Milyen vizsgálatok történnek a gasztroenterológusnál?

WEBBeteg
megjelent:

A gasztroentorológiai vizsgálatok az emésztőtraktus eltérő működésének hatékony diagnosztizálásához nyújt segítséget. Alkalmaznak laborvizsgálatot, teszteket, és a nyelőcsövön vagy a végbélen keresztül alkalmazott vizsgálatokat.

A gasztroenterológia az emésztőrendszer megbetegedéseivel foglakozik, ide tartozik a nyelőcső, gyomor, vékony- és vastagbél, máj, az epe betegségei, és a hasnyálmirigy. A szakorvos az emésztőszervi betegségek felismeréséhez rendeli el a vizsgálatokat. A leggyakoribb vizsgálatok a laboratóriumi, képalkotó vizsgálatok, endoszkópos (tükrözés) vizsgálatok, különböző tesztek.

Hogyan készüljön a beteg a vizsgálatra?

A gasztroenterológussal való találkozás előtt át kell gondolni pontosan milyenek a tünetek és lehet-e a tünetek jelentkezését ételhez, vagy valamilyen étkezési szokáshoz kötni. Ha kérdések merülnek fel ajánlott előtte összeírni. Az első vizsgálat folyamán az orvos anamnézist készít, ehhez több kérdést tesz fel, a jelenlegi gyógyszerfogyasztásról és a családban előfordult betegségekről. Ezt követően deréktől felfelé a panasznak megfelelő fizikális vizsgálatot végzi el.

Immunrendszer, bélflóra, probiotikum, prebiotikum

Immunrendszerünk soha nem szűnő működése életünk fontos biztosítéka. Sejtjei folyamatosan fésülik át szervezetünk minden részét, hogy a kórokozók és idegen anyagok hatásaitól megvédjen minket. Életmódunkkal, táplálkozásunkkal, döntéseinkkel ezeket a folyamatokat segítjük vagy hátráltatjuk. Orvosszemmel a fogalmakról

Gasztroentrológiai vizsgálatok

Az első vizsgálatok eredményeként dönti el a szakorvos, hogy milyen további vizsgálatokra lesz szükség.

Labororatóriumi vizsgálatok: vizelet- és székletvizsgálatokkal, a vérvizsgálati eredménnyel megállapítható, hogy van-e gyulladásos folyamat, vérszegénységre utaló jel.

Kolonoszkópia: A vastagbéltükrözés vizsgálatot jelenti, amellyel felismerhetővé válik a gyulladás, polip, daganat, bélfal sérve. A tükrözés a vastagbélrák felismerésének, megelőzésének legfőbb eszköze. A vizsgálat során a polipokat el is lehet távolítani, a mintavétel pedig alkalmas a szövettani eredmények megállapítására. A vizsgálat előtt béltisztítás szükséges.

Felső endoszkópia – Gyomortükrözés: ennek során a tápcsatorna felső szakaszának vizsgálata történik, a gyomor, patkóbél és a nyelőcső betegségeinek (gyulladás, fekélyek, daganat) felismeréséhez. A vizsgálat előtt legalább 8 órával enni, 4 órával inni nem lehet.

Manometria (nyomásmérés): Felső nyelőcsövi, vagy alsó végbéllel kapcsolatos vizsgálat a manometria, a tápcsatorna különböző pontjain történő nyomásméréssel, információ kapható a nyelőcső simaizmának összehúzódásáról, elernyedéséről, vagy a záróizmok tónusáról. Információt nyújt a nyelészavarról, bizonytalan diagnózisú reflux betegségről, gyomor ürülési zavaráról, székletartási zavarról.

24 órás pH monitorozás: a vizsgálat alatt a gyomorból a nyelőcsőbe visszaáramló sav erősségét, mennyiségét és hatásának idejét mérik. Az orron keresztül egy vékony elektódot vezetnek le a gyomorszáj felett pár centire, amit a páciens 24 órán át visel. A vizsgálat előtt 8 órával nem lehet enni, de az elhelyezés után már nincs korlátozás.

Részleges vastagbéltükrözés (szigmoidoszkópia): a végbél és a vastagbél alsó szakaszának vizsgálata, amelynek során a végbélnyíláson keresztül egy vékony csövet helyeznek fel, mely lehetővé teszi a bélfelületek szemmel történő vizsgálatát.

A vizsgálatok nagyon fontosak ahhoz, hogy pontos diagnózist lehessen felállítani. Minél hamarabb szánja rá magát a páciens annál hatékonyabb a gyógyulása. A vizsgálatok inkább kellemetlenek mit fájdalmasak. Lehet érzéstelenítőt kérni, és egyes magánrendeléseken altatásban végzik a vizsgálatokat.

(WEBBeteg)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.