El kell-e hagyni a gyógyszerek szedését béltükrözés előtt?

Szerző: WEBBeteg

Magyarországon a vastag- és végbélrák dobogós helyen áll a daganatos halálokok között. Ennek egyik magyarázata, hogy a bél rákos elváltozásai nagyon sokáig nem okoznak panaszt.

Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

Az első tünetek csak akkor jelentkeznek, amikor a daganat már olyan kiterjedt, hogy beszűkíti a belet, ezért székelési és felszívódási problémákat okoz, illetve felszíne kifekélyesedik, ami vérzéshez vezet.

Kisfokú vérzést ki lehet mutatni székletvér-meghatározással, azonban igazán korán felfedezni a daganatot csak béltükrözéssel lehet. Ez a vizsgálat nemcsak azoknak javasolt, akiknek hasi panaszai vannak, hanem azoknak is, akiknek családjában fordult elő vastagbélrák, illetve valamilyen gyulladásos bélbetegséggel küzdenek. A helytelen táplálkozás, a dohányzás, a rendszeres alkoholfogyasztás szintén fokozza a vastagbélrák előfordulását, így ilyen esetekben is indokolt évente résztvenni a szűrővizsgálatokon.

Béltükrözéssel (kolonoszkópiával) időben felismerhetőek a bélfal elváltozásai, azonban ez csak akkor lehetséges, ha a vastagbél felszíne tiszta, székletmentes. Éppen ezért a vizsgálat előtt a betegnek diétát kell tartania, illetve béltisztítást kell végeznie. A modern béltisztító oldatok kíméletesen és hatékonyan távolítják el a szennyeződést a bélből, használatuk kevés kellemetlenséggel jár, a mindennapi életvitelt nem zavarják meg jelentősen. Ízük kellemes, 2x1,5 dl oldat bevétele elegendő a hatás eléréséhez. Nagy előnyük, hogy használatuk során nem jelentkezik hányinger, hányás, robbanásszerűen fellépő hasmenés, ami megnehezíti a páciens felkészülését vagy megakadályozza a munkában való megjelenését. Biztonságosak, akár gyermeknek is adhatóak.

A kolonoszkópia többnyire veszélytelen eljárás, de annak érdekében, hogy a lehető legkevesebb szövődménnyel járjon, kezelőorvosnak ismernie kell a rendszeresen szedett gyógyszereket.

Vastagbéltükrözés A legtöbb gyógyszer szedése általában nem okoz gondot, de vannak olyanok is, melyek dózisát csökkenteni kell vagy szedésüket fel kell függeszteni. Ez utóbbi csoportba tartoznak a véralvadásgátló, vérhígító készítmények (warfarin, kumarin, clopidogrel, NSAID készítmények), mivel fokozzák a vérzés kockázatát olyan esetekben, amikor a vizsgálat során a bélfalból mintát vesznek szövettani meghatározás céljából, illetve a kolonoszkópba vezetett csipesz segítségével eltávolítják a bélfal kinövését.

Inzulint használó cukorbetegek esetében problémát jelenthet, hogy a vastagbéltükrözés előtt béltisztító diétát kell tartani. Ilyenkor általában az utolsó napon, amikor már csak folyadékot szabad fogyasztani, nem kell beadni az inzulint, de mindig ki kell kérni a kezelőorvos véleményét.

Jelezni kell az orvosnak azt is, ha a páciens hangulatjavítókat, szorongásoldókat szed, mivel a vastagbéltükrözés előkészítése során a kellemetlenségek csökkentése érdekében a páciens kaphat diazepam, midazepam tartalmú készítményt.

Szintén gondot jelenthetnek a vastartalmú szerek, táplálékkiegészítők is, mivel székrekedést okozhatnak, ezzel gátolhatják a béltisztítást. Ilyenkor szükséges a tabletták szedésének felfüggesztése, és a vizsgálatot megelőző napon béltisztító folyadék alkalmazása.

A multivitaminok, táplálékkiegészítők szedése esetén is gondosan kerülni kell azokat, melyek piros vagy narancssárga színanyagot tartalmaznak, mert ezek megfestik a bélfalat, ami téves diagnózishoz vezethet.

Hozzászólások (1)

Cikkajánló

Menopauza Menopauza

Sokaknál lelki instabilitás is jelentkezhet. Mit lehet tenni?

Májbetegségek bőrtünetei

A máj megbetegedése esetén - kóroktól függően - megjelenhetnek általános panaszok, hasi diszkomfort, fájdalom, emésztőrendszeri tünetek...

A vastagbéltükrözés menete -...

Jelenleg még mindig a vastagbéltükrözés a legmegbízhatóbb vizsgálat a bélbetegségek megítélésében. A diagnosztika mellett terápiás...

Diagnosztikai módszerek -...

A vastagbéltükrözés (kolonoszkópia) során a végbél és a vastagbél üregét vizsgálják. A vizsgálat lehet diagnosztikus vagy terápiás célú....

Mire figyeljen béltükrözés előtt?

Annak érdekében, hogy minél hamarabb fény derüljön a vastagbélrákos megbetegedésekre, elengedhetetlenül fontos, hogy a veszélyeztetett csoportba...

Miért fontos a megfelelő...

A béltükrözés - vagy idegen kifejezéssel élve: a kolonoszkópia - egy olyan vizsgálóeljárás, melynek során a kezelőorvos át tudja tekinteni a...

A vastagbélrák öt jele

A vastagbélrák gyakorisági szempontból dobogós helyezett Magyarországon a daganatos megbetegedések között. A halálozási aránya igen magas...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.