A máj regenerálásának lehetőségei

Dr. Dunás-Varga Veronika
szerző: Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász - WEBBeteg
megjelent: 2022.02.17.

A májunk regenerálódási képessége ámulatba ejtő, azonban a fokozódó iparosodás és megváltozott fogyasztási szokásaink miatt plusz teher rakódik a méregtelenítő funkciójára. Mit tehetünk a májunk védelme érdekében?

Mielőtt a megoldásra térnénk, nézzük meg a probléma forrását! Vizsgáljuk meg egy átlagos magyar ember táplálkozási (feldolgozott, cukros, zsíros ételek, jellemzően vörös húsok, kevés rost, sok alkohol), életmódbeli (mozgás mennyisége, minősége, elhízás foka, élvezeti szer használat) szokásait, valamint vegyük mellé az egészségmegőrzési hajlandóságát (szűrővizsgálaton részvétel, orvoshoz fordulási gyakoriság). Be kell látnunk, hogy nem könnyítjük meg a májunk méregtelenítő funkcióját, sőt… Naponta több tízezer mesterséges vegyülettel érintkezünk, vagy fogyasztunk el.

Májunk regenerálásával csökkenthetjük a májbetegségek kialakulásának esélyét (bár természetesen a genetikai tényezőkkel, fertőzéses eredetű májbetegségekkel is számolni kell), csökkenthetjük a más méregtelenítő szerveink (vese, belek) terhelését, az epepangás megelőzésével javulhat az emésztés és a tápanyagfelszívódás, továbbá javulhatnak a vérzsír-értékeink, ezzel csökkentve a szív-érrendszeri betegségek rizikóját is.

Mit tehetünk, ha elhatározzuk, hogy védjük a májunkat?

Feuerbach német filozófus fogalmazta meg először: az vagy, amit megeszel. Hatalmas igazság egy rövid mondatban, hiszen a regeneráció egyik legfontosabb lépése a megfelelő diéta alkalmazása.

  • Törekedjünk a minél változatosabb, kiegyensúlyozott makróélelmiszer (fehérje-zsír-szénhidrát) arányra. Lehetőség szerint a fehérje bevitel is részben állati, részben növényi eredetű legyen.
  • Részesítsük előnyben a napi többszöri (5-6 alkalom), kis mennyiségű, lehetőség szerint zsír- és fűszerszegény étrendet. Az állati zsírok fogyasztása előnytelen, hidegen sajtolt olajok előnyösek.
  • Együnk mindennap nyers gyümölcsöt, zöldségfélét, amelyek tökéletes rostforrást jelentenek, így segítik a méreganyagok széklettel való távozását.
  • A napi folyadékfogyasztás legalább 2,5-3 liter víz legyen. Ajánlott az ízesítetlen, szénsavmentes vagy tisztított/szűrt víz fogyasztása.
  • Törekedjünk a szervezet számára szükséges napi antioxidáns- és vitaminmennyiség biztosításra. (Főleg D-, A-, E-, C-vitamin.)
  • Alkoholfogyasztás: nemcsak májkárosító szerepe van, de felesleges energia- és kalóriaterhelés is a szervezet számára.
  • Kávéfogyasztás mérséklése: epepangást okozhat, ami közvetve magas májfunkciós értékekhez vezet.
  • Finomított, cukros élelmiszerek kerülése.

A diéta mellett kiemelkedő szerepe van a testmozgásnak. Cél a rendszeres fizikai aktivitás bevezetése, amivel (túlsúly esetén) testsúlycsökkenés érhető el, mérsékelve a máj terhelését is. Ezáltal a szervezet vérzsír értékeinek csökkenése is várható, valamint csökkenthetjük a nem alkoholos zsírmáj kialakulásának kockázatát, vagy akár vissza is fordíthatjuk, ha már kialakult. Mindemellett a mozgás a szív-érrendszerünkre is kedvező hatást gyakorol.

Bővebben Diétás tanácsok az epe és a máj védelméért

Mivel támogathatjuk a májregenerálódást?

Egészséges bélflóra biztosítása nagy terhet vehet le a megfáradt májunkról. A fokozott rostbevitel, kúraszerű pre- és probiotikum fogyasztás gyorsítja a táplálékkal bekerült méreganyagok széklettel való távozását.

