• Milyen vizsgálatok történnek a gasztroenterológusnál?

    Szerző: WEBBeteg

    A gasztroentorológiai vizsgálatok az emésztőtraktus eltérő működésének hatékony diagnosztizálásához nyújt segítséget. Alkalmaznak laborvizsgálatot, teszteket, és a nyelőcsövön vagy a végbélen keresztül alkalmazott vizsgálatokat.

    A gasztroenterológia az emésztőrendszer megbetegedéseivel foglakozik, ide tartozik a nyelőcső, gyomor, vékony- és vastagbél, máj, az epe betegségei, és a hasnyálmirigy. A szakorvos az emésztőszervi betegségek felismeréséhez rendeli el a vizsgálatokat. A leggyakoribb vizsgálatok a laboratóriumi, képalkotó vizsgálatok, endoszkópos (tükrözés) vizsgálatok, különböző tesztek.

    Hirdetés

    Hogyan készüljön a beteg a vizsgálatra?

    A gasztroenterológussal való találkozás előtt át kell gondolni pontosan milyenek a tünetek és lehet-e a tünetek jelentkezését ételhez, vagy valamilyen étkezési szokáshoz kötni. Ha kérdések merülnek fel ajánlott előtte összeírni. Az első vizsgálat folyamán az orvos anamnézist készít, ehhez több kérdést tesz fel, a jelenlegi gyógyszerfogyasztásról és a családban előfordult betegségekről. Ezt követően deréktől felfelé a panasznak megfelelő fizikális vizsgálatot végzi el.

    Immunrendszer, bélflóra, probiotikum, prebiotikum


    Immunrendszerünk soha nem szűnő működése életünk fontos biztosítéka. Sejtjei folyamatosan fésülik át szervezetünk minden részét, hogy a kórokozók és idegen anyagok hatásaitól megvédjen minket. Életmódunkkal, táplálkozásunkkal, döntéseinkkel ezeket a folyamatokat segítjük vagy hátráltatjuk. Orvosszemmel a fogalmakról

    Gasztroentrológiai vizsgálatok

    Az első vizsgálatok eredményeként dönti el a szakorvos, hogy milyen további vizsgálatokra lesz szükség.

    Labororatóriumi vizsgálatok: vizelet- és székletvizsgálatokkal, a vérvizsgálati eredménnyel megállapítható, hogy van-e gyulladásos folyamat, vérszegénységre utaló jel.

    Kolonoszkópia: a vastagbéltükrözés vizsgálatot jelenti, amellyel felismerhetővé válik a gyulladás, polip, daganat, bélfal sérve. A tükrözés a vastagbélrák felismerésének, megelőzésének legfőbb eszköze. A vizsgálat során a polipokat el is lehet távolítani, a mintavétel pedig alkalmas a szövettani eredmények megállapítására. A vizsgálat előtt béltisztítás szükséges.

    Felső endoszkópia – gyomortükrözés: ennek során a tápcsatorna felső szakaszának vizsgálata történik, a gyomor, patkóbél és a nyelőcső betegségeinek (gyulladás, fekélyek, daganat) felismeréséhez. A vizsgálat előtt legalább 8 órával enni, 4 órával inni nem lehet.

    Manometria (nyomásmérés): felső nyelőcsövi, vagy alsó végbéllel kapcsolatos vizsgálat, a tápcsatorna különböző pontjain történő nyomásméréssel, információ kapható a nyelőcső simaizmának összehúzódásáról, elernyedéséről, vagy a záróizmok tónusáról. Információt nyújt a nyelészavarról, bizonytalan diagnózisú reflux betegségről, gyomor ürülési zavaráról, székletartási zavarról.

    24 órás pH monitorozás: a vizsgálat alatt a gyomorból a nyelőcsőbe visszaáramló sav erősségét, mennyiségét és hatásának idejét mérik. Az orron keresztül egy vékony elektódot vezetnek le a gyomorszáj felett pár centire, amit a páciens 24 órán át visel. A vizsgálat előtt 8 órával nem lehet enni, de az elhelyezés után már nincs korlátozás.

    Részleges vastagbéltükrözés (szigmoidoszkópia): a végbél és a vastagbél alsó szakaszának vizsgálata, amelynek során a végbélnyíláson keresztül egy vékony csövet helyeznek fel, mely lehetővé teszi a bélfelületek szemmel történő vizsgálatát.

    A vizsgálatok nagyon fontosak ahhoz, hogy pontos diagnózist lehessen felállítani. Minél hamarabb szánja rá magát a páciens annál hatékonyabb a gyógyulása. A vizsgálatok inkább kellemetlenek mit fájdalmasak. Lehet érzéstelenítőt kérni, és egyes magánrendeléseken altatásban végzik a vizsgálatokat.

    (WEBBeteg)
     

    Módosítva: 2011.08.04 20:11, Megjelenés: 2011.08.04 20:11
   • Cikkajánló

    Táplálkozás

    Táplálkozás

    Dr. Zsuga Judit

    Ételallergia vagy ételintolerancia? Ön tudja, hogy mi a különbség?

    Elsősegély

    Elsősegély

    WEBBeteg

    Elsősegélytippek háztartási balesetek esetére. Mit tehetünk?

    Életeket ment a vastag- és végbélszűrés

    November közepén a Kor Kontroll Társaság az Országos Onkológiai Intézettel (OOI) közös nyílt napot tartott, hogy felhívja a figyelmet a vastag- és végbélrák megelőzésének, illetve korai stádiumban történő felismerésének, szűrésének jelentőségére.

    Crohn-betegség: Milyen vizsgálatokra számíthat?

    Sok betegség okozhat a Crohn-betegség tüneteivel részben megegyező panaszokat, így a diagnózis felállításához orvosa számos vizsgálat elvégzését javasolhatja.

    Mit kell tudni a vastagbéltükrözésről?

    A vastagbéltükrözés a végbél, a vastagbél és a vastagbél-vékonybél átmenet szakaszán előforduló rendellenességek, elváltozások felismerésére irányuló eljárás, melynek során nemcsak diagnosztizálásra, hanem szövettani mintavételre és bizonyos terápiás beavatkozásokra is lehetőség van.

    A vastagbéltükrözés menete - Kolonoszkópia, béltükrözés

    Jelenleg még mindig a vastagbéltükrözés a legmegbízhatóbb vizsgálat a bélbetegségek megítélésében. A diagnosztika mellett terápiás lehetőséget is ad, így az egyéb vizsgálómódszerek alkalmazása során észlelt eltérések is kolonoszkópia elvégzését teszik szükségessé.

    Mire figyeljen béltükrözés előtt?

    Annak érdekében, hogy minél hamarabb fény derüljön a vastagbélrákos megbetegedésekre, elengedhetetlenül fontos, hogy a veszélyeztetett csoportba tartozók rendszeresen eljárjanak a szűrővizsgálatokra, mely béldaganatok esetében leggyakrabban vastagbéltükrözéssel (kolonoszkópia) történik.

    Milyen betegségre, gyógyszerszedésre hívjuk fel az orvos figyelmét?

    A vastagbél rákos megbetegedéseinek előforulása az egész világon nő, kifejezetten igaz ez hazánkra, ahol az elmúlt ötven évben megháromszorozódott a vastagbélrákban elhunytak száma.

    El kell-e hagyni a gyógyszerek szedését béltükrözés előtt?

    Magyarországon a vastag- és végbélrák dobogós helyen áll a daganatos halálokok között. Ennek egyik magyarázata, hogy a bél rákos elváltozásai nagyon sokáig nem okoznak panaszt.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.