A Crohn-betegség kezelése - Mi a teendő?

szerző: Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus, Dr. Szigeti Nóra, gasztroenterológus - WEBBeteg
frissítve:

A Crohn-betegség kezelése elsősorban gyógyszeresen történik, bizonyos esetekben azonban műtéti beavatkozásra van szükség. A megfelelő kezelés segítségével a Crohn-betegségben szenvedők képesek a rendes napi életvitelre.

A téma cikkei

5/1 A Crohn-betegség és tünetei
5/2 Crohn-betegség: Milyen vizsgálatokra számíthat?
5/3 A Crohn-betegség kezelése - Mi a teendő?
5/4 A Crohn-betegség szövődményei
5/5 Diéta Crohn-betegségben szenvedőknek

A gyógyszeres kezelés célja a tünetek hátterében álló gyulladás csökkentése. Legkedvezőbb esetekben ez nemcsak a tünetek enyhüléséhez, hanem hosszú távú tünetmentességhez is vezethet.

A Crohn-betegség kezeléséhez több gyógyszercsoport áll rendelkezésre. Ami az egyik betegnél beválik, az nem biztos, hogy a másiknál is, éppen ezért lehet, hogy időre van szükség az Ön számára legmegfelelőbb gyógyszer megtalálásához.

Bizonyos gyógyszereknek továbbá nagyon komoly mellékhatásai vannak, éppen ezért minden kezelés esetén mérlegelni kell a kockázatot és a várható hasznot.

A bél ismeretlen eredetű gyulladásos megbetegedései (colitis ulcerosa, Crohn-betegség)

A bél gyulladásos megbetegedései (colitis ulcerosa, Crohn-betegség)

Gyulladáscsökkentő gyógyszerek

A gyulladáscsökkentő gyógyszerek általában a gyulladásos betegség kezelésének első lépését jelentik.

Egyéb szteroidok
A corticosteroidok egy újabb típusa a budesonid, gyorsabban hat, mint a hagyományos szteroidok és talán kevesebb mellékhatást okoz. A budesonid csak a vékonybél végső szakaszát és a vastagbél kezdeti szakaszát érintő Crohn-betegség (ileocolitis) esetén hatásos.
Orvosa időnként steroid tartalmú beöntést is felírhat a leszálló vastagbélszakasz gyulladásának kezelésére. Ezeket a corticosteroidokhoz hasonlóan szintén csak korlátozottan, rövid ideig szabad használni.
 • Sulfasalazine. Ezt a készítményt már régóta alkalmazzák az orvosok a Crohn-betegség kezelésében. Bár hatékonyan csökkenti a betegség tüneteit, számos mellékhatása van, ide értve az émelygést, hányást, a gyomorégést és a fejfájást. Ne használja ezt a gyógyszert, ha hasonló készítmények korábban allergiás reakciót váltottak ki!
 • Mesalamin. Ez a gyógyszer kevesebb mellékhatással rendelkezik, mint a sulfasalazine. Tabletta formájában, vagy rectalisan (végbélen keresztül) beöntésként illetve kúpként alkalmazható attól függően, hogy a vastagbél melyik szakasza érintett.
 • Corticosteroidok. A corticosteroidok a test bármely területén csökkentik a gyulladást. Számos mellékhatásuk van azonban, amely miatt nem szabad huzamosabb ideig alkalmazni őket. Többek között holdvilágszerű arc kialakulását, fokozott szőrnövekedést, éjszakai izzadást, álmatlanságot és hiperaktivitást eredményezhetnek. A súlyosabb mellékhatások közé a magas vérnyomás kialakulása, a II-es típusú cukorbetegség, a csontritkulás, a csonttörések, a szürkehályog és a gyulladással szembeni fokozott érzékenység sorolható. Gyerekeknél a corticosteroidok hosszú távú használata a fejlődés visszamaradásához vezethet.
  Mindezek mellett nem minden Crohn-beteg esetén hatékonyak a corticosteroidok. Általában csak akkor ajánlott ezeknek a gyógyszereknek a szedése, ha Önnek súlyos, más kezelésre nem reagáló gyulladásos bélbetegsége van.
  A corticosteroidokat gyakran együtt alkalmazzák az immunrendszert gátló (szupprimáló) gyógyszerekkel. Rövid távon alkalmazva a corticosteroidokat átmeneti tünetmentesség érhető el, amit aztán az immunrendszert gátló gyógyszerek fenntarthatnak.