Gyógynövény készítmények közül a legismertebbek a máriatövis és a benedekfű. A kúraszerűn fogyasztott gyógyteák segítik a májsejtek regenerálódását, semlegesítik a szabadgyököket.

Ásványi anyagok közül kiemelkedően fontos szerepe van a cinknek: csökkenti az oxidatív stresszt, szabadgyököket, segíti a toxikus nehézfémek távozását, fokozza a májsejtek osztódását.

Bizonyos aminosavak (pl. a lecitin) képesek a vérzsír szint csökkentésére, így megelőzve a máj elzsírosodását. Ezeket a készítményeket általában étrendkiegészítők formájában a legkönnyebb beszerezni.

Gyógyszernek minősülő, tehát igazolt hatású készítmények is rendelkeznek májvédő, méregtelenítést serkentő funkcióval.

Mikor van szükség a máj méregtelenítésére?

A májunk nagy funkcionális tartalékkal rendelkezik, így tünetek, amik arra utalnának, hogy gond lenne, későn jelentkeznek; gyakran akkor sem specifikusak. Vérvételi eredményben észlelt emelkedett GOT, GPT, GGT, bilirubin, esetleg magasabb vérzsír érték jelezheti, hogy a májunknak kis pihenőre lenne szüksége.

Bővebben Májfunkció - Milyen laborértékek informálnak a májműködésről?

Ahogy az eltérések sem egy-két nap alatt alakulnak ki, úgy nem várhatjuk a javulást, megoldást sem néhány napnyi „józan életviteltől”. Laboratóriumi kontroll vérvétel is kb. egy hónap után javasolt, akkor következtethetünk az eredményekből a regeneráció mértéke.

Hosszútávon a legcélravezetőbb az életmódváltás, de lássuk be, erre a "drasztikus" lépésre nehezen szánja rá magát az ember. Többször említettem a kúraszerű kifejezést, ami évi 1-2 alkalommal, legalább 1-2 hónapos időintervallumot kellene, hogy jelentsen. Ezzel már javulás érhető el, és valamiféle rendszert visz az életünkbe. Véleményem szerint leghatékonyabb eredményt a felsorolt opciók együttes alkalmazása mellett érhetjük el, de a minimum a diéta betartása kellene, hogy legyen.

Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyászForrás: WEBBeteg
Szerző: Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Vérszegénység Vérszegénység

Milyen típusai léteznek? Mi okozhatja ezeket?

Liposzómás C-vitamin Liposzómás C-vitamin

Az őszi-téli hónapok beköszöntével előtérbe kerül az immunerősítés. (x)

Májcirrózis (májzsugor)

Májcirrózisnak (májcirrhosis) nevezzük a különböző eredetű krónikus májbetegségek visszafordíthatatlan végstádiumát, melyet a májsejtek...

A terhességi akut zsírmáj

A terhességi akut zsírmáj egy ritka betegség, ami körülbelül 7000-20000 terhességből 1 esetben alakul ki, és életet fenyegető májelégtelenséghez...

Diffúz májlaesio - Mit is jelent?

Az egyik leggyakoribb hasiultrahang-leleten szereplő orvosi, radiológiai szakzsargon, ami magyarázatra szorul. Abban biztosak lehetünk, hogy valami...

A májciszta

A májciszta a májban kialakult folyadékkal vagy szolid masszával telt hólyag. Előfordulhat önmagában, lehet belőle pár darab elszórtan is, de...

A méregtelenítés technikái

A szervezetünk méregtelenítésére számtalan tippet találunk az interneten, reklámokban és különféle magazinokban, de legyünk körültekintőek...

A máj szervezetünk legnagyobb s egyik legösszetettebb szerve

Ha rendre kimerültnek, fáradtnak érezzük magunkat, és a legcsekélyebb feladat elvégzése is teher és kimerít, az a májbetegség valamelyik...

Alváshiány - Összeadódik, de egyszerre nem pótolható

Tegyük fel, hogy két órával aludt kevesebbet minden este a múlt héten, egy pénteki határidős nagy projekt miatt. Szombaton és vasárnap azonban négy...

A máj működése és betegségei

A máj a szervezet anyagcsereközpontja, méregtelenítésért felelős fő szerv. A beérkező vért tisztítja, közben koleszterint termel az epe...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.