• Milyen vizsgálatok történnek a gasztroenterológusnál?

    Szerző: WEBBeteg

    A gasztroentorológiai vizsgálatok az emésztőtraktus eltérő működésének hatékony diagnosztizálásához nyújt segítséget. Alkalmaznak laborvizsgálatot, teszteket, és a nyelőcsövön vagy a végbélen keresztül alkalmazott vizsgálatokat.

    A gasztroenterológia az emésztőrendszer megbetegedéseivel foglakozik, ide tartozik a nyelőcső, gyomor, vékony- és vastagbél, máj, az epe betegségei, és a hasnyálmirigy. A szakorvos az emésztőszervi betegségek felismeréséhez rendeli el a vizsgálatokat. A leggyakoribb vizsgálatok a laboratóriumi, képalkotó vizsgálatok, endoszkópos (tükrözés) vizsgálatok, különböző tesztek.

    Hirdetés

    Hogyan készüljön a beteg a vizsgálatra?

    A gasztroenterológussal való találkozás előtt át kell gondolni pontosan milyenek a tünetek és lehet-e a tünetek jelentkezését ételhez, vagy valamilyen étkezési szokáshoz kötni. Ha kérdések merülnek fel ajánlott előtte összeírni. Az első vizsgálat folyamán az orvos anamnézist készít, ehhez több kérdést tesz fel, a jelenlegi gyógyszerfogyasztásról és a családban előfordult betegségekről. Ezt követően deréktől felfelé a panasznak megfelelő fizikális vizsgálatot végzi el.

    Immunrendszer, bélflóra, probiotikum, prebiotikum


    Immunrendszerünk soha nem szűnő működése életünk fontos biztosítéka. Sejtjei folyamatosan fésülik át szervezetünk minden részét, hogy a kórokozók és idegen anyagok hatásaitól megvédjen minket. Életmódunkkal, táplálkozásunkkal, döntéseinkkel ezeket a folyamatokat segítjük vagy hátráltatjuk. Orvosszemmel a fogalmakról

    Gasztroentrológiai vizsgálatok

    Az első vizsgálatok eredményeként dönti el a szakorvos, hogy milyen további vizsgálatokra lesz szükség.

    Labororatóriumi vizsgálatok: vizelet- és székletvizsgálatokkal, a vérvizsgálati eredménnyel megállapítható, hogy van-e gyulladásos folyamat, vérszegénységre utaló jel.

    Kolonoszkópia: a vastagbéltükrözés vizsgálatot jelenti, amellyel felismerhetővé válik a gyulladás, polip, daganat, bélfal sérve. A tükrözés a vastagbélrák felismerésének, megelőzésének legfőbb eszköze. A vizsgálat során a polipokat el is lehet távolítani, a mintavétel pedig alkalmas a szövettani eredmények megállapítására. A vizsgálat előtt béltisztítás szükséges.

    Felső endoszkópia – gyomortükrözés: ennek során a tápcsatorna felső szakaszának vizsgálata történik, a gyomor, patkóbél és a nyelőcső betegségeinek (gyulladás, fekélyek, daganat) felismeréséhez. A vizsgálat előtt legalább 8 órával enni, 4 órával inni nem lehet.

    Manometria (nyomásmérés): felső nyelőcsövi, vagy alsó végbéllel kapcsolatos vizsgálat, a tápcsatorna különböző pontjain történő nyomásméréssel, információ kapható a nyelőcső simaizmának összehúzódásáról, elernyedéséről, vagy a záróizmok tónusáról. Információt nyújt a nyelészavarról, bizonytalan diagnózisú reflux betegségről, gyomor ürülési zavaráról, székletartási zavarról.

    24 órás pH monitorozás: a vizsgálat alatt a gyomorból a nyelőcsőbe visszaáramló sav erősségét, mennyiségét és hatásának idejét mérik. Az orron keresztül egy vékony elektódot vezetnek le a gyomorszáj felett pár centire, amit a páciens 24 órán át visel. A vizsgálat előtt 8 órával nem lehet enni, de az elhelyezés után már nincs korlátozás.

    Részleges vastagbéltükrözés (szigmoidoszkópia): a végbél és a vastagbél alsó szakaszának vizsgálata, amelynek során a végbélnyíláson keresztül egy vékony csövet helyeznek fel, mely lehetővé teszi a bélfelületek szemmel történő vizsgálatát.

    A vizsgálatok nagyon fontosak ahhoz, hogy pontos diagnózist lehessen felállítani. Minél hamarabb szánja rá magát a páciens annál hatékonyabb a gyógyulása. A vizsgálatok inkább kellemetlenek mit fájdalmasak. Lehet érzéstelenítőt kérni, és egyes magánrendeléseken altatásban végzik a vizsgálatokat.

    (WEBBeteg)
     

    Módosítva: 2011.08.04 20:11, Megjelenés: 2011.08.04 20:11
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Az Ön bőre milyen?

    Az Ön bőre milyen?

    Peterman Krisztina

    Bőrünk típusának megfelelő ápolást igényel. Milyen jelekből határozható meg bőrtípusunk?

    Önálló fejfájások

    Önálló fejfájások

    Dr. Ertsey Csaba PhD, Med. Habil

    A visszatérő fejfájások túlnyomó többsége az önálló fejfájások közé sorolható.

    A székelési inger hiányának okai és kezelése

    Mi okozhatja a székelési inger hiányát? Miért veszélyes? Mihez vezethet? Mi a teendő ilyen esetben?

    Hogyan működik a vékonybél?

    Cikkünkben a vékonybél felépítéséről, szerepéről, feladatáról és működéséről olvashat.

    Crohn-betegség: Milyen vizsgálatokra számíthat?

    Több más betegség okozhat a Crohn-betegség tüneteivel részben megegyező panaszokat, így a diagnózis felállításához orvosa számos vizsgálat elvégzését javasolhatja.

    A vastagbéltükrözés menete - Kolonoszkópia, béltükrözés

    Jelenleg még mindig a vastagbéltükrözés a legmegbízhatóbb vizsgálat a bélbetegségek megítélésében. A diagnosztika mellett terápiás lehetőséget is ad, így az egyéb vizsgálómódszerek alkalmazása során észlelt eltérések is kolonoszkópia elvégzését teszik szükségessé.

    Mire figyeljen béltükrözés előtt?

    Annak érdekében, hogy minél hamarabb fény derüljön a vastagbélrákos megbetegedésekre, elengedhetetlenül fontos, hogy a veszélyeztetett csoportba tartozók rendszeresen eljárjanak a szűrővizsgálatokra, mely béldaganatok esetében leggyakrabban vastagbéltükrözéssel (kolonoszkópia) történik.

    Milyen betegségre, gyógyszerszedésre hívjuk fel az orvos figyelmét?

    A vastagbél rákos megbetegedéseinek előforulása az egész világon nő, kifejezetten igaz ez hazánkra, ahol az elmúlt ötven évben megháromszorozódott a vastagbélrákban elhunytak száma.

    El kell-e hagyni a gyógyszerek szedését béltükrözés előtt?

    Magyarországon a vastag- és végbélrák dobogós helyen áll a daganatos halálokok között. Ennek egyik magyarázata, hogy a bél rákos elváltozásai nagyon sokáig nem okoznak panaszt.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.