• Endokrin betegségek cikkek

   • Betegségek megértése
    WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
    2020-01-02 08:10
    PCOS
    A PCOS egy mozaikszó, jelentése policisztás ovárium (petefészek) szindróma vagy ahogyan szerzői névvel jelölik: Stein-Leventhal-szindróma. Bár az elnevezés csak a petefészekre utal, valójában igen összetett, több szervet érintő betegségről van szó.
    Panaszok
    WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
    2020-01-09 17:03
    Kevesen fordulnak ezzel a bizonytalan panasszal az orvoshoz, pedig akár nagyobb betegség előjele vagy kísérő tünete is lehet, ezért érdemes végigvenni, hogy mi minden állhat a hátterében.
    Panaszok
    Budai Endokrinközpont - Prof. Dr. Balázs Csaba, endokrinológus
    2020-01-08 03:06
    A meddőség és a pajzsmirigyműködés közötti kapcsolat már bizonyított. Ennek ismerete és kivizsgálása alapvetően fontos meddő párok esetében. A sokszor tünetmentes elváltozások felismerésével és kezelésével a várt gyermekáldás is létrejöhet.
    Betegségek megértése
    WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
    2020-01-07 16:05
    Mikor történik hormonvizsgálat? Mi határozza meg, hogy milyen hormonok vizsgálatát kéri a kezelőorvosa? Hogyan történik a laboratóriumi hormonvizsgálat? Milyen mintából?
    Betegségek megértése
    Budai Endokrinközpont - Dr. Koppány Viktória, endokrinológus
    2019-12-24 03:06
    Az AMH értéke igen lényeges abból a szempontból, hogy a gyermekre vágyó nő tisztába kerüljön jelenlegi termékenységi állapotával, ugyanis ennek alacsony szintje a termékenység végét jelzi. Mivel a családalapítási hajlandóság manapság igencsak kitoldott, ezért igen sokakat érint az AMH abnormális értéke, főleg akkor, ha az illető PCOS-sel küzd.
    Panaszok
    WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin
    2019-12-21 09:36
    A thyreoideastimuláló hormon (TSH), más néven pajzsmirigyserkentő hormon az agyalapi mirigyben termelődik, és a pajzsmirigy hormontermelésére gyakorol serkentő hatást.
    Betegségek megértése
    WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
    2019-12-21 03:06
    Az alacsonynövésnek számos más ok mellett hormonális alapja is lehet. Ezek közül a legtöbbek által ismert a növekedési hormon hiányából fakadó alacsony termet, de e mellett egyéb hormonhiány is vezethet törpenövéshez.
    Betegségek megértése
    WEBBeteg - Sz. M., fordító, Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos
    2019-12-09 20:35
    Bármilyen furcsa, de naponta átlagosan 60-100 hajszálat veszítünk el a fejünkről és ez természetes, normális dolog. A már nem természetes hajhullásnak több oka is lehet, mint például a hormonok károsodása például a szülés vagy a menopauza időszakát követően. Ilyenkor gyakori, hogy a hajszálak elvékonyodnak. Az ösztrogénszint csökkenése átmenetileg megzavarhatja a haj növekedésének az életciklusát.
    Élet betegséggel
    Budai Endokrinközpont - Dr. Békési Gábor PhD, pajzsmirigy-specialista
    2019-12-08 20:36
    A pajzsmirigy az egész szervezet működésére hatással van, így számtalan problémát okozhat. Sokan nem tudják, de alulműködése a libidót is negatívan befolyásolja. Dr. Békési Gábor PhD, pajzsmirigy specialista szerint ezért, ha valakinél hirtelen megváltozik a szexuális aktivitás, akkor érdemes a pajzsmirigy zavarára is gondolni!
    Panaszok
    WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
    2019-12-04 13:03
    A pajzsmirigy által termelt hormonok a szervezet számos működési funkcióját befolyásolják. Éppen emiatt a pajzsmirigy funkciójának zavarai számos tünetet okozhatnak, más szervrendszerek működésére is kihatva, így a betegségek felismerése és kezelése rendkívül fontos.
    A lista folytatódik a következő oldalon, kérjük lapozzon!