Hemolitikus urémiás szindróma

Szerző: WEBBeteg - B. M. , szakfordító

A hemolitikus urémiás szindróma (HUS) a vérerek károsodását okozza. A betegséget többnyire az EHEC-baktériumok (enterohaemorrhágiás Escherichia coli) okozzák.

A baktériumok károsítják a bélsejteket, kiválasztott méreganyagaik megtámadják a vese és a gyomor-bél traktus ereinek sejtjeit, sőt néha még az agysejteket is. Az EHEC-fertőzések 6-8 százalékában alakul ki hemolitikus urémiás szindróma.

A hemolitikus urémiás szindróma egy ritka betegség, elsősorban a csecsemőket és a kisgyerekeket veszélyezteti, mivel az ő immunrendszerük még nem elég fejlett ahhoz, hogy a kórokozókkal szemben hatékonyan védekezzen. Szintén veszélyeztetettek az idősek és a gyenge immunrendszerű emberek.

A nyugati iparosodott országokban évente körülbelül 100.000 gyermek betegszik meg, leggyakrabban az egy és négy éves kor közötti gyerekek.

A HUS okai

Halálos kimenetelű véres hasmenés

A coli bélbaktérium egyik válfajának számító EHEC kiváltotta, mindenekelőtt véres hasmenéssel járó fertőzés a hatóságok szerint május közepén Észak-Németországban kezdődött. A fertőzés legsúlyosabb formájában a vörös vértestek pusztulásával jár, így vérszegénységet, továbbá veseelégtelenséget is okozhat. A fertőzés okozta halálesetek száma az eddigi adatok szerint három. Mi okozza a járványt?

A hemolitikus urémiás szindrómát többnyire EHEC-baktérium (enterohaemorrhágiás E. coli) fertőzés okozza. Ezek a baktériumok az állatok tápcsatornájában élnek, elsősorban szarvasmarhák és más kérődzők bélrendszerében.

Nem csupán az állatok beleiben találhatóak meg, hanem az ürülékükben is nagy számban előfordulnak. Így az állati eredetű élelmiszerek elfogyasztásával könnyen bekerülhetnek az emberi szervezetbe is. A hemolititikus urémiás szindrómát okozhatja Shigella, Salmonella, illetve különböző vírusok is. A betegségeknek néha olyan formái is lehetnek, melynek hátterében nem mutatható ki specifikus kórokozóval való fertőzöttség.

Gyermekeknél a HUS kialakulásának kockázatát a következő tényezők növelik:

  • Nyers, nem megfelelően átsütött marhahús.
  • Felfőzetlen tej, vagy abból készült tejtermékek (sajtok, túró).
  • Mivel a betegség emberről emberre is terjed, a betegség könnyen elkapható óvodákban, napközi otthonokban.

A tünetek

A betegség lefutása nagyon változó lehet. Néha alig okoz tüneteket. Többnyire azonban súlyos, fájdalmas hasmenéssel jár, a széklet véres is lehet.

Kezdetben többnyire a hasmenés mellett hányás, láz, hasi görcsök, kólika, véres széklet a legjellemzőbb tünet, néha légúti fertőzés is kialakul.

A betegség következő szakaszában súlyos betegségérzet, a vizelet mennyiségének csökkenése (oligúria) jellemző. A bőr és a lehelet vizeletszagú lehet, a vese működése leállhat. A vérsejtek pusztulása miatt vérszegénység alakulhat ki. A beteg hajlamos lesz a vérzékenységre, a koncentrálóképesség romlása, bágyadtság, eszméletvesztés, akár kóma és görcsös rohamok is kialakulhatnak.

Ha gyermekénél ezeket a tüneteket tapasztalja, azonnal vigye orvoshoz!

A hasmenés okai

A hasmenés számos betegség tünete lehet, például fertőzésé, ételmérgezésé, coeliakiáé, gyulladásos bélbetegségeké, sőt gyerekeknél alsó lebenyi tüdőgyulladás, illetve gyakran vakbélgyulladás is állhat a hátterében. Hasmenést észlelhetünk a Candida gomba által okozott bélfertőzés, tejallergia, illetve a kicsi túletetése esetén is. A fenti okok közül a leggyakoribb a fertőzéses eredetű hasmenés. Bővebben a hasmenésről>>

A betegség diagnosztizálása

A hemolitikus urémiás szindróma diagnosztizálásához vérvételre és székletmintára van szükség, hogy megállapíthassák jelen vannak-e a kórokozók és láthatók-e károsodott vérsejtek.

