmirigy alulműködése (hypothyreosis) különböző életkorokban sokszor eltérő módon alakul ki, de bizonyos formái gyermekkortól a felnőttkoron át az időskorig egyaránt kimutathatóak és hasonló tünetekkel jelentkeznek.
    Egészségmegőrzés
    WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
    2020-08-10 20:35
    A pajzsmirigy az emberi szervezet legnagyobb hormontermelő szerve. A gége, illetve légcső előtt helyezkedik el. Ennek ismerete azért fontos, mert megnagyobbodott pajzsmirigy jelentős nyelési és légzési panaszt is okozhat a légcső és nyelőcső összenyomásával.
    Betegségek megértése
    Budai Endokrinközpont - Prof. Dr. Balázs Csaba, endokrinológus
    2020-08-04 05:03
    Többségük jól kezelhető, a gyógyulási arány magasabb, mint más daganatos betegségek esetében. Rendszerint a nyelési nehézség, nyaki duzzanat és tartós rekedtség viszi orvoshoz a beteget. A betegséggel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat Prof. Dr. Balázs Csaba endokrinológus foglalta össze.
    Betegségek megértése
    Semmelweis Egyetem
    2020-08-03 05:21
    A pajzsmirigy működészavarok minden életkorban megjelenhetnek, és túlnyomórészt a nőket érintik - ismertette Dr. Reismann Péter. A Semmelweis Egyetem II. Sz. Belgyógyászati Klinikájának egyetemi adjunktusa elmondta, a pajzsmirigy-túlműködés a népesség körülbelül egy százalékát érinti, és a betegek több mint 70 százaléka nő.
    Élet betegséggel
    Nőgyógyászati Központ - Dr. Lőrincz Ildikó, nőgyógyász, endokrinológus
    2020-08-02 20:36
    A pajzsmirigyzavarok igen komoly problémákat okozhatnak a teherbe esés és a várandósság kapcsán is, ám a legtöbb szó mégis egyedül a pajzsmirigy-alulműködésről esik, pedig a szerv túlműködésével is fontos foglalkozni, mikor családalapításra kerül sor. Dr. Lőrincz Ildikót, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyász-endokrinológusát kérdeztük a témában.
    Egészségmegőrzés
    Budai Endokrinközpont - Dr. Békési Gábor, pajzsmirigy-specialista
    2020-07-31 22:05
    A pajzsmirigyzavarok esetén gyakran hallani, hogy hátterében jódhiány áll, így kezelésében nagy szerepe van e ásványi anyag fokozott bevitelének. Dr. Békési Gábor, pajzsmirigy-specialista azonban mindenkit figyelmeztet, hogy csakis szakorvosi javallatra szedjen jódtartalmú táplálékkiegészítőt, ugyanis vannak olyan állapotok, amikor a problémán ezzel csak ronthat!
    Betegségek megértése
    WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
    2020-07-30 16:03
    Az inzulinrezisztenciával járó állapot nagy arányban megelőzhető lenne, de akár vissza is fordítható gondos odafigyeléssel és teljes életmódváltással, orvosi felügyelet mellett.
    Élet betegséggel
    Budai Endokrinközpont - Dr. Békési Gábor PhD, pajzsmirigy-specialista
    2020-07-26 19:03
    A betegségek többsége reagál az évszakváltásokra, így nyáron plusz tünetek is jelentkezhetnek, ráadásul vannak olyan állapotok, melyeknél más dózisra és plusz odafigyelésre van szükség. Ilyen pl. a pajzsmirigyzavar is. Hogy mikre kell ekkor ügyelni, arra dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy-specialistája adott választ.
    Betegségek megértése
    WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus
    2020-07-18 19:35
    A magas vérnyomás az esetek döntő többségében esszenciális, de fontos megemlíteni a hypertonia secunder formáit is, melyek különböző alapbetegségek talaján alakulnak ki. Ezen alapbetegségek egyike a Cushing-szindróma, melyben bár nem a vérnyomás emelkedése a figyelemfelhívó tünet, de a betegségnek jellegzetes velejárója.
    Betegségek megértése
    Budai Endokrinközpont - Dr. Bérczy Judit, endokrinológus
    2020-07-16 22:05
    Az adiponektinszint egyszerűen, mellékhatásmentesen, egy vérvételből meghatározható. Amennyiben kiderül az alacsonyabb szint, hasznos segítséget nyújt a PCOS, cukorbetegség, inzulinrezisztencia, sőt, a metabolikus anyagcsere szindróma diagnózisának felállításában, illetve a kezelés hatékonyságában. Dr. Bérczy Judit, a Budai Endokrinközpont orvosa osztja meg a legfontosabbakat.
    Élet betegséggel
    WEBBeteg - Dr. Papp Júlia, szemész
    2020-07-16 20:35
    A pajzsmirigybetegségek a szervezet anyagcseréjére hatnak, s így igen szerteágazó a megfigyelhető tünetegyüttes. Jellegzetesek a strúma miatti szemészeti elváltozások, melyek nemcsak esztétikai problémát, hanem látásvesztést is okozhatnak.
    A lista folytatódik a következő oldalon, kérjük lapozzon!