Májkárosodás téma

Gyógyszerszedési szabályok májbetegség esetén

WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész - 2022-11-07 09:33
A máj a gyógyszerek lebontásának egyik helyszíne. A szervezetbe jutott legtöbb gyógyszer olyan átalakuláson megy át, melynek hatására vízoldékonnyá válik. Ezután a vérkeringés tovább viszi a bomlástermékeket, majd a vese kiválasztja azokat, és a vizelettel távoznak a szervezetből.

A máj működése és betegségei

WEBBeteg - 2022-11-14 11:25
A máj a szervezet anyagcsereközpontja, méregtelenítésért felelős fő szerv. A beérkező vért tisztítja, közben koleszterint termel az epe előállításához, felelős a véralvadásért, keményítőt tárol, hogy szervezetünk megterhelés esetén a szükséges energiákat biztosítani tudja. A kedvezőtlen körülményeket sokáig jól tűri, végleges károsodása azonban végzetes lehet, akár halált is okozhat.

A májelégtelenség: kiváltó okok, tünetek és megelőzés

WEBBeteg összeállítás - Dr. Szigeti Nóra, Dr. Dunás-Varga Veronika - 2022-06-11 07:33
A májelégtelenség a májfunkciók olyan súlyos mértékű romlása, amikor a máj már nem tudja ellátni a szervezetben betöltött szerepét. Ha kialakul a májelégtelenség, az azt jelenti, hogy a máj nagy része károsodott.

Hepatikus enkefalopátia: út a zavarodottságtól a májkómáig

WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász - 2022-02-07 14:33
Amennyiben a máj méregtelenítő funkciója károsodik, a máj által lebontott és kiválasztott vegyületek nem tudnak távozni a keringésünkből, így a felhalmozódott anyagok hatására különböző, főleg idegrendszert érintő tünetek alakulnak ki, amely legsúlyosabb formája az úgynevezett májkóma.

Májkárosodás - Mit mutat meg a vérkép?

WEBBeteg - Dr. Vitális Zsuzsanna, gasztroenterológus - 2021-11-01 04:33
A laboratóriumi vizsgálatok többnyire a máj által termelt anyagok alacsonyabb szintjét, vagy az átalakításra váró molekulák magasabb szintjét jelzik, illetve vannak enzimek, melyek emelkedése a májsejtek szétesésére vagy az epeúti sejtek irritációjára utal.

Májkárosodás - Hogyan lehet megítélni a súlyosság fokát?

WEBBeteg - Dr. Vitális Zsuzsanna, gasztroenterológus - 2021-09-03 17:05
A máj károsodása alatt a májsejtek pusztulását, működésének csökkenését értjük. Szerencsére a jó regenerációs kapacitás miatt, ha az ártalom időben megszűnik, a funkció tökéletesen rendeződik, az eltérés nyom nélkül gyógyulhat.

Gyógyszerek által okozott májkárosodás

WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész - 2016-04-22 18:37
A májban nincsenek idegek, nem fáj, ha valamilyen működésében zavar keletkezik. Ha az orvos mégis májfunkciókárosodást állapít meg, említsük meg neki, milyen gyógyszereket szedünk. Ne feledkezzünk meg a vény nélkül kapható készítményekről, sőt a különböző táplálékkiegészítőkről, gyógyteákról sem!

Májcirrózisban a világelsők között

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró - 2012-05-15 23:23
A betegség gyógyítása mellett magával a beteggel is foglalkozni kell. A tudatos, tájékozott beteg ugyanis jobban gyógyul, mert tudja hová fordulhat gondjaival, ismeri jogait, az elérhető terápiás lehetőségeket – hangzott el a rákosok gondozásának, kezelésének aktuális, égető kérdéseivel foglalkozó, és egyben a laikusoknak szóló újságírói pályázatok eredményét ismertető tájékoztatón.
Életveszélyes túladagoláshoz vezethet, ha naponta akár kicsivel több paracetamolt szed valaki az előírtnál - idézte brit kutatók figyelmeztetését a BBC hírportálja (www.bbc.co.uk).
A koleszterincsökkentő sztatin alapú gyógyszerek egy májenzim gátlása útján hatnak, de nem rontják a máj működését. Görög kutatók fontos felismerését a világ egyik leghagyományosabb orvosi folyóirata, az angol Lancet közölte.

