Prolaktinóma

szerző: Fray Adrienn - WEBBeteg
megjelent:

Egyre több pár jár meddőségi központba, mégis még mindig kevés szó esik egy, a meddőségért felelős betegségről, a prolaktint termelő hipofízis adenómáról.

A hipofízis (hétköznapi nevén agyalapi mirigy) a hormonrendszert vezérlő létfontosságú, babszem nagyságú szerv az agyban. Az általa termelt hormonok egyike a prolaktin, ami a tejelválasztásért, vagyis a szoptatásért felelős. Ha a prolaktin hormonból túl sok termelődik, az káros folyamat.

Prolaktin hormon
Prolaktin hormon

Nőknél fellépő tejcsorgás a terhességi, illetve a szoptatási időn túl mindig rendellenes jelenség, melynek okát vizsgálni kell. Ritkán a tejcsorgás férfiaknál is megindulhat. Ilyen esetekben fontos endokrinológus szakorvos felkeresése a prolaktinszint ellenőrzése miatt. Az endokrinológus megvizsgálja az agyalapi mirigy működését, illetve azon más betegségek fenállását, ami a magas prolaktinszint előidézője lehet.

A prolaktin hormon túlműködése miatt a beteg szexuális vágya csökkenhet (nőknél száraz hüvely, férfiaknál potenciaprobléma – gyakran az érintettek nem is kívánják a szexet). Jellemző a hízás, mely ellen a diéták sem hatékonyak, amíg a prolaktin szintje nincs orvosilag kezelve.

A nőknél a menstruáció elhúzódása, esetleg teljes leállása, meddőség, emlő feszülése, hőhullámok kialakulása gyakori. Mindkét nemnél jelentkezhet fejfájás, homályos látás, fokozott izzadékonyság és szőrősödés, depresszió. A lábakon apró lila foltok tűnhetnek fel.

Az agyalapi mirigy prolaktint termelő daganata spontán vetélés okozója lehet. Ezért a nőknek gyermekvállalási szándékukat az endokrinológus szakorvos felé jelezni kell, véleményét pedig tanácsos megfogadni.

Jóindulatú betegség, de komolyan kell venni

A hipofízis adenóma az agyalapi mirigy lassan fejlődő jóindulatú daganata. A jóindulatú kifejezés azt jelenti, hogy rákos sejteket nem tartalmaz, ez azonban nem jelenti azt, hogy nem kell komolyan venni, ugyanis kóros elváltozás, súlyos betegség. Az agyalapi mirigy a hormonhatásokkal egész testünkre kihat, ha a prolaktint termelő daganatot (prolaktinómát) sokáig nem kezelik, végleges meddőséget okoz, ha pedig a daganat a látóideget elnyomja, vakságot idéz elő.

Mindennek ellenére a modern orvostudománynak hála a betegség gyógyszeresen vagy szükség esetén napjainkban már nagyon biztonságos műtéttel jól kezelhető: a gyermekvállalás, a testsúly korrigálása, valamint a látás javítása, egyéb panaszok megszüntetése megoldható. Gyógyítható, de az orvosi utasítások betartása szükséges.

(Fray Adrienn - hipofizis.hu)

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.