• El kell-e hagyni a gyógyszerek szedését béltükrözés előtt?

    Szerző: WEBBeteg

    Magyarországon a vastag- és végbélrák dobogós helyen áll a daganatos halálokok között. Ennek egyik magyarázata, hogy a bél rákos elváltozásai nagyon sokáig nem okoznak panaszt.

     Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt


    Az első tünetek csak akkor jelentkeznek, amikor a daganat már olyan kiterjedt, hogy beszűkíti a belet, ezért székelési és felszívódási problémákat okoz, illetve felszíne kifekélyesedik, ami vérzéshez vezet.

    Kisfokú vérzést ki lehet mutatni székletvér-meghatározással, azonban igazán korán felfedezni a daganatot csak béltükrözéssel lehet. Ez a vizsgálat nemcsak azoknak javasolt, akiknek hasi panaszai vannak, hanem azoknak is, akiknek családjában fordult elő vastagbélrák, illetve valamilyen gyulladásos bélbetegséggel küzdenek. A helytelen táplálkozás, a dohányzás, a rendszeres alkoholfogyasztás szintén fokozza a vastagbélrák előfordulását, így ilyen esetekben is indokolt évente résztvenni a szűrővizsgálatokon.

    Béltükrözéssel (kolonoszkópiával) időben felismerhetőek a bélfal elváltozásai, azonban ez csak akkor lehetséges, ha a vastagbél felszíne tiszta, székletmentes. Éppen ezért a vizsgálat előtt a betegnek diétát kell tartania, illetve béltisztítást kell végeznie. A modern béltisztító oldatok kíméletesen és hatékonyan távolítják el a szennyeződést a bélből, használatuk kevés kellemetlenséggel jár, a mindennapi életvitelt nem zavarják meg jelentősen. Ízük kellemes, 2x1,5 dl oldat bevétele elegendő a hatás eléréséhez. Nagy előnyük, hogy használatuk során nem jelentkezik hányinger, hányás, robbanásszerűen fellépő hasmenés, ami megnehezíti a páciens felkészülését vagy megakadályozza a munkában való megjelenését. Biztonságosak, akár gyermeknek is adhatóak.

    A kolonoszkópia többnyire veszélytelen eljárás, de annak érdekében, hogy a lehető legkevesebb szövődménnyel járjon, kezelőorvosnak ismernie kell a rendszeresen szedett gyógyszereket.

    Vastagbéltükrözés A legtöbb gyógyszer szedése általában nem okoz gondot, de vannak olyanok is, melyek dózisát csökkenteni kell vagy szedésüket fel kell függeszteni. Ez utóbbi csoportba tartoznak a véralvadásgátló, vérhígító készítmények (warfarin, kumarin, clopidogrel, NSAID készítmények), mivel fokozzák a vérzés kockázatát olyan esetekben, amikor a vizsgálat során a bélfalból mintát vesznek szövettani meghatározás céljából, illetve a kolonoszkópba vezetett csipesz segítségével eltávolítják a bélfal kinövését.

    Inzulint használó cukorbetegek esetében problémát jelenthet, hogy a vastagbéltükrözés előtt béltisztító diétát kell tartani. Ilyenkor általában az utolsó napon, amikor már csak folyadékot szabad fogyasztani, nem kell beadni az inzulint, de mindig ki kell kérni a kezelőorvos véleményét.

    Jelezni kell az orvosnak azt is, ha a páciens hangulatjavítókat, szorongásoldókat szed, mivel a vastagbéltükrözés előkészítése során a kellemetlenségek csökkentése érdekében a páciens kaphat diazepam, midazepam tartalmú készítményt.

    Szintén gondot jelenthetnek a vastartalmú szerek, táplálékkiegészítők is, mivel székrekedést okozhatnak, ezzel gátolhatják a béltisztítást. Ilyenkor szükséges a tabletták szedésének felfüggesztése, és a vizsgálatot megelőző napon béltisztító folyadék alkalmazása.

    A multivitaminok, táplálékkiegészítők szedése esetén is gondosan kerülni kell azokat, melyek piros vagy narancssárga színanyagot tartalmaznak, mert ezek megfestik a bélfalat, ami téves diagnózishoz vezethet. 

    Módosítva: 2012.11.19 09:41, Megjelenés: 2012.11.19 09:41
   • Cikkajánló

    B12-vitamin

    B12-vitamin

    Dr. Lajtos Melinda

    A B12-vitamin nélkülözhetetlen a szervezet számára. Mit kell tudni róla?

    Lézeres szemműtét

    Lézeres szemműtét

    Szponzorált tartalom

    Vajon miért ilyen népszerű a lézeres szemműtét? Utánajártunk. (x)

    Bélflóra, autizmus és hangulatzavarok - Mi lehet az összefüggés?

    A gyomor-bél traktus a szervezet részeként kapcsolatban van a központi idegrendszerrel, és a bélflóra változásai olyan neurológiai rendellenességekkel is kapcsolatba hozhatók, mint a stressz, autizmus, depresszió, Parkinson-kór vagy Alzheimer-kór.

    Életeket ment a vastag- és végbélszűrés

    November közepén a Kor Kontroll Társaság az Országos Onkológiai Intézettel (OOI) közös nyílt napot tartott, hogy felhívja a figyelmet a vastag- és végbélrák megelőzésének, illetve korai stádiumban történő felismerésének, szűrésének jelentőségére.

    A vastagbéltükrözés menete - Kolonoszkópia, béltükrözés

    Jelenleg még mindig a vastagbéltükrözés a legmegbízhatóbb vizsgálat a bélbetegségek megítélésében. A diagnosztika mellett terápiás lehetőséget is ad, így az egyéb vizsgálómódszerek alkalmazása során észlelt eltérések is kolonoszkópia elvégzését teszik szükségessé.

    Diagnosztikai módszerek - Vastagbéltükrözés

    A vastagbéltükrözés (kolonoszkópia) során a végbél és a vastagbél üregét vizsgálják. A vizsgálat lehet diagnosztikus vagy terápiás célú. Fontos diagnosztikus lépés az alsó tápcsatorna betegségeinek felderítésénél, tumor kutatásnál. Vastagbélrák szűrésére is használják.

    Mire figyeljen béltükrözés előtt?

    Annak érdekében, hogy minél hamarabb fény derüljön a vastagbélrákos megbetegedésekre, elengedhetetlenül fontos, hogy a veszélyeztetett csoportba tartozók rendszeresen eljárjanak a szűrővizsgálatokra, mely béldaganatok esetében leggyakrabban vastagbéltükrözéssel (kolonoszkópia) történik.

    Milyen betegségre, gyógyszerszedésre hívjuk fel az orvos figyelmét?

    A vastagbél rákos megbetegedéseinek előforulása az egész világon nő, kifejezetten igaz ez hazánkra, ahol az elmúlt ötven évben megháromszorozódott a vastagbélrákban elhunytak száma.

    Miért fontos a megfelelő béltisztítás?

    A béltükrözés - vagy idegen kifejezéssel élve: a kolonoszkópia - egy olyan vizsgálóeljárás, melynek során a kezelőorvos át tudja tekinteni a vastagbél belső felszínét.

    A vastagbélrák öt jele

    A vastagbélrák gyakorisági szempontból dobogós helyezett Magyarországon a daganatos megbetegedések között. A halálozási aránya igen magas, világszerte a második daganatos halálok, ezért még fontosabb a tünetek korai felismerése.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.