Immunrendszer-szuppresszánsok

Ezek a gyógyszerek szintén csökkentik a belekben kialakult gyulladást, ezt azonban elsősorban az immunrendszer gátlásával, és nem közvetlenül gyulladás mérséklésével teszik. Mivel az immunrendszer szuppresszánsok hatékonyak a gyulladásos bélbetegségek kezelésében, kutatók feltételezik, hogy az immunrendszer károsítja az emésztőrendszeri szöveteket az által, hogy fokozottan reagál egyes behatoló vírusokra, baktériumokra, sőt akár még a saját szövetekre is. Ha ezt a fokozott válaszreakciót elnyomják, akkor csökken a gyulladás is.

Crohn és gyermektervezés

Gyakori kérdések Crohn-beteg férfi vagyok, immár másfél éve tünetmentesnek mondható állapotban. Feleségemmel gyermeket szeretnénk, és érdeklődnék, hogy a betegségemre szedett gyógyszerek lehetnek-e káros hatással a leendő magzat fejlődésére és/vagy a gyermek egészségére, ha a fogamzás közben szedem őket. Dr. Boros Miklós, általános sebész válasza az orvos válaszol rovatban

 • Azathioprine és mercaptopurine. Ezeket a gyógyszereket hosszú évek óta alkalmazzák a Crohn-betegség kezelésére. Az azathioprine és a mercaptopurine lassan, hónapok alatt fejti ki hatását. Ezek a gyógyszerek súlyos mellékhatások kialakulását okozhatják, ezért fontos, hogy rendszeresen keresse fel orvosát a mellékhatások időben történő felismerése érdekében.
 • Infliximab. Ezt a gyógyszert a Crohn-betegség kezelésére tartogatják, ha a betegség súlyos, ha más gyógyszerre nem reagál, vagy a szervezet nem tolerálja a többi gyógyszert. Hatását az immunrendszer által termelt fehérje, a tumor necrosis factor semlegesítésével fejti ki. Az infliximab megkeresi és semlegesíti a tumor necrosis factort a véráramban, mielőtt az a bélrendszerben gyulladást idézne elő. Az infliximab-kezelés általában hosszú távú fenntartó terápia, aminek hatékonysága azonban idővel csökkenhet.
  Egyes szívelégtelenségben, sclerosis multiplexben szenvedő betegek, illetve korábban daganaton átesett betegek nem szedhetik az infiximabot. Ha Ön jelenleg infliximabot kap, beszéljen orvosával a lehetséges kockázatokról!
  A gyógyszert fokozott fertőzésveszéllyel, különösen tuberculosis kialakulásával hozták összefüggésbe. Fokozhatja továbbá a vérképzőszervi problémákat és a daganatok kialakulását is. Az infliximab szedése előtt szükség lesz egy mellkas röntgen, vagy tuberculin bőrpróba végzésére az aktív tuberculosis kizárása végett. Tekintettel arra, hogy az infliximab egér fehérjét is tartalmaz, súlyos allergiás reakciót hozhat létre, amely akár a kezelés megkezdése után két héttel is jelentkezhet.
 • Adalimumab. Az adalimumab hasonlóan fejti ki a hatását, mint az infliximab, mégpedig azáltal, hogy blokkolja a tumor necrosis factort. Elsősorban azoknak a betegeknek javasolják, akiknél sem az infliximab, sem más kezelés nem volt hatásos. Az adalimumabot minden második héten a bőr alá adott injekcióként kell beadni.
  Az adalimumab alkalmazása súlyos mellékhatásokat, többek között fertőzéseket (például tuberculosist) okozhat. A leggyakoribb mellékhatások közé tartozik az injekció helyén megjelenő bőrirritáció, az orrfolyás és a felső légúti megbetegedések kialakulása.
 • Methotrexat. Ezt a gyógyszert általában daganatok kezelésében alkalmazzák, azonban néha az egyéb kezelésre nem reagáló Crohn-betegeknek is adják. A hatás kifejlődéséhez körülbelül 8-10 hétre van szükség. A rövid távú mellékhatások közé tartozik az émelygés, a fáradtság, a hasmenés és néha allergiás tüdőgyulladás is kialakulhat. Fenntartó kezelés során májcirrhosist (a máj hegesedését) hozhatja létre. Metothrexat-kezelés alatt nem szabad teherbe esni. A methotrexat-kezelés során rendszeresen kell vérvizsgálatra járni a mellékhatások korai felismerése érdekében.
 • Cyclosporin. Ez egy nagyon hatékony gyógyszer, amit általában csak a más gyógyszerre nem reagáló betegek számára tartanak fenn. A cyclosporin egy-két hét alatt kezd el hatni, azonban a súlyos mellékhatásai - többek között vese- és májkárosodás, végzetes kimenetelű fertőzéses megbetegedések, a lymphoma fokozott kockázata miatt orvosa valószínűleg meg fogja beszélni Önnel a kezelés előnyeit és hátrányait.