A vizeletet és a vért is vizsgálják, az esetleges vérszegénység így igazolható, a vesekárosodásra utaló jelek, illetve az alacsony vérlemezkeszám is igazolható vérvizsgálattal. Ha a vese egészségesen működik, az általa kiválasztott anyagok megtalálhatóak a vizeletben, ha működése romlik vagy megszűnik, ezek az anyagok a szervezetben felhalmozódnak, és húgyvérűség (urémia) alakul ki. A vese computertomográfiás (CT) és ultrahangos vizsgálatára is szükség lehet.

A kezelés lehetőségei

A hemolitikus urémiás szindrómában szenvedő betegek kórházi kezelést igényelnek. Többnyire infúziót és gyógyszeres kezelést kapnak, szükség lehet friss, fagyasztott plazmára, plasmapheresisre, szteroidokra, stb.

A baktériumok által okozott vesekárosodás mértékétől függ a gyógyulás esélye. Ha a veseszövetek károsodása kismértékű, az a vese fontos funkcióit csak enyhén korlátozza.

Ha a vesék működése teljesen leáll, átmeneti vagy tartós dialízisre lehet szükség. Ebben az esetben egy gép veszi át a vesék feladatát, vagyis az tisztítja meg a vért a fölösleges és káros anyagoktól.

A csecsemők esetében alkalmazott helyes terápia jó eséllyel vezet gyógyuláshoz. Ha a dialízist idejében elkezdik, a túlélési esély több mint 95 százalékos. Kezeletlenül azonban a betegség halálos is lehet.

Sajnos azonban előfordulhat, hogy néha a kezdeti normalizálódás ellenére, évekkel később veseelégtelenség (vese insufficiencia) alakulhat ki.

Megelőzés

Az EHEC-baktériumokkal és az általuk okozott hemolitikus urémiás szindrómával szemben, csak a higiéniás szabályok betartásával védekezhet.

Nyers vagy nem kellően átsütött marhahúst ne fogyasszanak. Gyerekeknek ne adjon pasztörizálatlan tejből készült tejterméket, se forralatlan tejet. A nyers hús elkészítéséhez használt vágódeszkát és kést, mindig forró vízzel tisztítsa meg. A fertőzések elkerülése végett Ön és mindenki, akivel egy háztartásban él - a gyerekeket is beleértve -, mindig mossnak kezet WC-használat után.

Ha a gyermekének vagy Önnek véres hasmenése van, székletminta vizsgálatára lehet szükség. A hemolitikus urémiás szindróma időben történő felismerése és a megfelelő terápia alkalmazása, megakadályozza a betegség súlyos következményeinek kialakulását.

(WEBBeteg – B. M.; Forrás: NetDoktor.de , Lektorálta Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Premenstruációs tünetegyüttes Premenstruációs tünetegyüttes

Lelki és testi tünetek a menstruáció előtti napokban.

Bőrtípusok és napozás Bőrtípusok és napozás

Ön kelta vagy mediterrán típus? Nem mindegy, mennyi időt tölthet a napon.

Újonnan igazolt, atipikus tünetek...

A WHO július 23-án nemzetközileg is jelentős, globális egészségügyi veszélyhelyzetet hirdetett a majomhimlővel kapcsolatban. Ennek oka többek...

Megtalálták a rejtélyes gyermekkori...

Fény derült a gyerekeknél nemrégiben tömegesen jelentkezett "titokzatos" hepatitiszjárvány valószínű magyarázatára - legalábbis így gondolják...

Utazók hasmenése

Az utazáshoz kapcsolódó hasmenéses megbetegedéseknek nagy részét el lehet kerülni néhány egyszerű szabály szem előtt tartásával, még akkor is...

Milyen betegségekre utalhat a széklet...

A tápanyagbevitel végeredménye a székelés, ami nagyon fontos az egészségre nézve, ugyanis ez a test természetes módja a salakanyagok...

Hasmenés - Mikor jelez komolyabb bajt?

Milyen tünetek, kísérőtünetek esetén kell komolyabb okra gyanakodni a hasmenés hátterében? Mely tünetek milyen betegségre utalhatnak? Miért fontos...

Fertőzéses eredetű hasmenések...

A hasmenés eredete lehet fertőzéses és nem fertőzéses. A fertőzéses eredetű gyomor- és bélhurut kórokozóinak előfordulási gyakorisága...

Hasmenés - Okok és kezelési...

A hasmenést többféle betegség idézheti elő, ennek megfelelően eltérő a szükséges kezelés és a megfelelő diéta. Az esetek többsége fertőzéses...

EHEC-fertőzés: Így lehet védekezni!

A veszélyes hasmenést okozó EHEC-kórokozók fertőzött állatról vagy emberről emberre terjednek. A kórokozók megbújnak a nyers húsokban és a...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.