A székletfogó (hasfogó) gyógyszerek működése

Dr. Szabó Zsuzsanna
szerző: Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta - WEBBeteg
megjelent:

A székletfogók (hétköznapi néven hasfogók) a bélmozgás csökkentésén és a végbélzáró-izomzat befolyásolásán keresztül hatnak. Hasmenést csökkentő hatásuk már egy órán belül megfigyelhető, ugyanakkor a leggyakoribb, fertőzéses eredetű hasmenések esetén általános alkalmazásuk nem javasolt.

A székletfogók csökkentik a bélperisztaltikát (bélmozgást) és növelik az intestinalis tranzitidőt, vagyis amíg a széklet a belekben tartózkodik. Növelik a végbél záróizom tónusát, ezzel csökkentve a székletvisszatartási nehézséget és a sürgősséget.

Mikor nem ajánlott vagy tilos a hasfogók alkalmazása?

Ha székletfogókat szedünk be akut fertőzéses hasmenés esetén, akkor a kórokozóknak több idejük lesz a bélben szaporodni, lassabban ürülnek ki, így elhúzódhat a betegség. Alkalmazásukkal csak a hasmenés tüneti kezelése érhető el, nem jár a betegség valódi javulásával. Amennyiben az akut hasmenés oka ismert, minden esetben oki terápiát kell alkalmazni, bakteriális fertőzéses eredetű hasmenésben például a székletfogó gyógyszerek nem pótolják az antibakteriális kezelést.

Hasmenés esetén (különösen gyermekeknél) folyadék- és elektrolithiány alakulhat ki. Ilyen esetben a megfelelő folyadék- és elektrolitpótlás – például orális rehidrációs oldattal, szükség esetén infúziós terápiával – és a megfelelő diéta biztosítása a legfontosabb. A legtöbb ilyen készítmény 6 évesnél fiatalabb gyermeknek egyáltalán nem is adható!

Nem lehet első választandó szer a hasfogó az alábbi esetekben:

Nem szabad alkalmazni székrekedés és más olyan kórkép esetén, amikor a bélperisztaltika gátlása káros lehet: pl. bélelzáródás (ileus, subileus), vastagbéltágulat (megacolon és toxicus megacolon). Szedését azonnal abba kell hagyni, ha székrekedés, haspuffadás vagy bélelzáródás alakul ki.

Ha az akut hasmenésben 48 órán belül nem következik be javulás, mindenképp orvoshoz kell fordulni!

Mikor alkalmazhatóak biztonsággal a hasfogók?

Ileostomia, azaz vékonybél-eltávolítással járó műtétek utáni állapotban alkalmazhatóak a székletfogó gyógyszerek a székletek számának és volumenének csökkentésére, valamint konzisztenciájuk javítására, a széklet tömörségének fokozására.

Szintén biztonsággal alkalmazhatóak 18 év feletti felnőtteknél orvos által diagnosztizált irritábilis bél szindrómában (IBS) jelentkező akut hasmenéses periódusok tüneti kezelésére.

Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvosForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos

Cikkajánló

Hasmenés gyermekeknél - Okok és kezelés

Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász
Hasmenés
A hasmenést többféle betegség idézheti elő, ennek megfelelően eltérő a szükséges kezelés és a megfelelő diéta. Az esetek többsége fertőzéses eredetű, a kórokozót a fertőzött ember tisztátalan keze terjeszti tovább a gyermekekre. Mi okozhatja még? Mi a teendő?
Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Kulcsár Flóra, medikus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Árki Ildikó, háziorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.