Antibiotikumok

Az antibiotikumok használatával a tályogok meggyógyulhatnak. Bizonyos elméletek szerint az antibiotikumok segítségével a káros bélbaktériumok kiirthatók, és ezáltal a bélben felfokozott immunrendszer működése csökkenhet.

 • Metronidazole. Korábban a metronidazolet használták leggyakrabban a Crohn-betegség kezelésére. Ennek a gyógyszernek azonban nagyon súlyos mellékhatásai lehetnek: zsibbadhatnak a kezek és a lábak, időnként izomfájdalom és gyengeség alakulhat ki. Ha észleli önmagán ezeket a mellékhatásokat, hagyja abba a gyógyszer szedését és keresse fel orvosát! További mellékhatások között szerepelhet émelygés, fémes íz a szájban, szédülés és étvágytalanság. Kerülje az alkoholfogyasztást a gyógyszer szedése alatt, mert ezek súlyos kölcsönhatásba léphetnek egymással!
 • Ciprofloxacin. Ez az antibiotikum szintén javítja a Crohn-betegség tüneteit, és kevesebb mellékhatást okoz.

Egyéb gyógyszerek a Crohn-betegség kezelésében

A gyulladás kordában tartásán túl további gyógyszerek is hozzájárulhatnak a tünetek enyhítéséhez. A gyulladás súlyosságától függően orvosa az alábbiak szedését javasolhatja:

