Emésztőszervek - Betegségek megértése: terápia cikkek

Emésztőszervek - Betegségek megértése: terápia cikkek

A vakbélműtét és típusai

WEBBeteg - Dr. Sasi Szabó László, sebész
2022-05-04 07:33

A vakbélműtét az általános sebészet talán leggyakoribb sürgősségi beavatkozása. Napjainkban többféle technikával végezhetik a gyulladt féregnyúlvány eltávolítását, megkülönböztetünk hagyományos és laparoszkópos műtétet.

Áteresztő bél szindróma

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
2022-04-28 16:03

Az áteresztő bél vagy szivárgó bél szindróma gyakran előforduló, kellemetlen tüneteket okozó kórkép.

A rövid bél szindróma

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
2022-04-11 14:33

A rövid bél szindróma azt az állapotot jelenti, amikor a vékonybél egyes szakaszai hiányoznak. Tekintettel arra, hogy a felszívódás nagy részben itt történik, a kórkép felszívódási zavart, táplálási nehezítettséget és annak minden szövődményét eredményezi.

Meckel-diverticulum

WEBBeteg - Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász
2022-03-29 20:33

A Meckel-diverticulum ritkán fordul elő. Tüneteket csak szövődmények esetén okoz, sok esetben akár tünetmentes is lehet. Panaszok általában a kisgyermekkorban jelentkeznek, de akármikor előfordulhatnak.

Epepangás

WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
2022-03-21 11:03

Epepangásnak (cholestasis) nevezzük azt az állapotot, amikor a máj által megtermelt és/vagy az epehólyagban raktározott emésztőnedv, az epe ürülése akadályozva van a bélrendszerünk felé. Hátterében leggyakrabban mechanikai ok áll, de egyéb állapotok is előidézhetik. Vezető tünete a sárgaság, emelkedő májfunkciós értékek.

Autoimmun májgyulladás

WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
2022-03-18 14:00

Az autoimmun májgyulladás egy nem gyógyítható, de kezelhető, gyógyszeres terápiával nyugalomban (remisszióban) tartható májbetegség.

A sárgaság okai

WEBBeteg - Dr. Plósz János, gasztroenterológus
2022-03-08 17:03

Sárgaságnak a bőr, a nyálkahártyák és a szem ínhártyájának sárgás elszíneződését nevezzük, mely a szövetekben lerakódó epefesték következménye. Mivel a sárgaság leggyakrabban súlyos betegség tünete, azonnali orvosi vizsgálat és kezelés javasolt.

Gyógyszerszedés okozta hasnyálmirigy-gyulladás

WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
2022-03-04 22:03

A hasnyálmirigy-gyulladás okai között szerepel a gyógyszer kiváltotta forma, amely az esetek döntő többségében heveny hasnyálmirigy-gyulladás képében jelentkezik. Ez egy ritkán előforduló és nehezen diagnosztizálható entitás, mivel nem rendelkezik speciális klinikai jellemzőkkel, de a jelentőségét nem szabad alábecsülni.

A heveny hasnyálmirigy-gyulladás terápiája

WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
2022-02-24 13:03

A heveny hasnyálmirigy-gyulladás (akut pancreatitis) kialakulásának hátterében számos ok állhat. Az eltérő kórok, valamint a különböző súlyosságú betegséglefolyás alapján az egyes esetek terápiája egymástól eltérő lehet.

A sztóma - A legfontosabb tudnivalók

WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos
2022-02-24 05:03

A sztóma egy olyan mesterségesen, sebészek által létrehozott bélnyílás a hasfalon, melyen keresztül a széklet a szervezetből távozni tud, és egy cserélhető zsákba jut. Alkalmazására olyan megbetegedések esetén kerülhet sor, melyek nem teszik lehetővé többé, hogy a bélsár a végbélen keresztül távozzon.