A máj működése és betegségei

WEBBeteg összeállítás
lektorálta: Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász frissítve:

A máj a szervezet anyagcsereközpontja, méregtelenítésért felelős fő szerv. A beérkező vért tisztítja, közben koleszterint termel az epe előállításához, felelős a véralvadásért, keményítőt tárol, hogy szervezetünk megterhelés esetén a szükséges energiákat biztosítani tudja. A kedvezőtlen körülményeket sokáig jól tűri, végleges károsodása azonban végzetes lehet, akár halált is okozhat.

Az epe és a máj szoros anatómiai egységet alkot szervezetünkben. A máj a felhas jobb oldali részén helyezkedik el, ennek alsó felszínén található az epehólyag. A májkaputól a patkóbél felé húzódik a közös epevezeték. A szoros kapcsolat ellenére nem sok hasonlóságot találunk a két szerv között, bár bizonyos testi működésekben mindkettő egyaránt részt vesz.

A vér a májba két helyről érkezik: a belekből és a szívből.

A bélfalat sok vékony ér, kapilláris hálózza be – ezen keresztül szívódnak fel a bevitt tápanyag alkotóelemei. Ezek a portális vénába, vagyis a májkapu-gyűjtőérbe ömlenek, ezen keresztül jut a vér a májba. Ezután átáramlik azon a szivacsos, apró csatornák alkotta hálózaton, amely a máj belsejében található. Ez alatt az út alatt átalakulnak a megemésztett tápanyagok és a káros anyagok.

A szív felől a májartérián keresztül érkezik a májba a vér, ez szállítja az oxigént, amely a májszövetet működésben tartja. Található még benne – egyebek mellett – koleszterin, ennek feldolgozására szintén a májban kerül sor. A két helyről érkező vér ezután összekeveredik, és a májvénán átáramolva visszajut a szívbe.

A máj anatómiája

A hasüreg jobb felső részében, a jobb rekeszkupola alatt helyezkedik el az emberi szervezet legnagyobb mirigye. A májat egy kötőszövetes tok veszi körül (Glisson-tok), majd a hashártya zsigeri lemeze borítja.
Fiziológiásan a máj a rekeszkupola csúcsától a jobb bordaívig ér. A máj alsó felszínéhez rögzítve helyezkedik el az epehólyag.
A máj feladata a vérbe került méreganyagok eltávolítása, a szénhidrátok raktározása, a fehérje- és zsíranyagcsere koordinálása, plazmafehérjék termelése és az epe elválasztása. Feladatai miatt a máj vérellátása is kettős: egyrészt saját artériája (arteria hepatica propria), másrészt a gyomor-bélrendszerből származó vénás vér (vena portae) révén.

A máj szerepe szervezetünkben

A máj elhelyezkedése az emberi szervezetben

A májban a vérből kiszűrődnek a baktériumok és az olyan toxikus anyagok, melyek a bélből szívódtak fel. A szervezetünk méregtelenítéséért felelős szerveink közül egyik a máj.

Másik célja a tápanyagok tovább bontása, illetve a feldolgozott tápanyagokból új vegyületek szintetizálása, hogy szervezetünk fel tudja használni azokat. Az immár tápanyagban bővelkedő vért a máj a nagyvérkörbe engedi. A szükséges anyagcsere-folyamatok rendkívül nagy sebességgel történnek.

A testünkben megtalálható koleszterin majdnem felét a máj állítja elő, csak a fennmaradót visszük be az elfogyasztott táplálékkal. A máj termelte koleszterin nagyon fontos, az epe előállításához nélkülözhetetlen, 80 százaléka ennek megtermelése közben fel is használódik. A májban kiválasztott epe az epehólyagban kerül raktározásra, és egészen addig itt is van, amíg a szervezet az emésztéshez fel nem használja.

A májban keményítő, pontosan glikogén is raktározódik: amikor a szervezetnek szüksége van rá, mert fokozott fizikai vagy agyi megterhelés éri, szőlőcukorként, azaz glükózként kerül a véráramba, és megemeli a vércukorszintet.

Szervezetünkben jelentős vasraktárat is képez, továbbá egyes vitaminokat is képes tárolni. Ha komoly tüneteket okozó hiánybetegség lép fel, a máj nagyfokú károsodása is állhat a háttérben.

Májkárosodás, májfunkció, májelégtelenség

A máj károsodása alatt a májsejtek pusztulását, működésének csökkenését értjük. Mivel a máj létfontosságú szervünk, minden károsodás komolyan fenyegeti egészségünket.

Mindezek mellett szintetizáló, tehát vegyületépítő feladata is rendkívül fontos. A máj a megemésztett ételekből kiválasztott anyagok átalakításáért felelős, fehérjéket, zsírokat és szénhidrátokat készít belőlük. Sőt, a véralvadáshoz szükséges anyagokat, véralvadási faktorokat is előállít, továbbá bizonyos hormonok (szteroid hormonok, inzulin, glukagon, ösztrogén) anyagcseréjében is részt vesz.

A máj betegségei lehetnek:

WEBBeteg összeállítás - Lektorálta: Dr. Dunás Varga Veronika, belgyógyász

Cikkajánló

Májbetegségek első tünetei

Dr. Vitális Zsuzsanna, gasztroenterológus
Máj
A máj a szervezet nagyon fontos szerve, melynek központi szerepe van az anyagcserében és a méregtelenítésben is, valamint az emésztés egyik szinte nélkülözhetetlen nedvét, az epét választja ki.
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Vitális Zsuzsanna, gasztroenterológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.