 • Hasfogók. A különböző rost kiegészítők (pl. a psyllium por vagy a metilcellulóz) azáltal enyhíthetik a hasmenéses panaszokat, hogy fokozzák a széklet tömegét. Súlyosabb hasmenés esetén a loperamid lehet hatékony. Fokozott óvatossággal használja a hasfogókat, mert fokozzák a toxicus megacolon kialakulásának kockázatát.
 • Székletlazítók. Bizonyos esetekben a belek duzzadása beszűkítheti a vastagbelet, ezáltal székrekedést előidézve. Beszéljen orvosával, mielőtt bármilyen székletlazítót kezdene szedni, mert még akár a vény nélkül kapható készítmények is túl erőteljesek lehetnek az Ön beleinek!
 • Fájdalomcsillapítók. A mérsékelt fájdalom csillapítására orvosa az acetaminophen szedését javasolja. Ne használjon aspirint, ibuprofent vagy naproxent, mert ezek valószínűleg rontani fogják a tüneteket!
 • Vaspótlás. Ha Önnek krónikus vérzése van, akkor vashiányos vérszegénység alakulhat ki. A vaspótlás segítségével a vas szintje normalizálható, és amennyiben a vérzést sikerült megszüntetni, csökkenthető az anaemia ezen formája.
 • Tápanyagok. Előfordulhat, hogy átmenetileg a belek "pihentetése" miatt enteralis - azaz a hasfalon keresztül a gyomorba vezetett csövön keresztül történő - , illetve vénás (parenteralis) táplálásra lesz szükség. Ezáltal javítható az Ön tápanyag-ellátottsága, és kímélhetők a belek. A belek pihentetése rövidtávon csökkentheti a gyulladást, a hagyományos táplálkozás újrakezdése után azonban a tünetek visszatérhetnek. Az enteralis illetve a parenteralis táplálást leggyakrabban a műtétre való felkészítéshez használják, vagy akkor vetik be, ha semmilyen gyógyszer sem mérsékelte a tüneteket.
 • B12-vitamin-injekciók. A B12-vitamin megelőzheti a vészes vérszegénység kialakulását, segíti a normális növekedést és fejlődést és elengedhetetlen az egészséges idegi működésekhez. A vékonybél utolsó, a Crohn-betegségben gyakran működésképtelen szakaszán szívódik fel a B12-vitamin, ezért a Crohn-betegségben gyakran elégtelen mennyiségű vitamin szívódik fel. Amennyiben a vékonybél végső szakaszának gyulladása fennáll, élete végéig szükség lehet havonta B12-injekciók adására. Akkor is adni kell ezt a vitamint, ha a vékonybél végső szakaszát műtétileg eltávolították.
 • Kalcium és D-vitamin-pótlás. A legtöbb Crohn-betegségben szenvedő betegnek szüksége van kalcium és D-vitamin pótlásra, mert mind a Crohn-betegség, mind pedig a kezelésére használt steroidok fokozzák a csontritkulás kockázatát.

Műtét Crohn-betegség esetén

Abban az esetben, ha az étrendi, életviteli változások, a gyógyszeres terápia és az egyéb kezelések nem enyhítik a tüneteit, orvosa műtétet javasolhat, mely célja a károsodott bélszakasz eltávolítása, a fistulák zárása, vagy a hegszövet eltávolítása. A műtét legjobb esetben néhány éves remissziót (tünetmentességet) eredményezhet.

A műtét során a sebész eltávolítja a károsodott bélszakaszt, majd egyesíti az ép végeket, zárhatja a fistulákat és kiürítheti a tályogokat. A Crohn-betegség kezelésére alkalmazott egyik leggyakoribb műtéti típus során a beszűkült bélszakaszokat tágítják ki.

Mindezek ellenére a betegség gyakran kiújul, jellegzetesen az egyesített bélszakaszok környékén. Négy Crohn-betegből háromnak idővel valamilyen típusú műtétre szüksége lesz, sokaknál még harmadik műtét is indokolt lehet. Fontos a műtétek után a gyógyszeres kezelés, mert ezáltal is csökkenthető a betegség kiújulásának kockázata.

Ön is érintett? Crohn-betegek fóruma a WEBBetegen - szóljon hozzá!

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológusDr. Szigeti Nóra, gasztroenterológus

Forrás: WEBBeteg összeállítás
Orvos szerzőnk: Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus, Lektorálta: Dr. Szigeti Nóra, gasztroenterológus

Tovább A Crohn-betegség szövődményei

Cikkajánló

Dohányzik?
Dohányzik?

Mire érdemes figyelnie a táplálkozás terén?

A torokfájás kezelése
A torokfájás kezelése

Az enyhe torokfájás otthon is kezelhető.

WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Tóth Sára Rebeka, belgyógyász
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.