• Endokrin betegségek cikkek

   • Betegségek megértése
    WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus
    2020-09-20 17:36
    Pajzsmirigy-megnagyobbodás
    A pajzsmirigy méretének, tapintásának a megváltozása az egyik legbiztosabb jele a pajzsmirigy rendellenes működésének. Az, hogy pontosan mi okozza a pajzsmirigy megnagyobbodását és milyen kezelés szükséges, csak alapos orvosi vizsgálattal állapítható meg.
    Egészségmegőrzés
    Budai Endokrinközpont - Dr. Békési Gábor PhD, pajzsmirigy-specialista
    2020-10-18 17:36
    A pajzsmirigy-alulműködést legtöbbször a jód hiányához kapcsolják, melynek magyarázata, hogy e zavart gyakran ezen ásványi anyag hiánya okozza.
    Panaszok
    Budai Endokrinközpont - Prof. Dr. Balázs Csaba, endokrinológus
    2020-10-11 13:33
    Az egyre rövidülő nappalok és a sokszor borús, esős időjárás rossz hatással lehet a közérzetünkre. Szakértőnk segítségével utánajártunk, hogyan védekezhetünk a téli időszakban sokakat érintő lehangoltság és álmosság tünetei ellen.
    Betegségek megértése
    WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos
    2020-10-08 18:35
    A Klinefelter-szindrómában szenvedő fiúk teste a pubertáskor után egyre inkább nőies jegyeket kezd felvenni. Ezen genetikai rendellenességben szenvedő betegeknél jelentősen nagyobb a kockázata heredaganat, melldaganat és cukorbetegség kialakulásának is.
    Élet betegséggel
    WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus
    2020-10-04 04:06
    A Turner-szindróma csak lányokat sújtó, genetikai eredetű betegség. Normálisan az emberekben két nemi kromoszóma van. Férfiakban egy X és egy Y, nőkben pedig két X található. A Turner-szindrómás nőkben az egyik X kromoszóma nincs meg.
    Betegségek megértése
    Budai Endokrinközpont - Prof. Balázs Csaba, endokrinológus
    2020-09-19 17:36
    Szemszárazság, vörös, könnyező szemek, szemhéj-rendellenességek, homályos vagy kettős látás. Ha a felsorolt problémák valamelyike az Ön számára sem ismeretlen, érdemes elolvasnia Prof. Balázs Csaba írását.
    Panaszok
    WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, endokrinológus
    2020-09-16 15:35
    Talán még azok sem szeretnének hirtelen nagy súlyt felszedni, akik kicsivel szeretnének gömbölydedebbek lenni. Bár a hirtelen fogyás sokkal riasztóbb, mint a testsúly gyarapodása, ez is jelezhet súlyos megbetegedést.
    Betegségek megértése
    WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus
    2020-09-14 03:06
    Sokszor küldenek betegeket endokrinológiai szakrendelésre Cushing-szindróma gyanúja miatt, ha a beteg túlsúlyos és striái vannak. A gyanú felvetése sokkal többször történik meg, mint amilyen a betegség gyakorisága valójában.
    Panaszok
    Oxygen Medical - Dr. Görömbey Zoltán, endokrinológus
    2020-09-05 17:36
    Időről időre sokan tapasztalják a hajhullást, amely szerencsés esetben néhány hét vagy hónap alatt abbamarad, de akár tartósan is fennállhat. A jelenség hátterében számos tényező állhat, köztük akár hormonális eredetű is. A témáról dr. Görömbey Zoltán, endokrinológus beszélt.
    Betegségek megértése
    Budai Endokrinközpont - Prof. Balázs Csaba, endokrinológus
    2020-08-21 15:36
    A pajzsmirigy a nyelőcső két oldalán elhelyezkedő, pillangó alakú szerv. Két fontos hormont termel: a thyroxint és a trijód-thyronint, melyek az alapanyagcsere szabályozásának lévén a szervezet valamennyi sejtjének működésére hatást gyakorolnak. Pajzsmirigy betegség több okból is jelentkezhet.
    A lista folytatódik a következő oldalon, kérjük lapozzon!