Legalon babatervezés

Orvos valaszol - Dr. Petróczi István - 2022-05-23 07:10
Kedves Doktor úr! 38 éves nő vagyok, jelenleg babatervezés folyamatában vagyunk férjemmel. Epés refluxom van, ami alkalmankénti hasmenéssel jár. Sajnos sok mindent próbáltam már savkötő gyógyszerektől kezdve, étrendkiegészítőkig. Saját tapasztalatom

Mit lehet tenni??

Orvos valaszol - Dr. Plósz János - 2021-03-12 20:28
Tisztelt Dr Úr/Hölgy! Édesanyám alkoholista sajtos már nagyon rég óta iszik. Volt ebből adódó már több egészségügyi probléma is. 7 éve eltavolitottak a fele hasnyálmirigyét mivel elhalt. De az italt sajnos azóta sem hagyta abba. Most sajnos ott tartu

Gamma GT. értéke.

Orvos valaszol - Dr. Csuth Ágnes - 2011-11-30 17:57
Kedves Doktornő. Fogadtunk: a szervezetünk szempontjából melyik érték a "jobb"? Ha valaki naponta megiszik kb, 7 dl pálinkát, és a gamma Gt-je normális, vagy az, akinek napi 2 dl. bor mellett 190 a gamma GT-je? (a laborleletek tanulmányozásakor,

Érdeklődés

Orvos valaszol - Dr. Csuth Ágnes - 2011-09-21 17:19
7éve elég magas volt a májemzinem, de regenedálodott, még alkohol probléma miatt, érdeklödnék azota csak pár hétvégén iszom csak, hétköznap semmit, okozhat ez májkárosodást, illetve problémát? köszönettel várom válaszát

Tájékozódás

Orvos valaszol - Dr. Csuth Ágnes - 2011-07-14 09:42
Szeretnék érdeklődni, hogy ilyen májfunkciós eredmények alapján milyen állapotban van a máj. Kalium megh. 3, 5 GOT. 52 GAMMA-GT 309 Alkalikus foszv. megh. 398 Koleszterin 7.4 Húgysav 495 Össz. bilirubin szérumban 24, 1 MCV 99, 6 MCH 34, 7 MPV 7, 1 Kü

Májfolt és stb.

Orvos valaszol - Dr. Csuth Ágnes, családorvos - 2010-05-12 11:47
Van-e összefüggés az arcon, a szem körül levő májfoltok és a máj v. epe betegségei között. Laikusként úgy gondoltam, epegondjaim vannak. Majdnem minden ételtől (a húst kivéve)szinte állandó nyomásszerű fájdalom a jobboldali bordaiv környékén, emészt

Orvosi lelet- májkárosodás súlyossága

Orvos valaszol - Dr. Bodnár Edina - 2010-04-29 10:11
Tiszteletem Doktor Úr, Férjem leleteit tartom kezemben, de nem igazán tudom értelmezni, ebben kérném segítségét. A háziorvost nem szeretném a kérdéssel felkeresni, ezért Önt kérdezném, mit jelentenek a következő adatok: Aceton ++ Gamma-GT (Eredm

Májfunkciós értékek

Orvos valaszol - WEBBeteg Szakértő - 2010-04-12 10:16
Jelige: Májfunkció! Tisztelt Doktorúr! 28 éves fiatalember vagyok! Január végén voltam vérvételen és az alábbi eredményeket kaptam! Őszintén megmondom önnek hogy munka után már kb. 2-3 éve rendszeresen elfogyasztottam kb.heti 5 alkalommal kb.